Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na göre (UNCTAD), Türkiye bölgesinde, "körfez"deki petrol zengini ülkeler kadar doğrudan yabancı sermaye çekiyor.
UNCTAD raporunda bu konuda, "2000 yılında, dünyada doğrudan yabancı sermaye pastasında binde 1'den az pay alan Türkiye'nin payı, yüzde 2'ye yaklaştı" denildi. UNCTAD verileri ile son yayımlanan raporlardan derlenen bilgilere göre 2000'li yılların başında yıllık ortalama 500 milyon dolar ile 900 milyon dolar aralığında doğrudan yabancı sermaye çeken Türkiye, 2005'ten itibaren 20-30 milyar dolar sermaye çeken ülkeler grubuna oturdu. UNCTAD'a göre 2007'de küresel ekonomik ortamın da olumlu olması nedeniyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yükselen piyasalar rekor düzeyde doğrudan yabancı sermaye çekmeyi başardı. Türkiye'deki doğrudan yabancı sermayenin, önceki yıllara oranla 15-20 kat artmasında, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal önlemler etkili oldu. UNCTAD verilerine göre 2000 yılında, dünyada, doğrudan yabancı sermaye pastasından binde 1'den az pay alan Türkiye'nin 2007 yılında dünya sermaye pastasından aldığı pay yüzde 2'ye yaklaştı. Yine, bundan yedi yıl önce, "Gelişmekte Olan Ülkeler" grubunda, doğrudan yabancı sermaye açısından binde 4 pay alabilen Türkiye'nin, 2007 yılındaki payı yüzde 5,5'e yaklaştı. Bu arada Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede, 2007 yılında, doğrudan yabancı sermaye, 2006 yılına göre, yüzde 10 ile 15 arasında azalırken sadece Türkiye'de sermaye girişi artışı görüldü. Türkiye, bölgesinde, enerji şirketlerinin gözdesi olan petrol zengini ülkeler gibi cazip yatırım koşullarına sahip bulunuyor.
UNCTAD'a göre 2008 yılında, ABD kaynaklı kredi sorunları ve yüksek emtia fiyatlarının neden olduğu küresel enflasyonist baskı nedeniyle yabancı sermaye hareketlerini olumsuz etkileme potansiyeline sahip bulunuyor. 2008'de, döviz kurlarındaki istikrarsızlık, dış ticaret dengesizlikleri ve özellikle, enflasyonist baskının, faiz oranlarının da artmasıyla yabancı sermayeyi, diğer ülkelere yatırım yaparken daha ihtiyatlı olmaya iteceği belirtiliyor.
Referans Gazetesi