Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Türk mühendisleri kodlayacak, legolarla satılacak

 

Gebze Teknopark'ta Ar-Ge merkezi açan kurumsal yazılım şirketi IFS'nin Türkiye Kurucu Ortağı Ergin Öztürk, 3 ay içinde burada gelişterecekleri ürünlerle yurtdışına açılmayı planladıklarını söyledi.

http://www.mavisis.com/picture_lib/teknopark.jpg

İsveç merkezli ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) yazılımı firması IFS, Gebze'de açtığı Ar-Ge merkezi ile şirketlerin verimliliğini arttıracak entegre yazılım programları gelişterecek. İşletme içindeki bölümlerin tek bir veri tabanı üzerinden ve eşzamanlı olarak çalıştığı sistemler geliştirdiklerini anlatan IFS Türkiye Kurucu Ortağı Ergin Öztürk, "2 ay önce Gebze Teknopark'ta yeni bir Ar-Ge merkezi açtık. Burdaki amacımız lego adını verdiğimiz yazılım kodları geliştirip yurtdışına satmak" dedi.

IFS'nin 6 ülkede (ABD, İngiltere, İsveç, Almanya, Polonya ve Sri Lanka) Ar-Ge merkezinin bulunduğunu ve en büyüğünün Sri Lanka olduğunu belirten Öztürk, "Şu anda Sri Lanka'daki merkezin bir bölümün Türkiye'nin de bağlı olduğu Doğu Avrupa bölgesine taşınması gündemde. Bu ya Polonya olacak ya da Türkiye. Gebze'deki Ar-Ge merkezi bir ay içine çalışır hale gelecek. 3 ay sonra da tersane, otomotiv gibi sektörler için ürünler çıkmaya başlayacak" diye konuştu. Öztürk, IFS ve legoların gelişimi hakkında şu bilgileri verdi:

* Türk mühendislerine yurtdışındaki projelerde görevlendirilmek için çok ciddi talep var. IFS içinde Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olduk. 2004'ten önce biz Yunanistan'a bağlıydık. Şu anda Yunanistan, Bulgaristan ve İsrail gibi ülkeleri bize bağlamak istiyorlar ama biz istemiyoruz. Biz kendi geliştirdiğimiz yazılımları yurtdışına satabilir miyiz derdindeyiz.

* IFS uygulamalarının kökeni 1983'te İsveç'te bir nükleer santralın tesis otomasyonunu yapan bir grup üniversiteli gencin çalışmalarına dayanıyor. İsveç'te üniversite mezunu 5 genç, bakıyorlar iş çok yoğun, santralın bahçesine çadır kurup, vardiyalı olarak kod yazmaya devam ediyorlar. Bu yüzden "çadır" bizim müşteri odaklığımızın sembolü haline geliyor.

* 1995'te şirketlerin büyüme hızlarına cevap verebilecek gerekli yazılım, küçük küçük legolara bölünerek, kodlanıyor. 'Her şeyi olabildiğince basit yapmak' İsveçlilerin yaşam felsefesinde var. Şu an itibarıyla 8 bin adet lego var. Şirketin ihtiyaçları neyse, o ihtiyaca yönelik legoları kuruyoruz. Bu legolarla küçük bir ev de devasa bir bina da yapabiliyoruz.

 

Kaynak:Cumhuriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir