Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

THY’nın Büyüme Hedefleri

 THY Genel Müdürü Temel Kotil, bundan sonraki büyüme hedeflerinin Güney Afrika ve Güney Amerika olduğunu belirterek, havacılıkta en büyük pasta olan Uzak Doğu-Avrupa hattında da iddialı olduklarını söyledi.
THY'nin açılışı tamamlanan 24 yeni hattı ve yeni hedefleri konusunda AA muhabirine açıklamada bulunan Kotil, yeni bir hat açmanın bir çok zorlukları bulunduğunu ve THY'nin geçmiş yıllarda en fazla 6 yeni hat açabildiğini kaydetti.

THY'nin 2003 ve 2004 yıllarında oluşturulan büyüme politikasının 2005 yılında uygulamaya konulduğunu anlatan Kotil, yeni hatların açılışının da bu doğrultuda yapıldığını söyledi.
Yeni bir hattı açarken çok hassas hesaplamalar yapıldığını anlatan Kotil, şöyle dedi:
''Bu hatlarda zarar ederseniz bu şirketin geleceği için iyi olmaz. Dolayısıyla bu çalışma yapıldı ve yönetim kuruluna getirildi. Bunu yapacak olan bir ekip var. Havayollarında Networks Planlama dediğimiz bir ünite vardır. Bu ünitenin görevi, 'Filo nereye uçarsa, kaç frekansla uçarsa, uçağın büyüklüğü ne kadar olursa, ikram tipi ne olursa verimli olur', bunun hesap analizini yapmak. Bunu yaparken de bilgisayar programlarını kullanır, karşı tarafta olan ofislerden bilgi alınır, etütler, anketler yapılır. Bunun ötesinde de bizim ayda bir aldığımız ve yılda 3 milyon dolar para ödediğimiz bir veri tabanı vardır. Bu veri tabanı, 'Dünyanın herhangi bir noktasında yolcular nasıl uçuyorlar, hangi havayolunu kullanıyorlar, nerelerden transfer ediliyorlar' bunları belirler.
Bu yeni 24 hat tarihi bir açılıştır. Bu kadar çok hat açan başka bir havayolu yok. Ama biz bunu yapmak zorundaydık. Yaptığımız için de mutluyuz ve başarılı olduk. Çünkü büyüme trendi yakaladık. Bu gidişatı tutturmak için hem yeni hatlarla beslemeniz, hem de uçtuğunuz pazarları daha da geliştirmeniz gerekiyor.''
Yeni açılan hatlardaki geçen aya ait doluluk oranları hakkında bilgi veren Kotil, Abudabi (BAE) yüzde 47, Belgrad (Sırbistan) yüzde 41, Bombay (Hindistan) yüzde 47, Dinyeper (Ukrayna) yüzde 40, Doha (Katar) yüzde 41, Dublin (İrlanda) yüzde 80, Doneks (Ukrayna) yüzde 56, Hartum (Sudan)/Adisababa (Etiyopya) yüzde 80, Duşambe (Tacikistan) yüzde 96, Lubiyana (Slovenya) yüzde 53, Helsinki (Finlandiya) yüzde 75, Kazan (Rusya) yüzde 42, Lagos (Nijerya) yüzde 20, Minsk (Beyaz Rusya) yüzde 33, Osaka (Japonya) yüzde 68, Riga (Litvanya) yüzde 28, Rostov (Rusya) yüzde 26, Sana (Yemen) yüzde 42, St. Petersburg (Rusya) yüzde 86, Venedik (İtalya) yüzde 59, Muskot (Umman) yüzde 72, Tebriz (İran) yüzde 43 ve Yaketerinburg (Rusya) hattında yüzde 28 doluluk oranlarıyla uçulduğunu söyledi.
Bir hatta yüzde 26 doluluk oranının yakalanması halinde o hattın masraflarını karşıladığını, yüzde 40 doluluk oranında ise hattın genel giderleri de kapsayarak para kazandırdığını anlatan Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fırsat pazarları olan bu hatlarda yüksek fiyatlarla bilet satılıyor. Bu hatlar açılırken ana politikamız yıl boyunca bunların ortalamasının bize kar getirmesi. Eleştirirken arka planı bilmek ve yıl sonunda bu ortalamaları almak gerekiyor.''
Yeni açılan hatları ''dükkan'' olarak nitelendiren Kotil, ''Şimdi biz dükkanlarımızı açıyoruz. Bunlar önümüzdeki yıllarda mağaza haline gelecekler'' diye konuştu.
Verdikleri ticari kararların doğru olduğunu ve başarılı olduklarını kaydeden Kotil, ilgi alanlarının Türk halkının ilgi alanıyla paralel olduğunu ifade etti.
Megapol şehir İstanbul'un çekim merkezi olduğunu ve yakın coğrafyada 2-3 saatlik uçma mesafesindeki ülkelerden Türkiye'ye talep olduğunu anlatan Kotil, Avrupa'da önemli bütün merkezlere uçtuklarını, Orta Asya ve Orta Doğu'daki eksik yerleri tamamladıklarını söyledi.
Orta Asya'daki hatlarda doluluk oranlarının oldukça iyi olduğunu ve bu bölgeye yeterince kapasite sunamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Temel Kotil, şöyle dedi:
''Kuzey Afrika'ya vardık ve güneye doğru inmeye başladık. 2007 yılında da Güney Amerika'ya uçmaya başlayacağız. Plan ve programımız Türk halkını her noktaya direkt uçuşlarla götürmek. Bu yeni hatlar eleştirilirken çok hassaslaştık. THY yönetiminin gelecek yıllarda en çok alınganlaşacağı noktalardan bir tanesi bu. 'Bu ne güzel, başarmışlar' denilecek noktada çok haksız eleştirilere uğruyoruz. Bu yeni hatlardan dolayı alkış almamız, THY'nin tebrik edilmesi gerekiyor. Bu dünyada, Türkiye'de ve THY'de ilk oluyor ve başardık. Türkiye'nin ekonomisi böyle ilerlerken, dış ticaretimiz bu şekilde büyürken biz de önümüzde açılan bu yoldan yürüdük. Şimdi bize söylenen 'bu yoldan niye yürüdünüz?'… Yürümezsek başkaları yürür. İlk yürüyüşü biz yaptık. Bu yeni hat konusunu kapatmak gerekiyor. Bu tartışmalar bitmeli, şirketimize zarar veriyor.
Biz aslında, havadan otoban kurarak Türkiye'ye hemen komşu olan ülkeler oluşturduk. Gelecekte biz buraya uçmadan önceki ticaret hacmi ile uçtuktan sonraki ticaret hacmi arasındaki farkı göreceksiniz.''
THY'nin dar gövdeli uçaklar alarak ve yeni hatlar açarak doğal pazarını geliştirdiğini ifade eden Kotil, aynı zamanda büyük gövdeli uçak sayısını da 7'den 12'ye çıkararak uzak pazar uçuşlarını da ihmal etmediklerini belirtti.
Çin ve Japonya'ya haftada 4 olan sefer sayısının 7'ye çıktığını, İstanbul'dan Bangkok aktarmalı olarak yapılan Singapur ve Hong Kong uçuşlarının da direkt yapılmaya başlandığını vurgulayan Kotil, ''Uzak uçuşlarımızı birbirine eklersek Uzak Doğu'da neredeyse yüzde 40 büyümüş olduk. Bu çok büyük bir büyüme'' dedi.
Temel Kotil, ''Bundan sonraki büyüme politikamız, uzun gövdede daha uzun noktalara uçmak, Güney Afrika'ya ve Güney Amerika'ya gelmek'' diye konuştu.
Uzak Doğu'dan Avrupa'ya büyük bir talep bulunduğunu ifade eden Kotil, İstanbul'un konumunun bu uçuşlar için çok elverişli olduğunu söyledi.
İstanbul'u bir merkez haline getirmek istediklerini kaydeden Kotil, ''İstanbul'u civar ülkelerle çok sıkı bağladık. Ana politikamız 2007 yılı içinde İstanbul'u çok daha kolay ulaşılabilir bir merkez yapmak'' dedi.
THY'nin, Uzak Doğu pazarında diğer şirketlerden çok daha hızlı büyüme potansiyeli bulunduğunu belirten Kotil, ''Havacılıkta en büyük pasta Uzak Doğu-Avrupa pastasıdır. Bu pastada THY 'Ben de burada varım ve çok iddialıyım' diyor. Önümüzdeki yıllarda etrafımızdaki merkezlere çok büyük alternatif olacağız. Yeni açtığımız hatlar burada çok yararlı olacak'' şeklinde konuştu.
Yabancı basında THY'nin, Avrupa'nın en hızlı büyüyen havayolu ve Türkiye'nin yıldızı olarak algılandığını ifade eden Kotil, Türkiye'de ise basının çok basit konular üzerinde durduğunu söyledi.
Kotil, son olarak Almanya'nın önde gelen havacılık dergisi Aero'nun Ağustos sayısında THY'ye büyük yer ayırdığını ve şirketten başarıyla söz ettiğini hatırlattı.
AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir