İsveç'te sigara içen bir çalışanın, sigara içmeyenlere göre yılda en az üç gün daha fazla hasta olduğu, tiryakilerin günde bir saatini sigara içerek kaybettiği ortaya çıktı. Kurumlara bu anlamda destek olan IQS Sigara Bırakma Merkezi yetkilileri, aralarında Alarko Holding, Koç Sistem, Axa Oyak, Finans Bank, Pegasus Havayolları, Tekfen Holding, Arçelik gibi kurumlarda seminerler düzenleyerek, çalışanları bilinçlendirdi ve verimliliği arttırdı.
Sigarasız kurum kültürü, dünyada özellikle son 10 yıldır bir iş yerinin kalitesini belirleyen olmazsa olmaz faktörlerden biri haline geldi. Gerek çalışanların daha sağlıklı bir ofiste çalışma isteği gerekse işverenlerin sigaranın verim üzerindeki olumsuz etkisinden kaynaklanan anlamlı endişeleri birçok iş yerinde sigara içimine kısıtlamalar getirilmesine ya da tamamıyla yasaklanmasına sebep oldu.
Elektronik üreticisi Toshiba geçtiğimiz günlerde sigara odalarını spor odalarına çevirerek 30 bin poundluk ödülün sahibi oldu. Toshiba çalışanları geçtiğimiz ay sigara içmenin serbest olduğu Weybrigde'deki merkez ofislerine vardıklarında sigara içmek yerine yapabilecekleri yeni faaliyetlerle karşı karşıya kaldılar.
Nuffield Proactive Health yetkilileri yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Toshiba'nın çalışanlarının sağlığına ve yaşam kalitelerine katkı sağlayacak faaliyetler içerisinde olduğu kararına vararak ödülü Toshiba'nın almasına karar verdiler. Toshiba İK Müdürü Susan Stevens "Sigara içmenin modern işyerlerinde artık yeri yok. Onun yerine daha olumlu başka bir şeyi koyarak çalışanlarımızın yaşam kalitesine katkıda bulunuyoruz" diyor.
Şirketler için milyarlarca lira kayıp
Araştırmalar iş yerinde sigara kullanımının verimsizliğe ve ekonomik kayba sebep olduğunu gösteriyor. İsveç'te yapılan bir araştırmada sigara içen bir çalışanın yılda ortalama en az üç gün daha fazla hasta olduğunu ve günde bir saatini sigara içerek kaybettiği tespit edilmiş.
Bu süre içilen sigara sayısına göre artıyor. Bu da şirketler için milyarlarca liralık kayba sebep oluyor. Ayrıca sigara içen bir çalışanın nikotinsizliğin yarattığı stres nedeniyle iş verimi, konsantrasyonu ve dikkati daha düşük oluyor. Birçok şirket gerek bu kaybı önlemek gerekse daha sağlıklı bir ofis ortamı yaratmak adına çalışanlarına sigarayı bırakma konusunda fırsat sunuyor ya da çalışanlarını sigara içmeyenlerden seçiyor.
IQS, kurumsal çalışmalar yapıyor
Kurumlara bu anlamda destek olan ve şirketlere özel ücretsiz seminerler ve günler düzenleyen IQS Sigara Bırakma Merkezi yetkilileri, dünyada beş yıldan beri Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İngiltere gibi 25'ten fazla ülkede birçok şirket tarafından uygulanan IQS sistemi ile yüzde 90'a varan başarı oranıyla şirket veriminde gözle görülür bir fark yarattıklarını ifade ediyorlar ve günümüzde sigara bırakmanın sadece sağlığa değil kariyere de yatırım olduğunu ifade ediyorlar.
Bugüne kadar Alarko Holding, Şişli Belediyesi, Koç Sistem, Global Yatırım, Axa Oyak, Lions Club, Finans Bank, Pegasus Havayolları, Tefken Holding, Arçelik, Beksa, The Marmara Oteli, Kraft gibi kurumlarla bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştiren IQS yetkilileri şu verileri paylaşıyorlar:
– Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla iki kat daha fazla iş ve trafik kazasına uğradığı tespit edilmiş.
– Sigara içenler kanser, bronşit, amfizem, inme ve kalp krizleri gibi önemli hastalıkların yanı sıra öksürük, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara daha sık yakalanıyorlar. Bu yüzden iş yeri devamsızlıkları daha fazla.
– Yapılan bir araştırmada sigara içen erkeklerde yüzde 60 daha fazla işgücü kaybı saptanmış. İşgücü kaybı sigara içen erkeklerde yüzde 14,1, kadınlarda ise yüzde 3.
– Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre pasif içicilik de en az aktif içicilik kadar tehlikeli ve zararlı.
– Şirket içinde kısıtlı sigara içimi sigara içen çalışanda bilinçaltı ve bilinç düzeyinde sigara içme özgürlüğünün elinden alındığını hissettiriyor. Bu da kuruma bağlılığın azalmasına yol açıyor.
Sigarayı bırakanlara destek olun
Sigarayı bırakmak tiryakiler açısından sanki varlığının önemli bir parçasından ayrılmak gibi korkutucu ve acı verici olabiliyor. Aynı zamanda önemli bir uyarıcı olan ve bağımlılık yaratan maddeyi bırakmak çöküntüye, asabiyete, gelgitlerle dolu bir ruh haline, konsantrasyon bozukluklarına ve uyku bölünmesi nedeniyle yorgunluğa neden olabilir.
Eğer işyerinde sigara içme odaları varsa bütün bu etkilerin üzerine sigara içmeyi bırakmak ofisteki sosyalleşme derecesinde de farklılıklar meydana getirecek ve eski tiryakilerin kendilerini tamamen yalnız hissetmelerine neden olacaktır. Geliştireceğiniz bir program ile sigarayı bırakanların işyeri ortamını bozmadan ve verimliliği düşürmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmelerini sağlayabilirsiniz. Bu programın önemli unsurlarından bazıları şunlar:
– Destek: Destek, başarıda en önemli faktör ve sadece bireysel düzeyde yapılabilecek çalışmalarla gerçekleştirilebilir. Özellikle eski tiryakilerden oluşan yöneticiler ve iş arkadaşlarının birebir olarak gerçekleştirdikleri koçluk faaliyetleri bu süreçte etkili olabilir.
– Anlayış: Özellikle kötümser bir bakış açısına sahip olan çalışanlar soyutlanma duygusunu daha güçlü bir şekilde yaşayabiliyorlar. Sigarayı bırakan kişi, toplantılarda daha alıngan ve sinirli tavırlar sergileyebiliyor. Onları dışlamak ve yalnız bırakmak yerine bu süreçlerinde anlayışlı davranarak özel ve hatta düzenli görüşmeler yapabilirsiniz. Ama sigarayı bırakan herkesin aksileşeceğini ve bir enkaza dönüşeceğini düşünmeyin. Bu süreçle başarıyla başa çıkabilenler de var.
– Dikkatini dağıtma: Sigarayı bırakanlar açısından en büyük zorluklardan bir tanesi, oluşan boşluğu doldurmak. Bu nedenle sigarayı bırakan çalışanlarınıza özellikle genellikle sigara içtikleri zamanlarda meşgul olmalarını sağlayacak işler verin. Ya da eğer bir çalışanın sigara arası yerine beş dakikalık bir yürüyüşe ihtiyacı varsa ona bu zamanı verin.
– Eşitlik: Sigarayı bırakanlara gösterilen özel ilgi sigara içmeyen ya da uzun bir zaman önce sigarayı bırakmış olanların kendilerini dışlanmış hissetmelerine neden olabilir. Eğer bu kişiler ödüllendiriliyorsa bu sigara içmeyenlerin kendilerini ihmal edilmiş hissetmelerine neden olabilir. Bu nedenle iki tarafı da dengede tutacak uygulamalar geliştirmeniz ve sigara içenlere sigara bırakmaları için verdiğiniz bu desteklerin belli bir zaman dilimi için geçerli olduğunu ifade etmeniz gerekiyor.