Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Enerji ve Altyapı Sektörünün Geleceği

Küresel enerji ve altyapı sektöründe yaşanan benzeri görülmemiş birleşme ve devralma işlemlerinin hız kesmeden devam edeceği öngörülüyor. KPMG tarafından yayınlanan rapora göre, şu an yaşanan sınır ötesi birleşme ve devralma (B&D) faaliyetlerinin süper dev şirketler yaratacağı bekleniyor.

Dünya çapında faaliyet gösteren denetim, vergi ve danışmanlık firmalarından KPMG, Economist Intelligence Unit ile birlikte gerçekleştirdiği "Gücü Arttırmak: Küresel Enerji ve Altyapı Sektöründe Birleşme ve Devralmalar" araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

KPMG'den yapılan açıklamada, dünyanın en büyük küresel enerji ve altyapı şirketlerinde görev yapan 40 üst düzey yönetici yapılan görüşmeler ile gerçekleştirilen bu çalışmanın, bugünün ve geleceğin sektör eğilimleri hakkında değerli görüşler sağlayarak gündeme ışık tuttuğu ve pek çok ilgi çekici veriyi de gözler önüne serdiği kaydedildi.

Bu rapora göre, küresel enerji ve altyapı sektöründe yaşanan benzeri görülmemiş birleşme ve devralma işlemleri hız kesmeden devam edecek.

Araştırmaya katılanların dörtte üçünden fazlasının, gelecek 3 yıl içerisinde, sektörde daha fazla uluslararası konsolidasyon olmasını beklediği kaydedilen raporda, katılımcıların beşte üçünün de işletmelerinin şu anda aktif olarak yabancı ortak aradığını ifade ettikleri aktarıldı.

Rapora göre, katılımcıların yaklaşık yarısı, geçtiğimiz üç yıl içerisinde başka bir alt yapı şirketini satın alma işleminde bulunduğunu; yarısından fazlası, birleşme ve devralma işlemlerinde esas amaçlarının pazar payını arttırmak olduğunu dile getirdi.

Sektördeki en büyük birleşme ve devralma işlemlerinden bazılarının son 12 ayda tamamlanmış olmasına rağmen, KPMG'nin yaptığı bu araştırmaya katılan şirketlerin üst düzey yöneticilerinin çoğu, Avrupa'da deregülasyonun yaygınlaşması ile beraber ilk mega altyapı şirketlerinin oluşmasının ve ABD'deki kamu hizmeti şirketlerinin daha verimli kazanç yolları arıyor olmasının, daha fazla uluslararası konsolidasyona neden olacağını düşünüyor.

Araştırmaya katılanlar, bu sektörde Çin, Hindistan, Avustralya ve Rusya'yı gelecek büyüme için en iyi olasılıkları sunan ülkeler olarak görüyor.

 

"Devralma (B&D) faaliyetleri süper dev şirketler yaratacak"

 

KPMG'nin bu raporuna göre, Avrupa enerji piyasasının 1 Temmuz 2007'den itibaren tamamen serbestleşmesi, üretim ve dağıtım şirketlerine, tamamen bağımsız olarak sınır ötesi rekabet etme imkanı tanıdı.

Bu durumun, yerel piyasalardaki yerel oyuncuları tehdit ettiği ve Avrupa altyapı şirketlerini, bölgelerine yapılacak yabancı hücumlarına karşı, bölgesel enerji santralleri inşa ederek dayanmaya zorladığı belirtilen araştırmada, "ABD'nin aksine, Avrupa'da altyapı sektörü ulusal bazda halihazırda konsolide olmuş durumdadır. Sonuç olarak, şu an yaşamakta olduğumuz sınır ötesi birleşme ve devralma (B&D) faaliyetlerinin süper dev şirketler yaratması beklenmektedir" denildi.

Rapor, ABD'de, bu konudaki düzenlemelerin devletin elinde olmasının, altyapı şirketlerinde yaşanacak birleşme faaliyetlerini geciktirebileceğini de ortaya koydu.

Bu bölünmenin, B&D faaliyetleri aracılığı ile maliyet tasarrufu da yaratıldığı kaydedilen rapora göre, ABD katılımcıları, B&D faaliyetlerinin önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacağını ve önde gelen iki ya da üç baskın ABD enerji ve altyapı şirketinde daha birleşme yaşanacağını tahmin ediyor.

Bu rapora göre; özellikle Çin ve Hindistan olmak üzere, bölgedeki en kalabalık ülkelerde görülen ekonomik gelişme organik büyüme fırsatları yaratıyor.

Finansman gereksinimleri ile birlikte piyasaya giriş ve genişleme stratejilerinin bu piyasalardaki B&D faaliyetini arttırdığı kaydedilen raporda, "İleriye bakıldığında, yeni yatırımlar için güçlü istek, yüksek yatırımcı iştahı ve özelleştirme fırsatlarına yol açan daha fazla devlet reorganizasyonu ile birlikte, enerji ve altyapı sektöründe B&D faaliyetini yüksek seviyede tutmak için gereken temel faktörlerin çoğunun yerini koruyacağı anlaşılmaktadır" görüşüne yer verildi.

 

"Türkiye'de de beklenti yüksek"

 

KPMG Türkiye Ortaklarından Danışmanlık Bölüm Başkanı Memduh Özargun, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, enerji ve altyapı sektöründe konsolidasyonun gitgide gelişen bir trend olduğunu belirterek, "Son zamanlarda, özellikle Avrupa'da, birtakım büyük anlaşmalar ilan edilmiştir. Örneğin, Alman Şirketi E.ON'un İspanya'nın Endesa'sı için teklif vermesi ve ardından Enel ve İspanyol inşaat grubu Acciona ile yapılan anlaşma, Iberdola'nın Scottish Power'ı devralması, İngiltere'nin en büyük su şirketi olan Thames Water'in Avustralya bankası Macquarie yönetimindeki bir konsorsiyum tarafından alınması ve ABD'de Duke Energy'nin ve Malezya'da MMC Corp'un yaptığı büyük altyapı işlemleri sektördeki bu patlamanın birer kanıtı niteliğindedir" dedi.

Bu global enerji ve altyapı alıcılarının, ister özel sermaye şirketleri, ister altyapı fonları ya da ticari amaçlı alıcılar olsun, Türkiye'de 2006 yılı sonunda elektrik dağıtım şirketleri ile başlayan ve önümüzdeki yıl elektrik üretim şirketlerinin dahil edilmesi ile devam etmesi beklenen özelleştirmelerin etkisiyle, ilgilerini Türkiye'ye çevireceği görüşünü aktaran Özargun, bu nedenle, Türkiye'de gelecek yıllarda daha fazla enerji ve altyapı birleşme ve devralma işlemi beklentisi içerisinde olduğunu kaydetti. Özargun, önümüzdeki yıllarda bu küresel trendin hız kesmeden devam edeceğini beklediğini dile getirdi.

Kaynak: Dünya Gazetesi 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir