Çalık Grubunun Sabah-atv’yi alan Turkuvaz’daki ortağının kim olduğu konusunda işaretler Katar Emiri’ni gösterirken, RTÜK bu konuda bir açıklama bekliyor.
Çalık Grubu ortağının ismi dışında hiçbir bilgiyi vermezken, RTÜK Başkanı Zahid Akman hisse yapısındaki değişikliğin kendilerine bildirilmesi gerektiğini açıkladı. Çalık Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na Sabah-atv Grubu’nun bedeli olarak 1.1 milyar doları öderken, ortağı olarak ilan ettiği Katar menşeili "Al Wasaeel International Media Co"nun Katar Yatırım İdaresi’nin (Qatar Investment Authority-QIA) bir iştiraki olduğunu açıkladı. Yapılan araştırmalarda dünyanın hiçbir yerinde bu isimde duyulmuş bir medya grubuna rastlanmazken, bu şirketin Katar’ın ulusal varlık fonu olan QIA’ya ait olması Çalık’ın Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani’yle ait olduğu iddialarını da doğrulamış oldu.
RTÜK’E BİLDİRMEK ZORUNDA: Ortağın "Katar Yatırım İdaresi’nin münhasıran medya alanında faaliyet göstermek üzere kurmuş olduğu bir şirket" olduğunu açıklarken, Sabah-atv’nin Çalık’a satışına 7 Şubat’ta "şartlı onay" veren RTÜK’ün, bu satışı yeniden ele alması bekleniyor. Daha önce RTÜK, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.’nin büyük ortağı olan Çalık Holding’in, bankacılık ile ilgili işleri olduğunu ve yasanın 29’uncu maddesinin "b" bendinde yer alan, "Aynı şirket ancak bir radyo ve televizyon işletmesi kurabilir" hükmüne de aykırı durumu bulunduğunu kayda geçirmişti. Bu aykırılığın giderilmesi için Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye 3 ay süre tanınmıştı. Gerçi bu süre içinde Çalık da, 15 ayrı şirket kurarak gereken yapılanmayı tamamladı. Ancak, RTÜK’ün verdiği bu onay sadece Çalık Grubu’nu kapsıyordu. O değerlendirme sırasında, hiçbir ortak gündemde değildi.
BAŞKANDAN ’BİLDİRİN’ AÇIKLAMASI: RTÜK Başkanı Zahid Akman da bir açıklama yaparak, 29’uncu madde uyarınca, yayıncı kuruluşların hisse yapılarıyla ilgili değişikliklerinin belirlenen süre içerisinde Üst Kurulu bildirmeleri gerektiğine dikkat çekti. Akman, "Söz konusu bildirimde, mevzuatta belirlenen hususlara aykırılık tespit edilmesi halinde, Üst Kurulun vereceği süre içerisinde bu eksikliklerin Üst Kurula ibrazı zorunludur" uyarısı da yaptı. RTÜK’ün CHP’li üyelerinden Mehmet Dabak da, kendilerine bildirilen ortaklar içinde Katar ortaklığı olmadığını hatırlatarak, "Biz ortakların kim olduğunu bileceğiz ki ona göre inceleyelim, Türkiye için zararlı mı değil mi karar verelim" diye konuştu.
ORTAĞI İNCELEMEMİZ LAZIM: Dabak, şöyle konuştu: "Ahmet Çalık yüzde 25’i geçmemek kaydıyla ancak kendi hisselerinden devredebilir. Ahmet Çalık kendi hisselerinden yüzde 25’lik kısmına tekabül eden bir kısmını verdiyse o zaman ortaklık yapısındaki değişiklik nedeniyle müracaat etmesi gerekiyor. Bizim de ortağı inceleyerek kabul ya da red etmemiz lazım. Yeniden değerlendirmeye tabi tutulmalı. Bildirilmediği takdirde bu meşru olmayan durumu gündeme taşırız. Ben durumu yargıya da taşırım."
Emir el Tani, Turkuvaz’a 125 milyon dolar koymuş
Çalık Grubu, Vakıfbank ve Halkbank’tan proje kredisi olarak sağlanan 750 milyon dolarlık finansmanın dışında kalan ortağı ile birlikte karşıladığı 500 milyon dolarlık bölümüne ilişkin de bir açıklama yaptı.
Buna göre doğrudan Katar Emir’i Tani’ye bağlı olan Katar Yatırım İdaresi’nin bir iştiraki kanalıyla, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.’ye yüzde 25 ortak oldu.
Bu ortaklığa karşılık iştirak şirket Al Wasaeel International Media Co, Turkuvaz A.Ş.’ye özkaynak olarak 125 milyon dolar koydu.
Çalık Holding ise özkaynaklarından karşılamak suretiyle Turkuvaz A.Ş.’ye 375 milyon dolarlık kaynak aktardı.
Böylece, her iki ortağın sağladığı sermayeyle Turkuvaz A.Ş., 500 milyon dolarlık bir özkaynağa sahip oldu.
Açıklamada yer aldığı şekliyle, ortaklar tarafından nakit karşılanan Turkuvaz A.Ş.’nin işletme sermayesi ise 150 milyon dolar. Toplam yatırım tutarı da 1 milyar 250 milyon dolar.
Çalık açıkladı ama hálá yanıt bekleyen sorular var
Yüzde 25 hisseye karşılık Katar’dan 125 milyon dolar geldiyse, Çalık hisseleri aldığından daha ucuza mı sattı?
Açıklandığı gibi 500 milyon dolar özkaynak ise, bankalardan alınan 750 milyon dolarlık kredinin üzeri nasıl tamamlandı?
Eğer Emir’den alınan 125 milyon dolarTMSF’ye ödenen paranın içindeyse, 500 milyondolarlık özkaynak nasıl oluştu?
Arkasında 60 milyar dolarlık fon var
ÇALIK’ın ortağım olarak tanıttığı Al Wasaeel International Media Co’nun bünyesinde yer aldığı Qatar Investment Authority-QIA, değişen enerji fiyatları sonucunda Katar’ın riskini düşürmek için Avrupa, Amerika ve Asya’da uluslararası pazarlara yatırım yapan bir fon. 60 milyar dolarlık fonun odaklandığı üç ana alan gayrimenkul, özel varlık ve yatırım fonları oluşturuyor. Fonun Mısır, Umman, ve Suriye’de gayrimenkul yatırımları bulunuyor. İngiltere’nin en büyük özel klinik zincirlerinden birini 5 milyar dolara alan fon, Londra’da Canary Wharf Estate ile ilgileniyor ve Kuala Lumpur’da büyük bir alışveriş ve ticaret merkezi inşaatını sürdürüyor. Fonun ayrıca Londra Borsası, Four Seasons Sağlık, Nordic Exchange OMX gibi hisse sahibi olduğu yatırımları da var.
Vakıfbank krediyi Çalık’a değil Sabah-atv’ye verdi
VAKIFBANK dün bir açıklama yaparak, 1.1 milyar dolarlık bedelin yüzde 34’ünü (375 milyon milyon YTL) sağladığını açıklarken, "Tüm kredilendirme işlemlerinin, kredilendirilen işletmenin veya projenin geri ödeme kapasitesi ve firmanın kredibilitesi değerlendirilerek, bankanın kaynakları göz önüne alınarak, kredinin kárlılığı ve verimliliğinin yanında teminat durumu da dikkate alınarak gerçekleştirildiği" de vurgulandı. Banka yönetimine yakın bir kaynak ise, Vakıfbank’ın kredi talebini değerlendirirken Çalık Grubu kadar Sabah-atv Grubu’nu da dikkate aldığını belirtti. Bu kaynak şu değerlendirmeyi yaptı: "Elbette Vakıfbank bu krediyi verirken teminatları dikkate aldı ama Sabah-atv Grubu’nun, TMSF’deki haliyle bile bu krediyi ödeyebilecek güçte olduğunun görülmesi çok etkili oldu."
Kaynak: Hurriyet