Marka olmadan fason üretimle çok ürün satılabileceğini, ancak gelirin daha az olacağını ifade eden Ayyıldız, şunları kaydetti:
''Ürünler marka olursa satıyor, marka olmazsa satmıyor. Markalaşırsanız müşteri size gelir, yoksa siz müşteri aramak zorunda kalırsınız. Markalı ürün sattığınızda gelir daha fazla oluyor. Günümüzde markalaşan firmalar ayakta kalacak, diğer firmalar değişen dünyaya ayak uyduramadığı için kaybolup gidecek. Yeni yetişen gençler de tüketimde bilinçli oldukları için marka arıyorlar. Bu önemli faktör, firmaları markalaşmaya yöneltecek.''
Türk Patent Enstitüsü Tasarım Uzmanı Kubilay Güzel de, markanın ve marka olma yolunda tasarımın önemine dikkat çekti.
Firmaların markalaşmadan önce tasarıma önem vermesi gerektiğini belirten Güzel, ''Markanın tutması için tasarım çok önemlidir. Farklı tasarımlar, üreticilere, ek maliyet getirmeden daha çok kar etmeyi sağlar. Tasarım insanların beynine yerleşir ve bir daha çıkmaz. Ancak, tasarımcıların kopyacılara karşı uyanık olması gerekir. Tasarım yapan kişi hemen bunun tescilini almalı'' diye konuştu.
ADASO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Özcanlı da markalaşmanın, Türk sanayisi ve ticareti için vakit geçirilmeden öğrenilmesi ve uygulanması gereken bir unsur olduğunu belirtti.
Markalaşmanın, artan teknolojik gelişmelerle birlikte daha da önem kazandığını anlatan Özcanlı, markalaşmaya niyetlenen ve markalaşan firmaların, gelecekte rakipleriyle daha rahat rekabet edebileceğini söyledi.
Kaynak:AA