Yetersiz yağışlar nedeniyle su kullanımına getirilen yasaklar halı yıkama sektörünü canlandırdı. Pazarın büyüklüğü 100 milyon YTL'ye ulaşırken, oto yıkamacılar da bu işe el attı.
Barajların kurumaya yüz tutmasıyla başlayan su sıkıntısı "halı yıkama" sektörüne adeta can verdi. Belediyelerin önlem olarak su kesintisine gitmesiyle evlerde yıkanamayan halılar, yıkama şirketlerinin pazarını büyüttü. Oto yıkamacıların da halı yıkama hizmeti vermeye başladığı sektörün toplam cirosunun 100 milyon YTL'ye ulaştığı tahmin ediliyor. 17 yıldır halı yıkama sektöründe bulunan Çam Halı Yıkama'nın Genel Müdürü Ercan, "Kuraklık ve susuzlukla mücadele halı yıkama sektörünün katlanarak büyümesine neden oldu. Önüne gelen herkes halı yıkamacı oldu. Tüm oto yıkamacılar aynı zamanda halı yıkama da yapıyor" diyor.
Bundan 15 yıl önce halı yıkama şirketlerinin sayısı onlarla ifade edilirken, bugünlerde sadece İstanbul'da bu rakamın bini bulduğu kaydediliyor. Şirketler şimdiden sadece internetten, eylüle kadar onbinlerce halı yıkama için randevu vermiş durumda. Halı yıkatmanın maliyeti ise metrekare başına 3-4 YTL'den başlıyor. İstanbul'da küçük ölçekli bir şirket yılda ortalama 80 bin metrekare halı yıkıyor. Halı yıkama sektörünün cirosunun yüzde 80'i konut temizliği, yüzde 20'si ise ticari binaların temizliğinden oluşuyor.
Avcılar'da evinin bodrum katını halı yıkama merkezi haline getiren Hakkı Ünver de 5 bin YTL yatırım ile suyu tasarruflu kullanan komprasörler aldığını ve bir halıya harcanan su ile 15 halı yıkadıklarını söylüyor. Ünver, su sıkıntısının baş gösterdiği son bir ayda sadece kendi mahallesinden bine yakın halıyı yıkadıklarını belirtiyor.
Korsanların iştahı kabardı
Susuzlukla büyüyen sektördeki potansiyel kayıtdışılılığı da beraberinde getirdi. Profesyonel Halı Temizleyicileri Birliği (PHTB) Yönetim Kurulu Başkanı Azem Kökez, Türkiye’de 40-50 yıllık mazisi olan meslek dalının son dönemde çok hızlı büyüdüğünü ve en büyük sorununun merdiven altında çalışan ruhsatsız yıkamacılar olduğunu vurguluyor. Sektörde son yıllarda kayıtdışı çalışan yüzlerce firma doğduğuna dikkat çeken Çam Halı Yıkama Genel Müdürü Ercan Çam da "15 yıl önce İstanbul'da 10 şirket varken şimdi bu rakamın bini buldu. Bir çoğu da hijyenik koşullarda hizmet vermiyor. Ucuza yıkadıkları için haksız rekabete neden oluyorlar. Ayrıca hiç birinin ne makinesi ne de kurutma odaları var. Dışarıda tozun toprağın içinde kurutuyorlar. Bu da sektöre büyük zarar veriyor" diye konuşuyor
Sokakta yıkamanın cezası 3 bin YTL
Kuraklıkla mücadele kapsamında başlatılan halı yıkama yasağı İstanbul'un dışında 80 günlük suyu kalan Ankara ve Gebze'ye de sıçradı. İSKİ verilerine göre kente her gün 2 milyon metreküp su veriliyor. Bu suyun yüzde 80'i konutlarda kullanılıyor. Araştırmalara göre İstanbulların yüzde 46,7'si halısını, yüzde 25,2'siyse otomobilini hortum kullanarak yıkıyor. Halı yıkayanlar hakkında yapılan işlem, Kabahatlar Kanunu çerçevesinde uygulanıyor. Kimi belediyeler halı yıkamanın yasak olduğunu afişlerle duyuruyor, kimi ise gördüğüne ceza kesiyor. Bazı belediyeler de şikâyetle harekete geçiyor. Örnekse, Avcılar Belediyesi sokakta halı yıkayanlara 100 YTL'den başlayıp, 3 bin YTL'ye kadar yükselen oranda para cezası kesiyor.
Kaynak: Referans