Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Müşteri Segmenti – Yeni Cep Telefonu İstiyoruz

 Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Türkler'in yüzde 82'sinin yeni cep telefonu kullanmayı tercih ettiğini, Türkiye'nin ikinci el cep telefonu kullanımında ise yüzde 18'lik oranla dünya lideri olduğunu bildirdi.

Kulabaş, düzenlenen basın toplantısında, telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığı, davranış biçimleri, ihtiyaç ve eğilimlerinin değerlendirildiği ''Ericsson Consumer Lab'' araştırması sonuçlarını açıkladı.

Anketin 15-69 yaş arası farklı ekonomik, coğrafi, sosyolojik ve kültürel yapılardan gelen 2 bin 106 kişi ile bir saatlik yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Kulabaş, araştırmanın, Türkiye özelinde ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Kulabaş, araştırmaya katılanlardan hem mobil hem de sabit telefon kullanma oranının yüzde 61, sadece sabit telefon kullananların oranının yüzde 20, sadece cep telefonu kullananların oranının ise yüzde 16 olduğunu ifade etti.

Katılımcıların yüzde 92'sinin bir cep telefonuna, yüzde 7'sinin 2, yüzde birinin ise 3 cep telefonuna sahip olduğunu kaydeden Kulabaş, yüzde 79'lık bir kesimin bir SIM kartı, yüzde 18'inin ise 2 SIM kartı bulunduğunu bildirdi.

Kulabaş, araştırmaya katılanların yüzde 20'sinin faturalı hat, yüzde 79'unun ise ön ödemeli hat kullandığını belirterek, ''Türklerin yüzde 82'si yeni cep telefonu kullanmayı tercih ederken, ikinci el cep telefonu kullanımında yüzde 18'lik oranla dünya lideriyiz. Bir cep telefonu kullanma süresi ise ortalama 1,9 yıl'' diye konuştu.

Kulabaş, ''evde hem sabit hem de cep telefonu kullanırım'' diyenlerin oranının yüzde 72, ''sadece sabit telefon kullanırım'' diyenlerin oranının yüzde 11, ''sadece mobil telefon kullanırım'' diyenlerin oranının ise yüzde 18 olduğunu belirterek, cep telefonu görüşmelerinin yüzde 46'sının evde bulunulduğu zamanlarda gerçekleştirildiğini kaydetti.

Mobil operatör seçerken fiyatına, kapsama alanına, müşteri hizmetlerine, servislerin güvenirliğine ve kalitesine, çevresindeki insanların hangi operatörde bulunulduğuna önem verildiğine işaretederek, operatör değiştirme eğilimlerinin yüzde 9 olduğunu bildirdi.

Araştırmaya göre müzik, MMS, duvar kağıdı ve melodi gibi hizmetlerin kullanımında gençlerin tercihinin belirleyici rol oynadığına dikkat çeken Kulabaş, ''Türkiye'de abone başına gönderilen SMS sayısı diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek. Haftada bir SMS gönderme oranı yüzde 78. Bu dünyada en yüksek oranlardan biri. Gençlerin yüzde 75-88'i günde en az bir SMS atıyor, yüzde 54'ü SMS alınca cevap gönderiyor'' diye konuştu.

Türkiye'de cep telefonu ile interneti kullananların oranının oldukça düşük seviyede bulunduğuna işaret eden Kulabaş, internetin en fazla kişisel e-maili kontrol için kullanıldığını söyledi.

Kulabaş, 3G teknolojisinin gelmesiyle ''mobil interneti kullanırım'' diyenlerin oranının yüzde 66 olduğunu, ''Video telefonu kullanırım'' diyenlerin yüzde 34, ''video maili kullanırım'' diyenlerin yüzde 28 olduğunu kaydetti.

AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir