Finans, Muhasebe, Vergi...
Ekonomi ve Finans

Rusya ile Gaz Pazarlığı

Doğal Gaz

Türkiye, İran’dan sonra Rusya’yla da gazda pazarlığa oturuyor. Moskova’da bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Rusya ile kontratlarımız 2015 başından itibaren doğalgaz fiyatında revizyon hakkı veriyor. İndirim isteyeceğiz” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile mevcut kontratların Türkiye’ye 2015 yılı başından itibaren doğalgaz fiyatında revizyon hakkı verdiğini ve bunun kullanımına yönelik talebi Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’a görüşmeler sırasında ileteceğini söyledi. 21. Dünya Petrol Kongresi’ne katılmak üzere bulunduğu Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, “Novak ile görüşmemizde hem bölgedeki gelişmeleri hem de Türkiye-Rusya enerji ilişkilerini değerlendireceğiz. Ukrayna ile ilgili gelişmeler, doğalgaz akışı, AB gaz akışı Türkiye’ye gaz akışının durdurulup durdurulmayacağı konularını da ayrıca konuşacağız. Doğalgaz fiyatlarında revizyon için doğan hakkımızı da gündeme getireceğiz” dedi.

Fiyatlar baskı altında

Yıldız, şöyle devam etti: “Rusya’nın en büyük müşterilerinden biriyiz. Türkiye de büyüyen yanını enerji arz güvenliğiyle desteklemek zorunda, buna tedarikçilerin de dikkat ettiğini biliyoruz. İran ile yaptığımız görüşmede de bunu aynı şekilde gördük, İran, Azerbaycan ve Rusya’nın bu konuda hassas olduğunu gördük. Nijerya ve Cezayir ile tedarik noktalarını artırmaya çalışıyoruz, onların da ek LNG imkanları varsa kullanmak istiyoruz.”

Türkiye’nin Ukrayna üzerinden geçen Batı Hattı’ndan günlük 42-43 milyon metreküplük gaz çekişi olduğunu ve kesinti olması halinde bunu İstanbul ve Marmara Bölgesini bekleyen hattan doğacak açığı kapatmanın mümkün olamayacağını vurgulayan Yıldız, gaz akışında bir sorun olmayacağına inandığını kaydetti. Doğalgazın yükselen maliyetlerini dengelemeye çalıştıklarını, Irak başta olmak üzere yaşanan bölgesel gelişmelerin fiyatlarda yukarı yönlü baskı yarattığını vurgulayan Yıldız, “Rusya’dan doğalgaz fiyatlarında bir indirim alsak bile doğalgaz fiyatlarının düşmesi zor. Konutlara, sanayiciye bir artan maliyetleri yansıtmamak için çaba gösteriyoruz. Eğer bir indirim alır, maliyetlerimizi aşağı çekerse bu, BOTAŞ’ın zararını azaltmak için kullanılır” dedi. Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz’in altından geçen Mavi Akım hattından ek 3 milyar metreküplük gaz alınacağını söyleyen Yıldız, bu gazın Türkiye’ye gelişinin 2016 yılına sarkacağını bildirdi.

Irak petrolünü alabiliriz

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin şu anda Kuzey Irak’tan Ceyhan’a gelen petrolü tüketmeye ihtiyaç duymadığını ama bunun ileride mümkün olabileceğini belirtti. Yıldız, “Kuzey Irak’tan gelen petrolün Türkiye’de tüketilmesi ihtiyacını duymuyoruz, Tüpraş bunu söylüyor. Irak şu anda Türkiye’nin en büyük petrol tedarikçisi ve ticaret devam ediyor. Ama Kuzey Irak petrolünün yurtiçinde tüketilmesi ileride mümkün olabilir” dedi. Yıldız, Ceyhan’a gelen Kuzey Irak petrollerinin açılan ihale sonucu satıldığını sözlerine ekledi.

Gazetevatan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir