İş Bankası Genel Müdürü, Türkiye'nin cari açığına çare bulması gerektiğine işaret ederek 'Üretmeden tüketmek yok' dedi
Ersin Özince, finansal krizleri sakandal olarak nitelendirdi ve dünyaya akıl veren konumdaki finansal kuruluşların oturup bu işlerle ilgili çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince , "Bu yaşanan finansal krizler skandaldır. Ben üzüntü duyuyorum, utanıyorum da biraz" dedi.
Özince, "Bir Kumbara Öyküsü" sergisinin açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özince, IMF'yle var olan stand-by anlaşmasının yürütülmesine ilişkin olarak "Böyle bir ilişkinin sürdürülmesinin fevkalade bir sakıncası olmaz. Şu andaki durumumuz, yani ' tamamen böyle bir şey yapmayalım' diyecek kadar güçlü olsaydı, memnuniyetle ben bunu söylemek isterdim, ama sürdürülmesinde bugün için yarar var diye düşünüyorum. Kemerlerimizi bağlayalım" dedi.
Ersin Özince, bir başka gazetecinin " Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılgan ilk 5 ülke arasında gösterildiğine " ilişkin soru üzerine de, bu tür değerlendirmelere katılmadığını ifade ederek en kırılgan ülkelerin, bankacılık sektörü batmış ülkeler olduğunu dile getirdi.
Özince, "Cari açık hafife alınacak bir konu değil, ama bugün bankacılık sisteminde çok ciddi sermaye denetimi yapılan ülkelere üçlü denetim tavsiye etsin, önce bunu değerlendiren reyting şirketleri diye düşünüyorum. Tabii Türkiye'nin de cari açığına çare bulması lazım, üretmeden tüketmek yok."
Özince, "Dünyada bugün yaşanan gelişmeler sizde nasıl bir düşünce uyandırıyor" sorusuna karşılık da dünyada globalizasyonun lidersiz ve yönsüz, prensipsiz kaldığını görmenin üzüntü verici olduğunu kaydederek "İnsanlar bir yandan büyük yoksulluk, açlık, sıkıntı çekerken dünyanın birçok ülkesinde böylesine saçma sapan skandalların da yaşanıp dünya insanının refahına harcanabilecek olanların sözüm ona kaybedilmesi büyük skandal. Burada dünyaya akıl veren konumdaki finansal kuruluşların oturup bu işlerle ilgili de güzel güzel akıllar vermesi gerekiyor, aynen Türkiye'ye verilen akıllar gibi. Türkiye'nin akla çok ihtiyacı olduğu konusunda hiçbir tereddüt yok, ama bu yaşanan finansal krizler skandaldır. Ben üzüntü duyuyorum, utanıyorum da biraz."
İngiltere Merkez Bankası'nın aldığı önlemlere yönelik olarak da Özince, 2001'de Türkiye'de yaşanan krizde de böyle önlemler alındığını belirterek şöyle konuştuı: "Bu işlerin standardı, sağlık standartları, yasal kurallar gibi çok daha standardize olmalı. Eşgüdüm içinde olmalı. Bir ülkenin merkez bankası bununla ilgili daha ciddi bir çözüm getirirken diğeri daha az ciddi bulunan bir yaklaşım getiriyorsa, bu da bir başka skandaldır. Bunlara Birleşmiş Milletler mi, Uluslararası Para Fonu mu, Dünya Bankası mı, birilerinin önayak olup dünyayı bu yönde yönlendirmesi lazım. Yoksa boşu boşuna ciddi kaynaklar heba olur ve bunun da faturası herhalde en çok gelişme ihtiyacındaki ülkelere, onların fertlerine çıkar."
Tasarruf bilinci yayılmalı
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer , İş Bankası kumbarasının, ekonominin temel değerlerinden biri olan tasarrufun Cumhuriyet kuşakları boyunca benimsenmesine olanak sağlayan bir simge haline geldiğini söyledi.
Çimenbiçer, sadece parada değil, zamanda, doğal kaynaklarda ve enerjide tasarruf bilincinin önemine işaret ederek bu bilinci yaşamın bir parçası haline getirmenin herkes için insan olmanın vazgeçilmez değerleri arasında bulunduğunu anlattı.
Kaynak: Cumhuriyet