Yeni dünyanın özellikle de genç kuşaklardan beklentisi, her an değişen koşullar karşısında donanım kazanmaya ve her alanda kendilerini geliştirmeye hazır olmaları ve bunun sorumluluğunu üstlenmeleri… Bu beklentilerin farkında olan kişilere “Herhangi bir konuda yenilikleri ve gelişmeleri öğrenmek istediğinizde ne yaparsanız?” sorusunu yöneltsek, nasıl bir cevap alırız dersiniz? Bir tahmin yürütelim; “İnternette arama motorlarını kullanarak konu ile ilgili neler yazılmış araştırırdım” türünde cevapların ağırlıkta olacağından kuşkumuz yok artık.
Sanal öğrenme platformları ve seçenekleri dünyamıza damgasını vurmuş durumda. Son yıllarda web teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, bilgiye erişim ve bilgiyi sunma hızımızı tahminlerin çok ötesine taşıdı. Arama motorları merak ettiğimiz bir konuda bize birkaç saniyede binlerce adres sunuyor. Birbirine organik bir şekilde bağlı milyonlarca internet adresini barındıran Web, dışarıdan hiçbir zorlama olmadan, sadece kendi meraklarımız ve kendi inisiyatifimiz doğrultusunda, yeni bir şeyler öğrenmek için başvurduğumuz ilk kaynak. İnisiyatifi ve merakı ateşleyen kıvılcımın ise, kişinin güçlü özellikleri olduğunu biliyoruz.
Yeni Gelişmeler ve Araçlar
Bir zamanlar sadece belli kitle ve kurumlar tarafından bilgi sunulan bir ortam olan web, artık kullanıcıları tarafından şekillendirilen bir platform olma yönünde emin adımlarla ilerliyor. Web sayfalarının pek çoğunda, okuduğunuz bir metne, bir habere yorumlarınızı ekleyebiliyor, konu ile ilgili kişisel düşüncelerinizi ya da deneyimlerinizi paylaşabiliyorsunuz. Online günlük blog servislerini (örneğin, Blogger) kullanarak kendinize ait bir alanı bir kaç adımda hazırlayabiliyorsunuz. Ortaklaşa içerik geliştirme sistemlerini (wiki) kullanarak farklı kişiler tarafından kapsamı genişletilebilecek, içeriği zenginleştirilebilecek siteler hazırlayabiliyorsunuz (örneğin: Wikipedia). Tuttuğunuz online güncenizin sizinle benzer konularda yazan insanlar tarafından takip edilmesi için içerik derleyici hizmeti veren sitelere (örneğin: Technorati) üye olabiliyorsunuz.
Bu araçlardan en yaygın olarak kullanılan blog’ların büyük bir çoğunluğu kişilerin iş hayatındaki profesyonel kimliklerini yansıtıyor, yani elektronik portfolyo niteliği taşıyorlar. Wiki’lerse bir grup tarafından işbirliği içerisinde ortaya çıkan bilgi bankaları olma özelliği taşıyor. En popüler örneği olan Wikipedia, her dilde yayın yapan açık ansiklopedi projesidir ve 6 yıl’da 200 farklı dilde toplam makale sayısı 5,000,000’u geçmiştir.
Bireye Katkılar
Yeni nesil iletişim araçları sayesinde, sanal bir kimlik var ederek, kendisini bildikleriyle ve yaşadıklarıyla ortaya koyan birey, aynı zamanda kendini tanıma yolunda da önemli bir adım atmış olur. Fikirlerini, deneyimlerini, yazılı olarak milyonlarla paylaşır, onların yorumları ile fark etmediği şeylere odaklanır ya da yeni şeyler öğrenir. İçsel tatminin yanı sıra, sosyal olarak da kendini bir grup içerisinde var eder, sosyal bir kimliğe bürünür ve sorumluluk alır.
Kaynak:Kaynak Dergisi / Zehra Doruk