Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

Taklitten korkan Paul&Shark Türkiyede üretime yanaşmıyor

Lüks giyimin önde gelen markalarından Paul & Shark Yatching’in sahibi Paulo Dini, daha önce üretimi denediği Türkiye’den memnun kaldığını ancak taklit ürün sorununu aşamayan bir ülkede üretim yapamayacaklarını söyledi. Tüm dünyada 700 mağazası bulunan İtalyan markanın patronu Türkiye’ye fikri mülkiyet haklarına daha çok önem vermesini tavsiye etti. 

700 milyon Euro’yu aşkın cirosu olan, İtalyan lüks giyim markası Paul & Shark Yatching’in sahibi Paulo Dini, bir süre önce Türkiye’de üretim yaptırdıklarını, memnun kaldıklarını ancak taklit ürün sorununun aşılmadığı bir ülkede üretim yapamayacaklarını belirtti. Taklit yüzünden Türkiye’de üretimden korktuklarını vurgulayan Paulo Dini, "Burada üretim yapıp başka ülkelere de ihracat yapabiliriz ama yapamıyoruz. Taklit ülkenizde büyük bir sorun. Fikri mülkiyet haklarına daha çok önem vermelisiniz. Alınan önlemler iyi ama yeterli değil. Durum değişirse üretime sıcak bakabiliriz" dedi.

FAZLA BÜYÜMEK İSTEMİYORUZ: Türkiye’de perakendeciliğin çok iyi bir noktaya geldiğini anlatan Dini, Türkiye pazarına 1997’de girdiklerini hatırlattı. 12 mağaza, 16 korner sayısına 2 yılda 20 mağaza ve 20 korner eklemek istediklerini açıklayan Dini, "Türkiye’de çok fazla büyüme niyetimiz yok. B ve A gibi üst gelir grubuna hitap eden bir marka olarak bu büyüklük yeterli" dedi. Dini, Türkiye pazarıyla ilgili şunları söyledi: "Türkiye’de sürekli müşterimiz çok. Avrupa’daki mağazalarımızdan da alışveriş yapan sadık bir Türk müşteri kitlesi var. Türkiye’de lüks markaların hepsi var. Pazar çok dinamik."

TÜRKİYE KÖPRÜ OLACAK: Dini, acentalar vasıtasıyla Türkiye üzerinden İran, Irak ve Suriye’de mağaza açma planları olduğunu belirterek, "Türkiye bizim köprümüz olacak. O ülkelerdeki operasyonu Türkiye’deki temsilcimiz Selçuk Güzenge’ye emanet edeceğiz" dedi.

BİR GECEDE DEĞİŞTİ: Köklerinin, İtalya’nın Varese kentinde 1921’e kadar uzandığını söyleyen Dini, uzun yıllar piyasa üretimi yaptıklarını, yüksek adetli bu üretimlerin büyümeye çok katkısı olduğunu belirtti. 1974’te ise masrafları artan şirket bir çıkış yolu ararken, işleri babasından devralan Paulo Dini, bir gecede bütün müşterileri terk ederek, katma değerli üretime geçmiş. Paul & Shark Yatching markasını da böylece yaratmış. Paulo isminin İngilizcesi’ni (Paul), macera duygusunu vermek için köpek balığı anlamına gelen Shark’ı ve denizciliğe atıfta bulunmak için de Yatching kelimelerini bir araya getirmiş. Dini bu zor operasyon için "Zorunluydu" diyor. Markanın İtalya dışına açılması 1975 yılında gerçekleşmiş. New York’un meşhur 5’inci Caddesi’nde büyük sükse yaparak mağaza açmış. Dini, tüm dünyada 700 kadar mağaza ve 3 bin satış noktası bulunduğunu belirtti.

Şirketimde başka horoz istemem halka açılmam

PAULO Dini, moda dünyasında son yıllarda sıkça görülen halka açılma veya özel yatırım sermayelerine (private equity) satılma eğilimini eleştiriyor. Dini, "Borsaya açılmak istemiyorum. İşlerin başında şu anda oğlum Andrea var. Kendi işimize sahip olmak istiyoruz. Aile şirketiyiz; finansal olarak güçlüyüz. Şirketimde başka bir patron görmek istemem. Bir mekanda çok fazla horoz olmamalı. Borsa ve özel yatırım sermayeleri vizyon sapmasına neden olabilir" diye konuştu.

Kriz orta sınıfı zorlayacak

DÜNYADA yaşanan finansal krizle ilgili olarak Paulo Dini, şu değerlendirmeleri yaptı: "Bu kriz çok kötü ve üzüntü verici. Doların düşüşü dengeleri bozuyor. Petrol fiyatları yükseliyor. Orta sınıf bu ekonomik buhrandan daha çok sıkıntı çekecek, zorlanacak. Şu anda krizin bize bir etkisi yok. Farklı coğrafyalara yayılmış olmamız krizin etkisini azaltıyor. En çok doların düşük olduğu ABD pazarında zorlanıyoruz."

Türkiye’ye aşığım kadınlar çok güzel

İSTANBUL başta olmak üzere Türkiye’ye aşık olduğunu anlatan Paulo Dini, "Her geldiğimde Çırağan’da kalıyorum. Büyük bir zevk. Türk mutfağına, balıklarınıza bayılıyorum. Gördüğüm modern Türk kadınları da çok şık ve güzel" dedi.

Kötü işletilen alışveriş merkezi markalara büyük zarar veriyor

İSTANBULda çok sayıda alışveriş merkezi (AVM) olduğunu belirten Paulo Dini "Çok sayıda AVM Türkiye’de de Avrupa’da da problem. İhtiyacın üzerinde yatırım yapılıyor. Bir de kötü yönetilince gözden düşüyor; markalar da zarar görüyor. Hangisine gireceğimizi ve nasıl önlemler alacağımızı bilemiyoruz" diye konuştu. 

Kaynak: Hurrıyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir