Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, şirket olarak geçen yıl toplam 600 bin ton civarında başka sanayilerin atıklarını kullandıklarını, bu yıl ise 800 bin ton atık kullanmayı hedeflediklerini belirterek, "Birkaç yıl sonra 1 milyon ton atık kullanır hale geleceğiz. Biz çimentoculuğu bıraktık, birçok insanla beraber çöp peşindeyiz. Çevreyi kirletmek bu kadar kolay olmasın, biz de böyle bir ortamda kendi işimizi yapalım" diye konuştu.
Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortaklığı ile faaliyet gösteren Akçansa Çimento Genel Müdürü Mehmet Göçmen ve şirket yöneticileri düzenledikleri basın toplantısında, 2007 mali sonuçlarını değerlendirdi ve sektöre ilişkin beklentilerini açıkladı.
YÜZDE 20 BÜYÜME: Göçmen, şirketin cirosunun önceki yıla oranla yüzde 20 büyüyerek 690.6 milyon YTL’ye ulaştığını, 2007 yılında 185.8 milyon YTL net kar elde ettiğini açıkladı. Akçansa’nın yurt içi çimento satışlarının yüzde 21 artışla 5 milyon tona ulaştığını ve bu satış hacmiyle önemli bir rekora imza atıldığını belirten Göçmen, toplam 26 tesiste 3.2 milyon metreküp olarak gerçekleşen hazır beton satışları ise en yüksek hacmine
çıktığını ifade etti. Göçmen, geçen yılın, Akçansa’nın kurulduğu 1996 yılından sonraki ikinci dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "2006 yılında temelini attığımız Çanakkale’deki fabrikamızı tamamladık ve ilk klinker üretimimizi başarıyla gerçekleştirdik. 2007 yılında Ladik Çimento’yu 158 milyon dolar bedelle satın alarak bünyemize kattık. 2007 yılında Akçansa olarak 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptık" dedi. Göçmen, tamamı öz kaynaklardan karşılanan Çanakkale Fabrikası’ndaki ikinci üretim hattının 12 Mart tarihinde devreye girdiğini, yeni yatırımla beraber 1.9 milyon ton olan kapasitelerinin 3.8 milyon tona çıkacağını kaydetti.
GÜNDE 2.100 TON ÜRETİM: On beş aylık hukuki süreç sonrasında Mayıs 2007’de Akçansa bünyesine katılan Ladik Çimento’da günlük üretim kapasitesini artırdıklarını vurgulayan Göçmen, "Türkiye için yüz akıyla Ladik Çimento’yu aldık. Bir yılda 400 bin ton üretim yapan fabrika, 7 ayda bu rakama ulaştı. Bu yılsonu için Ladik’te 700 bin ton klinker üretmeyi hedefliyoruz. Ladik, günde 2 bin 100 ton üretim yapan bir fabrika haline geldi" dedi.
Geleceğe olan güvenin düşüşü inşaatı vuruyor
Mehmet Göçmen, Türkiye inşaat sektörünün 2003’ün ikinci yarısından başlayarak hızlı büyüme sürecine girdiğini ve Türkiye’de yoğun konut talebi bulunduğunu vurgulayarak, var olan konutların yüzde 70’inin yasalara ve imara uygun olmadığını söyledi. Konut stokunda önemli değişimler yapılması gerektiğine dikkat çeken Göçmen, göçle birlikte konuta olan ihtiyacın da arttığını ve Türkiye’nin bir yılda 800 bin adet konut üretmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin istihdam açığını önemli ölçüde karşılayan inşaat sektörünün en önemli segmentini konutların oluşturduğunu belirten Göçmen, 2006 ikinci yarısından bu yana sektörün hız kestiğini ifade etti. Göçmen, faizlerin bunda etkisi olduğunu belirtirken, "İnşaat sektörünün durumu, Türkiye’de insanların geleceğe olan güvenlerinin devamıyla da alakalı. 2007 sonlarında inşaat sektörü aşağılara doğru indi. Bu da, insanların geleceği olan güvenlerinin ekonomik çalkantılardan dolayı aşağıya doğru inmesinden kaynaklanıyor" değerlendirmesi yaptı.
Türkiye tozpembelikten siyahlığa kayıyor
MEHMET Göçmen konuşmasında çimento tüketimi ile milli gelir arasındaki bağa da dikkat çekerek, 2007 yılında kişi başına düşen çimento tüketiminin 600 kilogram olduğunu ve Türkiye’nin kişi başına çimento tüketiminde daha çok gideceği yol olduğunu vurguladı. Göçmen, "Türkiye son günlerde tozpembelikten, siyahlığa kayıyor. 2008 ve sonrasında yüzde 4’lerde büyürsek, kişi başına çimento tüketimimizi 1000 kilograma ulaştırabiliriz"dedi.
Kaynak: Hurriyet