Trafik cezalarından su faturalarına, Gelir Vergisi’nden KDV’ye kadar yeniden yapılandırma kapsamına giren borçlarda yüzde 50’ye varan oranlarda indirime gidiliyor. Faiziyle birlikte yaklaşık 100 milyar liraya ulaşan vergi ve prim alacaklarında vatandaşa, ödeme kolaylıklarının yanında bazı avantajlar da sunuluyor. Devlet, 50 bin liralık KDV alacağının 10 bin lirasından vazgeçerken, 4 bin liralık gelir vergisi borcu 2 bin liraya düşüyor. İşçiden işverene, öğrenciden ev kadınına, özürlülerden sanatçılara kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendiren düzenlemelerle önemli kolaylıklar getiriliyor.
Gelir vergisi borcunuz kuşa dönecek!
Borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların öncelikle alacaklı idareye başvurması gerekiyor. Dökümünü bile istemekte korktuğunuz vergi borcunuz yeni düzenleme ile kuşa dönecek.
ÖRNEK: 26 Ocak 2008 vadeli 2 bin 500 lira gelir vergisi süresinde ödenmemiş. Yasanın yayımlandığı tarihe kadar 2 bin 50 lira gecikme zammı hesaplanmış. Bu tarihten itibaren toplam borç 4 bin 550 lira’dır. Vergi aslına uygulanan gecikme zammı yerine TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarına göre hesaplanacak. Ödenecek toplam 3 bin 119 lira tutarın yasada öngörülen sürede ödenmesi durumunda, 1.431 liralık alacaktan vazgeçilecek.
Borcunuz sıfırlanabilir!
Vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezalarının yüzde 50’sinin tahsilinden vazgeçiliyor. Yasanın yayımlanmasından önce cezalara karşılık kısmi ödeme yapılmasında ödenmemiş kısım yasadan yararlanılacak.
ÖRNEK: Mükellefe, yaptığı satışa ilişkin fatura vermemesinden dolayı 160 lira özel usulsüzlük cezası kesilmiş ve ceza ihbarnamesi 3 Mayıs 2010’da tebliğ edilmiş. Ceza itirazsız kesinleşmiş. Mükellef başvuruda bulunursa bu tutarın 80 lirası silinecek. Kalan 80 liralık özel usulsüzlük cezasının tahsilinden da vazgeçilecek.