Şirketlere kurtarma planı yetiştiremeyen Beyaz Saray’ın şimdi de eyaletlerinin borçlarıyla başı dertte.
Bankalar, holdingler, sokaktaki Amerikalılar derken, eyaletler de ödeme güçlüğü içine düştü. ABD Bütçe Araştırmaları Merkezi’nin (Center on Budget an Policy Priorities) son raporuna göre 50 eyaleti bulunan ülkede bunlardan 44’ü açık verdi. Ekonomik krizle sarsılan bu eyaletlerden 30’u sağlık ve eğitim gibi sosyal harcamalarda kesintiye giderken, yetkililer bu eyaletlerin acilen toplam 50 milyar dolarlık bir kaynak bulamaması durumunda birer birer iflas edeceğinden endişe ediyor.
Bütçesinde en fazla açık veren eyaletlerin başında 22 milyar dolar ile California geliyor. Onu 5 milyar dolar ile New York, 3.4 milyar dolar ile Florida, 2.5 milyar ile New Jersey ve 1.8 milyar dolar ile Illinois izliyor. Teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nin de bulunduğu California’nın Belediye Hazine Müdürü John Chiang‘a göre, eyaleti 2009’un şubat ayına kadar gerekli maddi kaynağı bulamazsa iflas edebilir. California’dan sonra, tehlike çanlarının en şiddetli çaldığı eyalet ise finans merkezi New York olarak, gösteriliyor.
Türkiye’den çok borcu var
Citigroup tarafından ABD’deki belediyelerin kredi sorunlarıyla ilgili hazırlanan raporda ise Türkiye’nin kronik dış borç sorunununa şu sözlerle dikkat çekildi: “Sadece California’nın borçları Türkiye’nin borçlarından fazla.”
Bütçe açığını kapatmak için bankalardan para arayan ancak küresel kriz nedeniyle bu kaynağı bulamayan California’da bütçedeki deliğin acilen kapatılmaması durumunda, eyaletin polis gücü de dahil çalışanlarına para ödeyemeyeceği belirtildi.
California Valisi eski aktör Arnold Schwarzenegger, Federal hükümetten bu parayı borç olarak istemeyi planladığını ancak para bulunamazsa eyaletin öğretmenlere maaş verememesi nedeniyle okulları da tatil edebileceğine dikkat çekiliyor.
Öte yandan kredi krizini 2006’da tahmin etmesiyle ünlenen New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, krizin ABD’ye maliyetinin 2 trilyon doları bulacağını öngördü. US News&World Report’un sorularını yanıtlayan Roubini, şimdiye kadar bu zararın sadece yarısının gerçekleştiğini belirtti. Roubini’ye göre, ABD ve küresel hisse senetleri yüzde 15-20 daha değer kaybedecek.
Kaynak: Cumhuriyet