2009’u derin bir kriz yaşayarak geride bırakan Türkiye’yi zor bir yıl bekliyor
2010 ile birlikte insanlarda psikolojik bir rahatlama olmasına rağmen ekonomi cephesinde krizin daha uzun dönem süreceği belirtiliyor.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, 2009’un taşımacılık sektörü için kötü geçtiğini belirterek, 2008’de Türk nakliyecilerinin yaptığı sefer sayısının 840 bin olduğunu, 2009’da bunun yüzde 20 düştüğünü söyledi.
Dinçşahin, “2010 geldi, hemen her şey düzelecek diye bir şey yok. Sadece tarih değişti. Bu insanlarda psikolojik bir rahatlama yaratabilir ama kısa zamanda ekonomide bir düzelme olmayacak” dedi. Yaşanan kriz döneminde sektördeki mevcut sorunların çözülmediğini anlatan Dinçşahin, “Türkiye’nin lojistik üretimin üssü olması hedefleniyor. Buna karşılık lojistik alt ve üst oluşturulmasında taşıma faktörlerinin bir arada yapılmasına öncülük edecek lojistik yapılar projesi daha hayata geçirilmedi. Bununla ilgili bir atılım yapılamıyor. Bunların yapılması için siyasi irade olmalı” diye konuştu.
Yatırımda toparlanma yok
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’ne (YASED) göre uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin beklentilerde 2010’da tam toparlanma beklentisi bulunmazken, kriz öncesi dönemdeki giriş miktarlarına dönülmesinin ancak 2011’de mümkün olabileceği görülüyor. YASED’e göre global ekonomide krizden çıkış sinyalleri görülmeye başlanmasına rağmen riskler hâlâ sürerken krize neden olan faktörler devam ediyor, finansal sektör zararları sürüyor ve kredi piyasaları kısmen işlevsiz görünüyor. Hanehalkı servet kaybı sürüyor, yüksek işsizlik ve kredilerde zayıf performans sözkonusu.
ŞEHRİBAN KIRAÇ
Kaynak: Cumhuriyet