Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "vergi indirimlerini bu aşamada gündemimize almamız çok zor” dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği “Ekonomi Değerlendirme” toplantısında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
IMF ile son dönemde teknik düzeydeki çalışmaları önemli bir aşamaya getirdiklerini belirten Şimşek, tedbirlerin büyüklüğüne ilişkin ortak bir kanının mevcut olduğunu, tedbirlerin içeriğine ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti. Anlaşmanın tabii ki mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmesini istediklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin menfaatleriyle, ekonomiye en iyi desteği verecek şekilde bir program üzerinde çalıştıklarını anlattı. Zamanlamanın önemli olmakla birlikte diğer konularla karşılaştırıldığında ikincil konumda olduğunu düşündüğünü de ifade eden Şimşek, IMF ile yapılan görüşmelere ilişkin bir diğer soruya verdiği yanıtta ise “Çok önemli bir mesafe kat edildi. Alınması gereken tedbirlerin miktarı üzerinde de anlaşmaya aşağı yukarı varılmış durumda. İçeriğine ilişkin çalışmalar devam ediyor” dedi.
“MEVDUAT GÜVENCE YETKİSİNİ GEREKTİĞİNDE KULLANIRIZ”
IMF'nin anlaşma için kendisine resmi başvuru yapılmadığına ilişkin açıklamasının bulunduğunun hatırlatılarak, ne zaman resmi başvurunun yapılacağının sorulması üzerine de Şimşek, IMF ile müzakereler ne zaman biter ve anlaşmaya varılırsa resmi başvurunun da o zaman yapılacağını bildirdi.
Şu anki yaklaşımlarının IMF ile görüşmeleri son noktaya getirip, ondan sonra program talebinde bulunmak olduğunu belirten Şimşek, mevduata güvence verilmesine ilişkin soruya verdiği yanıtta ise şunları kaydetti:
“Mevduata güvenceye gelince tabii ki bu yetkiyi aldık. Bu yetkiyi gerektiğinde kullanırız. Ama şunu da söyleyeyim sistemde TL mevduatı artıyor. Dolayısıyla sistemle ilgili, bankacılık sektörüyle ilgili en ufak şu anda bir sıkıntı veya kaygımız söz konusu değildir."
“VERGİ İNDİRİMLERİNİ GÜNDEME ALMAMIZ ÇOK ZOR”
Hükümetin KDV indirimine ilişkin tavrının ne olacağına yönelik bir soru üzerinde Şimşek, “Keşke bütçe imkanları olsa da dolaylı vergileri çok hızlı bir şekilde indirebilsek. Ama bu aşamada biz bir yandan bütçe tedbirleri üzerinde çalışırken bizim vergi indirimlerini bu aşamada gündemimize almamız çok zor” dedi.
Ancak bu konuyu hiçbir zaman kesin bir dille kapatmak istemediğini de belirten Şimşek, şu anda gelirleri nasıl artıracakları, harcamaları nasıl kısacakları, bütçeyi nasıl daha sağlamlaştıracakları konusu üzerinde durduklarını söyledi. Şimşek, “Dolayısıyla bu süreçte IMF programı yoluyla 'Türkiye'ye nasıl dış kaynak desteğini sağlarız' üzerinde çalışırken, bu tür taleplerin bu vizyonla bağdaşmadığı ortada. Tabii ki bizim orta uzun vadede tercihimiz bütçe imkanlarını oluşturarak bizim gerektiğinde vergi oranlarını, istihdam üzerindeki, özellikle bir takım dolaylı vergileri indirme yönünde bir eğilimimiz olur. Ama bu bütçe imkanlarıyla ilgili. Biz vergi tabanını genişletebilir bu sayede vergi yükünü aşağı çekebilirsek bu Türkiye'nin rekabet gücünü artırır kayıt dışılığı azaltır istihdamı artırır. Bu bizim önceliğimiz olmakla birlikte bütçe imkanlarının bu türden vergi indirimlerini değerlendirme imkanı sunmadığı da ortadadır” diye konuştu.
Kaynak: Cumhuriyet