İş ve özel yaşam çatışması yaşayan çalışanların yüzde 43’ü işten ayrılmayı düşünüyor.
Özellikle iş yaşamı ve özel yaşama ilişkin sorumlulukları birlikte yürütmek profesyonel kişinin zorlanmasına yol açıyor. Bunun sonucunda bireyin kendisi, yakın çevresi ve iş ortamı için olumsuzluklar söz konusu oluyor.
Yapılan araştırmaya göre, iş ve özel yaşam dengesini etkileyen faktörlerin başında aşırı iş yükü geliyor. Aşırı iş yükü altında çalışan kişilerde %20’si iş yaparken daha sık hata yapıyor, %39’u çalıştıkları şirkete/yöneticilerine kızgınlık duyuyor, %34’ü kendileri kadar çalışmadıklarını düşündükleri iş arkadaşlarına karşı öfkeliler, %36’sı daha fazla stres yaşıyor. İş ve özel yaşam çatışması yaşayan çalışanların %43’ü işten ayrılmayı düşünüyor.
Türkiye’de Prometheus tarafından yapılan araştırmalarda ise özellikle temponun ve stresin yoğun olduğu, fazla mesai yapılan şirketlerde kadınlar arasında iş ve özel yaşam dengesi kurulmamasının daha fazla olumsuz etki yarattığını görülüyor. Evli kadınlarda “aileye zaman ayıramamak” onları olumsuz etkileyip tercih noktasına getirirken, evli olmayanlarda ise iş temposu sebebiyle özel hayata zaman kalmadığını ve bu nedenle “bekar kalacağım psikolojisinin” performansı olumsuz etkilediği belirtiliyor.
İş ve özel yaşam dengesinin şirket İK yöneticileri tarafından çok yoğun dile getirilmesi sebebiyle, Prometheus Danışmanlık tarafından iş ve özel yaşam dengesi üzerine özel programlar geliştirildi.
İş ve özel yaşam dengesi çalışmaları, bankacılık, perakende, call center, teknoloji, iletişim, reklam gibi fazla mesailerin ve yoğun temponun fazla olduğu alanlarda, kadın çalışanların fazla olduğu iş alanlarında, özellikle çalışanları elde tutma konusunda başarılı sonuçlar veriyor.