Dünyada yaşanan kriz nedeniyle artan iflasların finansman yapısı güçlü Türk şirketleri için büyük fırsat yarattığı belirtiliyor. Ülker'in Godiva'yı almasının ardından Efes'in Gürcü bira devi Lomisi'yi alması trendin hızlandığının habercisi olarak yorumlanıyor.
Dünyayı saran global kriz, Türkiye'nin hızlı şirketlerinin yurtdışı operasyonları için fırsata dönüşmeye başladı. Ülker'in 850 milyon dolara Godiva'yı almasının ardından bir satın almaya da Anadolu Grubu imza attı. Anadolu Efes'in bağlı ortaklığı Efes Breweries International, Gürcistan bira pazarının yüzde 42'sine sahip Lomisi'nin tamamını satın aldı. Doğuş, Pegasus, Sabancı gibi birçok şirket yurtdışı satın almalar için fırsat kollarken uzmanlar trendin süreceğine ve iflaslarla ciddi fırsatlar doğarken satın almaların artacağına işaret ediyor.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu her tarafından nakit fışkıran birçok Türk firmasının rotayı yurtdışına kırmasının reel sektörde farklılık yaratacağını söylüyor. Güçlü Türk firmalarının çeşitli ülkelerdeki reel sektörleri mercek altına aldıklarını söyleyen Fındıkçıoğlu, "Herkes bankalar da dahil olmak üzere, reel sektör riskleri var mı diye çeşitli ülkelerde araştırmalarına bakıyor. Son dönemde Ukrayna, Azerbaycan mercek altında. Böyle bir arayış var, bu trend artarak sürecek" diyor.
Farklılık yaratma zamanı
Türk şirketlerinin büyük kısmının mali açıdan çok sağlam durumda olduğunu söyleyen Fındıkçıoğlu, "Ülker Grubu'nun zaten yaptığı banka satışından kaynaklanan 660 milyon dolar alacağı var. Yani Citibank ile çıkacağı sendikasyona ihtiyacı yok" diyor.
Firmaların ellerindeki nakiti değerlendirme olanaklarını araştırmaya devam edeceklerini, bunun da büyük bir farklılaşmaya yol açacağını belirten Fındıkçıoğlu, "Mali olarak sağlam durumda olan ve borca da çok ihtiyacı olmayan firmalar büyük bir maliyet dezavantajı olmaksızın borçlanmalarını bu ortamda sürdürebiliyorlar. Güçlü şirketler için krizi fırsata dönüştürerek farklılık yaratma zamanı" diyor.
ABD'de iyi fırsatlar var
PwC Türkiye ortağı Hüsnü Can Dinçsoy da özellikle ABD'deki krizin Türk firmaları için strateji oluşturma zamanı olduğu görüşünde. Krizin henüz reel sektöre bulaşmadığını ancak bulaştığında şirket iflasları göreceğimizi ifade eden Dinçsoy, "Kriz reel sektörü de vurduğu zaman ABD'de önemli şirket iflasları göreceğiz. Buna uyanan yabancı yatırımcılar için büyük bir fırsat olabilir" diyor.
Bu süreci şu anda en iyi Arap sermayesinin değerlendirdiğini belirten Dinçsoy, "ABD'de çok güzel yatırımlar yapıyorlar. Şirket satın alıyorlar, yabancı yatırım bankalarında ortaklıklarını artırmaya başladılar, zora giren şirketlere de yatırımlara devam ediyorlar. Bizim de Türkiye'de yatırım olarak düşündüğümüz nakiti özellikle ABD'de daha sonra da Çin, Hindistan gibi pazarlara yönlendirmemiz lazım" diyor.
Türkler dünyayı fark etti
Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Erol Katırcıoğlu da uzun yıllar kapalı bir ekonomide yaşayan güçlü Türk firmaların yeni dönemde yalnız devam edemeyeceklerini gördüklerini ve büyük çoğunluğunun yabancı bir ortakla yola devam kararı aldıklarını söylüyor. Şirketlerin küresel dünyanın oyuncusu olma yolunda yönlendiklerini belirten Katırcıoğlu, "80'li yıllarda başlayan, 90'lı yıllarda devam eden 1996 gümrük birliğiyle perçinlenen bir süreçte büyük firmaların önemli bir kısmı yabancı sermaye ile dünya ticaretinde tutunabilecekleri, kaybolmayacakları bir yapı oluşturdular. Ülker gibi firmalar bunu bir adım ileriye götürdüler" diyor.
Türk şirketleri dünya sahnesinde
Ülker
Ülker, 80 yıllık lüks çikolata ikonu Belçikalı Godiva'yı 850 milyon dolara satın aldı. Bu satın alma dünyada büyük yankı uyandırdı.
Anadolu Cam Sanayi AŞ
Rusya'da Leningradskaya bölgesi, Kirishi şehrinde bulunan 95 bin ton/yıl kapasiteli OAO Kirishsky Stekolny Zavod cam ambalaj şirketini satın aldı.
Hürriyet
Hürriyet, Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın lider reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East'in (TME) yüzde 67,3'ünü, 336.5 milyon dolara satın aldı.
Doğan Grubu
Doğan Şirketler Grubu Holding AŞ, Romanya'da kurulu D-Yapı Reel Estate Investment and Construction S.R.L. unvanlı şirketi satın alacağını duyurdu.
Beko
Koç Topluluğu şirketlerinden Beko Elektronik, Alman devi Grundig'deki yüzde 50 Alba hissesini de satın alarak şirketin tamamına sahip oldu.
Arçelik
Koç Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Arçelik, beyaz eşya devi Blomberg'i, Elektra Bregenz'i, Leisure, Flavel ile Arctic'i satın aldı.
Sabancı
Sabancı Grubu, ABD'li kimya devi DuPont ile ortak olduğu endüstriyel naylon iplik ve kord bezi şirketi Dusa International'ın tamamını satın aldı. Sabancı yüzde 50 hisse için 108 milyon dolar ödedi. Dusa International'ın ismini de Kordsa International olarak değiştirdi.
Eczacıbaşı
Eczacıbaşı, seramik markası Villeroy&Boch'un Karo Bölümü'nün yüzde 51'ini satın aldı.
Anadolu Efes
Efes Breweries International, Gürcistan bira pazarının yüzde 42'sine sahip Lomisi'nin tamamını satın aldı. Böylece başta Rusya olmak üzere bölgede 7 ülkeye yayılıp, fabrika sayısını 10'a çıkarmış oldu.
Kaynak: Referans