Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Emniyet Kemeri Zorunluluğu

 Trafik kazalarında yılda 10 bin kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de emniyet kemeri takma bilincini toplu taşıma araçlarında da artırmak için Temsa’nın Hürriyet Otoyaşam Gazetesi işbirliğiyle başlattığı, ’Emniyeti Belden Bırakmayın’ konulu sosyal sorumluluk projesi amacına ulaştı.Emniyet Genel Müdürlüğü, Şubat 2009’dan itibaren şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri takmayı zorunlu hale getiriyor.

TEMSA ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi işbirliğiyle Ağustos 2005’te ’Emniyet Kemeri Hayat Standardıdır’ sloganıyla hayata geçen ve ikinci aşaması Ocak 2007’de ’Emniyeti Belden Bırakmayın’ sloganıyla devam eden sosyal sorumluluk projesi amacına ulaştı. Karayollarında bulunan tüm toplu taşıma araçlarında emniyet kemeri kullanımı konusunda bilinç oluşturmayı amaçlayan projenin de etkisiyle Emniyet Genel Müdürlüğü Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle Şubat 2009’dan itibaren şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri takmayı zorunlu hale getiriyor. Böylece, Türkiye’de sosyal sorumluluk projelerinin düzenlenmesinin önemi birkez daha ortaya çıkmış oldu.

13 ŞUBAT 2009’DA ZORUNLU: Yeniden düzenlenen Karayolu Trafik Yönetmeliği’nin değişen 150’nci maddesine göre, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında ’Emniyet Kemeri’nin bulundurulması ve kullanılması 13 Şubat 2009’dan itibaren zorunlu hale getiriliyor. Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile, ayaktada yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisindeki ’Sınıf A, Sınıf I ve Sınıf II’ tipi otobüslerde, (belediye ve özel halk otobüsü) emniyet kemeri bulundurulması zorunlu değil. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre Ulusal Tip Onayı alacak M2 ve M3 kategorisi araçlar 13.2.2009’den itibaren bu yönetmeliğe uyacaklar. Aksi takdirde Tip onayları iptal edilecek. Bu tarihe kadar ise 21-10-2004 tarihli ve 25620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin ’Emniyet kemerleri’ başlıklı bölümünün hükümleri uygulanacak.

15 MİLYAR DOLARLIK KAYIP: Her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği trafik kazaları Türkiye’nin en önemli problemleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Yılda 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği bu kazalarda ortaya çıkan maddi kayıp ise 10-15 milyar doları buluyor. Türkiye’de saatte ortalama 50 trafik kazası oluyor; bu kazalarda 1 kişi ölürken, 12 kişi de yaralanıyor. Ölüm ve yaralanmaları çoğunlukla, baş çarpması ve araçtan fırlama şeklinde gerçekleştiği trafik kazalarında emniyet kemeri kullanımının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının yüzde 0’dan yüzde 100’e çıkması durumunda, trafik kazalarındaki ölü ve yaralı sayısında yüzde 50 oranında bir azalma meydana geleceğini gösteriyor.

Yılda 5 bin kişinin hayatı kurtulucak

TEMSA ve Hürriyet Otoyaşam işbirliğiyle gerçekleşen sosyal proje sayesinde, karayollarında bulunan tüm toplu taşıma araçlarında emniyet kemeri kullanımı konusunda bilinç oluşturması ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere gidilmesi için kamuoyunun bilgilendirilmesi amaçlanıyordu. "Emniyeti Belden Bırakmayın" sloganıyla gerçekleştirilen projenin ikinci fazında, anaokullarındaki öğrencilerin yanı sıra 300 bin otobüs yolcusuna ulaşılarak, emniyet kemeri kullanımının yüzde 10 artırılması hedefleniyor. Trafik kazalarında yılda 10 bin kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de ’Emniyeti Belden Bırakmayın’ konulu sosyal sorumluluk projesi yılda 5 bin kişinin hayatını kurtarmayı hedefliyor. Proje anne ve babaların kendilerini uyaran çocukları dinledikleri için önce anaokullarında başladı. Bu kapsamda Nisan-Haziran aylarında 20 bin öğrenciye emniyet kemeri kullanımının önemi anlatıldı. Projenin hedefi 5 ilde 500 anaokuluna, otogarlarda 200 bin, mola yerlerinde ise 100 bin yolcuya ulaşmak. 

Kaynak: Hürriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir