Zorlu, Fiba, Alarko ve Altınbaş Holding de kendi üniversitelerini kuruyor. 4 grup özellikle faaliyet gösterdikleri enerji, tekstil, kuyumculuk ve perakende gibi alternatif alanlarında eğitim verecek.
Büyük holdinglerin üniversite kurma yarışına Zorlu Grubu, Fiba Holding, Alarko Şirketler Topluluğu ve Altınbaş da katılıyor. Kendi üniversitesini kurmak için çalışmalara başlayan 4 gruptan Fiba ve Altınbaş, Yükseköğretim Kurulu'nda (YÖK) onay aşamasında. Alarko ve Zorlu ise YÖK'e başvuruda bulunmak için proje geliştirme çalışmalarına başladı.
İş dünyasındaki nitelikli eleman sorununa çözüm bulmak isteyen holdingler, çareyi kendi üniversitelerini kurmakta buldu. Kendi şirketleri başta olmak üzere, faaliyet gösterdikleri sektörlere yönelik nitelikli eleman yetiştirme amacında olan dört grup, enerji, perakende, tekstil ve kuyumculuk başta olmak üzere özellikle alternatif alanlarda eğitim vermeyi hedefliyor.
FİBA VE ALTINBAŞ, ÜNİVERSİTELERİNİ 2008-2009 DÖNEMİNDE AÇMAYI PLANLIYOR
Fiba Holding'in Hüsnü M. Özyeğin Vakfı bünyesinde kuracağı Özyeğin Üniversitesi özellikle perakendeye yönelik mezun vermeyi hedefliyor. İş dünyasına sektörel çözümler getirmeyi amaçlayan üniversite, perakendenin yanı sıra bilişim, finans, turizm-catering, lojistik ve sağlık hizmeti gibi geleceği parlak alanlarda eğitim verecek. Özyeğin Üniversitesi'nin, diğer holding üniversitelerinden bir farkı da hitap etmek istediği öğrenci kitlesi olacak. Orta gelir grubuna yönelik bir strateji izleyecek olan Özyeğin, mevcut vakıf üniversitelerinin yarı fiyatına denk gelen bir ücret politikası izlemeyi hedefliyor. Kuracağı üniversite için İstanbul'da yer arayışında olduklarını belirten Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise "Şu anda danışmanlarla görüşüyoruz. Nerede eleman açığı varsa, o alanda eğitim vereceğiz. Enerji, tekstil, tıp olabilir" diye konuştu.
ALTINBAŞ BAĞCILAR ALARKOTUZLA'DA KURACAK
Kuyumculuk, finans, enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren Altınbaş Holding, kurulma aşamasındaki üniversitesinde de kuyumculuk başta olmak üzere bu alanlara yönelik öğrenci yetiştirmeyi amaçlıyor. İstanbul Bağcılar'da kurulması planlanan üniversite için yabancı bir üniversite ile işbirliği de gündemde. Altınbaş Üniversitesi YÖK'ten onay alınması durumunda 2008-2009 akademik yılında ilk öğrencilerini almayı planlıyor.
Alarko Grubu'nun üniversite kurma çalışmaları ise Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yürütülüyor. Grubun üniversite için Tuzla'ya bağlı Orhanlı'da 200 bin metrekarelik arazisi hazır. Yabancı bir grupla üniversite kurmayı planlayan Alarko da ABD ve Avrupa'dan deneyimli gruplarla görüşmeler yapıyor. Holdingin ana amacı ise gruba teknisyen yetiştirmek.
İŞ DÜNYASININ GELECEĞE YATIRIMI
Tekstil, enerji ve dayanıklı tüketimin ardından son olarak gayrimenkul sektörüne adım atan Zorlu Grubu, şimdi de eğitim sektörüne giriyor. İş dünyasının yükseköğretime yönelik yatırımlarını hem bir sosyal sorumluluk, hem de iş dünyasının geleceğine yapılan bir yatırım olarak nitelendiren Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Zorlu Grubu olarak biz de bu bilinçle hareket ediyoruz. Topluma olan borcumuzu bu yolla ödemek istiyoruz" dedi. Üniversite kurma kararlarında en önemli etkenlerden birinin nitelikli işgücü açığı olduğunu belirten Zorlu, "Nitelikli işgücü açığı büyük problem. Fabrikalarda, enerjide, her alanda bu sıkıntıyı çekiyoruz. Şu anda danışmanlarla görüşüyoruz. Nerede eleman açığı varsa, o alanda eğitim vereceğiz. Enerji, tekstil, tıp olabilir" diye konuştu. Üniversitenin Mehmet Zorlu Vakfı bünyesinde İstanbul'da kurulacağını söyleyen Zorlu, "Grup olarak diğer sektörlerde de önemli projelerimiz var. Bunlar şekillendiğinde üniversiteye yönelik detaylar da netleşecek. Üniversite kurmak kolay bir iş değil. En iyisini yapmak için çalışıyoruz" dedi.
MALİYET 500 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYOR
Bugüne kadar yükseköğretime yatırım yapıp kendi üniversitesini kuran gruplar arasında Sabancı, Koç, Kadir Has, Yaşar ve Okan Holding bulunuyor. Daha önce meslek yüksekokulu kuran Bil Holding de üniversiteye kavuşan gruplardan. İstanbul Aydın Üniversitesi'ni kuran grup, bu yıl ilk öğrencilerini alacak. Bir üniversite kurmanın holdinglere minimum maliyeti ise 60 bin dolardan başlayıp 500 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Kuruluş maliyetinin yanında, holdingler her yıl şirket karı ya da kişisel servetlerinden önemli bir miktarı da üniversiteye aktarıyorlar. Bir üniversitenin gelişebilmesi için yıllık 10 milyon dolar civarında ek finansman desteği yapılması gerekiyor. Koç Üniversitesi şu anda 500 milyon dolarlık yatırımla, iş dünyası tarafından hayata geçirilen en büyük yatırımlı üniversite. Sabancı Üniversitesi'nin Sabancı Grubu'na maliyeti ise 200 milyon dolardı. Kadir Has ve Okan üniversitelerinin holdinglere yatırım maliyeti ise 60'ar milyon dolar olmuştu.
700 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNE İSTİHDAM
İş dünyasının yükseköğretime yatırım yapması, beyaz yakalılara da önemli bir istihdam sağlıyor. Şu anda eğitim veren iş dünyasına ait 5 vakıf üniversitesinde bine yakın öğretim görevlisi istihdam ediliyor. Yeni kurulacak 4 üniversite, 700 civarında yeni akademik personele de istihdam sağlamış olacak.
Kaynak: Hürriyet