İMALAT sanayinde bu yıl mayıs ayında kapasite kullanım oranı yüzde 83.4’le son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı geçen yıl en yüksek seviyesini yüzde 83.1’le haziran ayında yakalamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) imalat sanayiinde üretim, satış ve fiyat eğilimlerinin mayıs ayı verilerini açıkladı. Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi’ne cevap veren 4310 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, bu yıl mayıs ayında kapasite kullanım oranı yüzde 83.4’le son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı geçen yıl en yüksek seviyesini yüzde 83.1’le haziran ayında yakalamıştı. Kapasite kullanımı bu yıl ocakta yüzde 78.3, şubatta 80.1, martta yüzde 82 ve nisanda ise yüzde 81.7 olarak gerçekleşti.
TALEP YETERSİZ: Mayıs ayında, işyerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler arasında bulunuyor. Tam kapasite kullanılmamasında iç pazarda talep yetersizliği yüzde 43.4 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 18.2 oranında etkili oldu. İşyerlerinin tam kapasite çalışamamasında, mali imkansızlıklar yüzde 4.5, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 4.7 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 2.9, işçilerle ilgili konular yüzde 2 oranında etkili oldu.
FİYATLAR ARTACAK: İşyerlerinin yüzde 55.4’ü mayısta nisan ayına göre üretim miktarının arttığını, yüzde 18.6’sı azaldığını belirtti. Mayısta işyerlerinin üretimi nisan ayına kıyasla yüzde 8.1 arttı. İşyerleri haziran ayında ise üretimlerinin yüzde 2.8 artmasını bekliyor. Bu dönemde işyerlerinin yüzde 48.3’ü yurtiçi satışlarda artış, yüzde 26.7’si düşüş olduğunu belirtirken, geçen aya göre mayıs ayında yurt içi satışlar yüzde 3.9 arttı. Yurtiçi satışların haziranda yüzde 0.3 artması bekleniyor. İşyerlerinin yüzde 23.8’i mayısta bir önceki aya kıyasla satış fiyatlarının arttığını, yüzde 7.6’sı azaldığını kaydetti. Satış fiyatları mayısta yüzde 0.8 artarken, gelecek ay yüzde 0.3 artması öngörülüyor.
Kaynak: Hürriyet