Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Afrikadaki ucuz işçiye giderken dolandırılmayın

 Ucuz işçi gücü nedeniyle afrika ülklerinde yatırım yapan bazı Türk firmalarının komsiyoncular tarafından dolandırıldığı ortaya çıktı. Bu gösteriyor ki yatırım kararları almadan önce başta komsiyoncular olmak üzere gidecelek olan ülkenin şartları ve durumunu daha iyi incelemek ve analiz etmek gerekiyor.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Afrika ülkelerine açılmak isteyen Türk firmaları bu konuda çok dikkatli olmalılar. Son günlerde bize bu konuda ciddi şikáyetler gelmeye başladı" dedi.

DEĞERLİ YTL’den ve yüksek içgücü maliyetlerinden kaçmak için Afrika ülkelerene yönelen bazı Türk firmalarının bu ülkelerdeki aracı-komisyoncular tarafından dolandırıldığı bildirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başta hazır giyim sektöründen olmak üzere bu konuda TOBB’a gelen şikayetlerin arttığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Afrikalı dolandırıcıların maliyet-fiyat sorunu yaşayan Türk tekstil sektörüne el attığını duyuyoruz. Bu konuda TOBB’a başvuran firmaların şikayet faksları ve e-maillerinde artış var. Bazı işadamları da doğrudan bana bana ulaşıp yaşadıkları sorunları anlatıyor ve çözüm arıyorlar" dedi.

DANIŞMAN GİBİ GELİYORLAR: Son dönemde özellikle Mısır’a yoğun bir Türk yatırımı akışı olduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bunun temelinde de işgücü maliyetlerinin yüksekliğinin, YTL’nin değenlenmesi nedeniyle Türkiye’den ihracatın karsız hale gelmesinin yattığını belirterek şöyle konuştu: "Afrikalı dolandırıcalır şirketlerimizin karşısına, ’danışmanlık’ teklifiyle çıkıyorlar. Firmalırımıza bazı Afrika ülkelerinde yatırım konusunda uzman olduklarını söylüyorlar ve ’Arsa almak, fabrika kurmak, işçi çalıştırmak için gerekli tüm işlemleri biz tamamlayalım’ diye ortaya çıkıyorlar. Bu tekliflere karşı çok dikkatli olmak gerekiyor. Firmalar hangi ülkede yatırım yapacaklarsa o ülkedeki Türk büyükelçiliğiyle ve Türkiye’de de o ülkenin büyükelçiliği ile temasa geçmeliller."

İKİ İLDE DOLANDIRILDILAR: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kendilerine gelen şikayetlere göre ’Afrikalı dolandırıcıların’ Anadolu’nun ve Ege Bölgesi’nin tekstil merkezi iki ilde odaklandığını ve bu illerde bazı firmaların dolandırıcalara 100 binlerce dolar kaptırdığını anlattı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Fabrikasını yurtdışına taşımak isteyen bir firmamız, Afrika ülkelerinden birinde yatırım konusunda fizibilite yapmak istemiş. Son seyahatin ardından bu firmamızın fabrikasına gelen bazı yabancı uzmanlar, kendisine o ülkedeki yetkililer ve bakanlarla görüştüreceklerini ifade etmişler. Birkaç görüşmeden sonra 150 bin dolar istemişler. Bu paranın da hem danışmanlık hem de o ülkede bazı birimlere rüşvet olarak dağıtılacağını söylemişler. Bir başka firma da önemli miktarlarda ödemeler yaptığı halde amacına ulaşamamış." Hem Türk hem de yabancı merciler nezdinde girişimlerde bulunacağını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının bu tür süreçlere girmeden resmi makamlarla doğrudan temas kurmalarını önerdi.

Afrika’da en çok Mısır’a gidiyoruz

TÜRK firmalarının Afrika ülkelerine yatırım sürecinde en çok yatırım Mısır’a yapıldı. Halen Mısır’da 100’e yakın Türk firmasının 1.5 milyar dolarlık yatırımı var. 300 Türk firması da 1.2 milyar dolarlık yatırım için sırada bekliyor. Bu firmaların büyük bölümünü tekstil ve hazır giyim firmaları oluşturuyor. Mısır’a şu ana kadar yatırım yapan bazı Türkf irmaları şöyle: Taha Holding, Temsa, Şahinler Holding, Eroğlu Holding, Nergis Holding, Akkök Grubu, Küçükçalık, Evyap, Betek Boya, Hilteks.

Nijerya’dan, Sudan’dan e-mail avcıları çoğaldı

TÜRK firmalarını ’fabrika taşımada’ aracılık etmek vaadiyle dolandıranların yanısıra işadamlarına ’bazı Afrika bankalarından e-mail’ler de gelmeye başladı. Bir işadamı kendisine, Central Bank of Nigeria Ofiice of The Governor Tinubu Square, Victoria Island, Lağos Nigeria adresinden, telefon numarası da olan mesajlar geldiğini ve mesajda "hesabınaz para aktarılacağı için bilgilerinizi gönderin" ibaresi bulunduğunu belirterek, "Hiç ilişkimiz olmamasına rağmen böyle bir mesajın gelmesi bizi şüphelendirdi. Öyle anlaşılıyor ki amaçları bizim bilgilerimizi almak ve belki de başka amaçlar için kullanmak. Bu nedenle son derece dikkatli olmak gerekiyor. Son dönemde Afrika’ya olan ilgimiz nedeniyle, Afrika ülkelerindeki dolandırıcıların hedefindeyiz" dedi. Aynı işadamı benzer e-mail’lerin Sudan’dan da gelmeye başladığını ifade etti.

Kaynak: hurriyet.com.tr 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir