Finans, Muhasebe, Vergi...
Uncategorized

Sık Rastlanan Yönetici Hataları (Yöneticilik Hataları)

Hepimizin ağzında bir değişim, bir yenilik, bir inovasyon var. Özüne inmediğimiz bu kelimelerle bunları sadece işin bir parçası haline getirerek anlamından uzaklaştırıyoruz. Böylece amaçlarımızı doğru olarak belirlemek çok zor bir hal alıyor. Yönetmek; becerilerin, tecrübenin ve zekanın iletişimle bir araya gelmesiyle hakkını verebileceğiniz bir şekle kavuşacaktır. 

Evet yöneticiler de hata yapar. Çünkü hatalar size bir şeyler öğretmekte ve başarıya kavuşturmaktadır. Bazı yanıtlara ise hata yapmadan ulaşmanın imkanı yoktur. İşte o yüzden hata yapıyorsanız kendinizi şanslı hissetmelisiniz. Fakat aynı hatayı bir kez daha yapmamak sizin öğrenme kabiliyetinizi ortaya koymaktadır.

Sık Rastlanan Yönetici Hataları

1. İşçilikten yöneticiliğe geçememek

Kendini geliştiremeden yöneticiliğe geçen kişiler teknik açıdan ne kadar yeterli olurlarsa olsunlar sorumluluğunu aldıkları takımın motivasyonunu, işin düzgün gidişini ve amaçlarını kontrol edemeyeceklerinden başarısız olurlar.

2. Hedeflerini net olarak oluşturamamak

Etkin performans sadece net hedeflerle mümkündür. Eğer ortaya bir vizyon koyarak çalışanların önüne hedefler koyamıyorsanız amaçsız bir takımla ve çalışanlarla başarılı olabilmenin , amaçlara ulaşabilmenin imkanı yoktur.

3. Sorumlulukların ve görevlerin dağıtımını yapamamak

Bir yönetici her işi kendi yapamaz. Böyle bir amaçla ilerleyen yönetici em yeteneklerini hem de zamanını harcayacaktır.

4. İletişim kuramamak

Bir takım ya da organizasyonda bilgi güçtür. Buna ancak iletişimle ulaşabilirsiniz. İletişimle çalışanların organizasyona katkısını bürokratik işlemlere gerek kalmadan sağlayabilirsiniz.

5. Çalışanlara zaman ayırmamak.

Yöneticiler çalışanların öğretmenidir. Çalışanlara zaman ayırarak onların bireysel gereksinimleri dikkate alabilirsiniz. Zaman ayırmak özellikle yeni çalışanların izlenmesi açısından da gereklidir. Çalışanlara değer vererek onların motivasyonuna katkıda bulunursunuz.

6. Çalışanların başarılarını takdir edememek.

Yöneticiler çalışanların başarılarını ödüllendirmelidir. Bazı yöneticiler buna önem vermezken bazıları nasıl takdir edeceğini bilmemektedir. Çalışanları takdir etmemek onların motivasyonunu ters yönde etkileyecektir. Takdir sadece maliyet gerektiren yollardan yapılmaz. Yazılı bir takdir notu bile çalışanların motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir.

7. Öğrenmeyi sevmemek.

Yönetici olduktan sonra herşeyi bildiğiniz gibi yaptırmak yanlışına düşmemelisiniz. Yönetici öğrenmeyi sevmeli ve değişimlere ayak uydurmalıdır. Değişime ayak uydurmak yeni bilgilere, becerilere açık olmak yani öğrenmeye açık olmakla mümkündür. Belli çalışma tarzında başarıyı yakalamış fakat öğrenemeyen kapalı yöneticinin başarısı değişime yenik düşecektir. Sürekli öğrenmeden, denemeden ve yeni yöntemleri sınamadan değişime ayak uyduramazsınız.

8. Değişime direnmek

Değişim bir fırtına gibidir, önünde duramazsınız. Değişimle mücadele etmek hiçbir işe yaramayacaktır. Değişimlere ayak uydurmak başarının sırrıdır. İyi yöneticiler değişime duyarlı ve hazırlıklı şekilde planlı hareket ederler.

Olumlu ve ileri görüşlü yöneticiler en başarılı yöneticilerdir.

9 .Kalıcı çözümler yerine geçici çözümler aramak

Problemleri sadece bugünü kurtarmak için hemen halletme peşinde olan yöneticiler sorunlara uzun vadeli çözümler üretemezler. Problemleri çözmek için problemin kaynağına ulaşmak, kaynağını bilmek ve öğrenmek gerekir.

10. İşi gereğinden fazla ciddiye almak

Yöneticiler büyük sorumluluklar taşırlar. Fakat iş yerinde keyifli bir ortam hazırlanmalıdır. Yapılacak şirket organizasyonları ve iş ortamında sürpriz eğlenceli ödüller verecek keyifli ortam oluşturabilirsiniz. Çalışanlarla şakalaşarak onlarla iletişiminizi kuvvetlendirirken sert ciddiyetten uzaklaşarak yerinde bir neşeli ortam oluşturabilirsiniz.

Şunu unutmayın ki siz emekli olduğunuzda ya da iş yerinizden ayrıldığınızda çalışanlar sizi neşeli anlarınız ve halleriniz ile hatırlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir