Yöneticilik ve liderlik çok farklı kavramlardır. Topluluklar da lider her zaman gereklidir. Bazen karizma ve lider konuları karıştırılmaktadır ama bununla çok ilgisi yoktur. Yönetici ve liderleri birbirinden ayırmak istersek iki bakış açısına yönelmemiz gerekecek: Amaç ve hareketleri. Yöneticinin amaç ve hareketleri daha dar bir alanda yenilik ve yaratıcılıktan uzakken, lider yeniliklere açık ve bunları uygulamaktan kaçınmayan dinamik bir yapıdadır.
Liderin diğer önemli özelliği ise kişilerin düşünceleri üzerindeki etkisidir. Topluluklarda bu çok önemli bir fonksiyondur çünkü ortak amaca yönelebilmek için ortak hareket etmek çok önemli bir zorunluluktur.
“Süreç” bazında kısa bir değerlendirme daha yaparsak liderler süreçlere hakim onları kontrol edip yönlednirebilme yeteneğine sahipken, yöneticiler süreç içerisinde sürece hakim bir bireydir. Şimdi tüm bu farkları kısa olrak maddeler halinde tekrar ele alalım:
1-Yönetici kopyadır, lider ise orijinal.
2-Yönetici oluşmuş yapı ve düşüncelere bağlıdır, lider ise yenilikçidir.
3-Yönetici sistem ve yapılar üzerinde yoğunlaşırken, lider insanlar üzerinde yoğunlaşır.
4-Yönetici kontrole güvenir, lider ise güven ilham eder.
5-Yönetici dar görüşlüdür, liderin ise bakış açısı çok geniştir.
6-Yönetici finansal rakamlara çok önem verirken, lider daha çok gelecekteki gelişmeleri ve değişimleri düşünür.
7-Yönetici işi doğru yapar, lider ise doğru işler yapar.
8Yönetici kendi isteklerini zorla yerine getirmeye çalışır, lider ise kendi isteklerin,i başkalarının isteği haline getirir.