Tekstilden otomotive birçok sektörde ihracatçılarımızı sıkıntıya sokan Çin'den narenciye ihracatçısı da dertli. Avrupa Birliği pazarına 2000-2001 sezonunda sadece bir markete 36 ton narenciye ihraç ederek giren, geçen yıl Avrupa ihracatını 20 bin tona yükselten Çin ihracatcısını korkutuyor.
Türkiye'nin üretimde 2 milyon 600 bin ton ile 11'nci sırada, ihracatta ise yaklaşık 1 milyon 60 bin tonla 3'üncü sırada yer aldığını belirten Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, dünya narenciye ihracat rakamları arasında ilk bakışta göze batmayan ülkelerden biri olan Çin'in, sektörde hızlı tırmanışa geçtiğini söyledi.
17 milyon 293 bin ton üretimle 2'nci, 412 bin ton ihracatla dünya sıralamasında 9'uncu sırada yer alan Çin'in özellikle Avrupa ülkelerindeki yükselişinin satır aralarında gizli kaldığını, ancak buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gedik, "Aslına toplamda bakıldığında ihracatı bizim çok gerimizde, ancak, Avrupa pazarındaki tırmanışına dikkat çekmek gerekir. Son 5 yılda Avrupa'ya narenciye ihracatı önemli oranda artmıştır. 2000-2001 sezonunda sadece Carrefour'a 36 ton ihracat yapan Çin, geçen sezon bu rakamı 20 bin 600 tona yükseltti. Bu ilk bakışta çok büyük bir rakam olarak gözükmese de 5 yılda alınan ivme çok önemli. Çin, narenciye sektöründe modern dünyayı kısa sürede işgal edecek" dedi.
Kuraklık narenciyede en çok limonu vurdu, rekolte yüzde 40 düştü
Kuraklığın başta yaş meyve ve sebze grubunda olmak üzere en çok narenciyede verim kaybına neden olduğunu belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak,"Narenciyede bir önceki sezona göre yüzde 9'luk verim kaybı öngörüyoruz. Bu kayıp en çok da limonda yaşandı, üründe yüzde 40 oranında rekolte kaybı söz konusu" dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından Adana Hilton Oteli'nde düzenlenen '2007-2008 Narenciye Sezonu Öncesi Üretim ve İhracat Değerlendirme' konulu toplantıda konuşan, Kavak, ülke ve bölge ekonomisi içinde önemli paya sahip olan narenciye üretimi ve ihracatında son yıllarda diğer tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi, ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade etti.
Dış pazar talebine uygun olmayan çeşit ve kalitede üretim yapısı, zirai ilaç kalıntısındaki mücadele yetersizliği, girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi henüz çözüme kavuşmamış birçok sorunla üretici ve ihracatçılarımız ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Kavak, "2007-2008 sezonunda narenciye rekoltesi önceki sezona göre yaklaşık yüzde 9'luk bir azalma gösterdi. Geçen sezon 2 milyon 607 bin tonu aşkın narenciye üretimi, 956 bin ton da narenciye ihracatımız olmuştu. Bu yıl ise üretimin 2 milyon 385 bin tonlara gerileyeceğini öngörüyoruz" dedi.
Mandarinde kayıp yüzde 25
Narenciyedeki rekolte kaybının yüzde 40'la en çok limonda gözlendiğini belirten Kavak, limonda 495 bin ton, mandarinde ise yüzde 25 oranındaki verim kaybı ile 472 bin 500 tonluk bir üretim beklediklerini söyledi. Diğer yandan portakal ve greyfurtta ise önceki sezona göre rekolte artışı gözlendiğine işaret eden Kavak, portakal üretiminin yüzde 20 oranındaki artışla bir milyon 173 bin tona, greyfurt üretiminin ise yüzde 40 oranındaki artışla 245 bin tona ulaşacağını kaydetti.
1.5 milyar dolarlık ihracat beklentisi
Sektörün sorunlarını aşmaya yönelik yoğun çaba verdiklerini aktaran Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, "Önceki 5 yılda 550 milyon dolar olan yaş meyve ve sebze ihracatını 2006 yılı sonu itibariyle 1 milyar 152 milyon dolara çıkardık. Tabii ki bu rakamların katlanarak artması gerekiyor. Bu yılki ihracatta 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak istiyoruz. Küresel ısınmadan ve kuraklıktan en çok etkilenen sektör olmasına karşın, sektörün önümüzdeki yıllarda dünyada çok daha iyi bir yere geleceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=325072