Ernst & Young Yönetici Seçme ve Yerleştirme Danışmanı
Bir çalışan çoğu zaman yanlış bir meslek ya da iş seçtiğini düşünüyorsa, işini yaparken kendini isteksiz hissediyor veya bundan sıkıntı duyuyorsa ortada ciddiye alınması gereken bir sorun var demektir. Ömrümüzün hiçbir aktiviteye olmadığı kadar uzun bir zaman dilimini ayırdığımız iş hayatımız, şüphesiz ki sadece para kazanma amacımız veya bir işe yarama duygumuzu tatmin etme ihtiyacımızla sınırlı değildir.
Kazanç sağlamanın yanı sıra kişilerin yeteneklerini kullanarak keyifle çalışılabilecekleri bir işe kısacası “doğru” işe sahip olmaları, bir planlama, fırsat ve dikkat konusudur. Bir kişi şu ana kadar sevmediği bir işi yapıyor ve benimsemediği bir kariyer yolunda isteksizce (ve muhtemelen problemler yaşayarak) ilerliyorsa, bu kişi cesaretini toplayarak radikal bir iş değişikliğine gidebilir.
Kariyer yolunda değişiklik yapmak için öncelikle kişisel özellik ve beklentilerin ne olduğunu dikkatle ayrıştırmak ve incelemek gerekir.
Kendi kendini analiz: Kişisel ve teknik ilgi alanlarımızın genel anlamıyla farkında isek de, bunları yaşantımızın temel taşlarından olan işimize entegre etmek başlı başına bir süreçtir. Bu aşamada “Ne yaparsam mutlu olurum?” kadar “Neleri yapabilir durumdayım?”sorusunu da kişinin kendisine eş zamanlı yöneltmesi gereklidir. Bunu yaparken yeteneklerini, iş ve hayat tecrübelerini gözden geçirmelidir.
Çocukluğumuzdan başlayarak başarı kaydettiğimiz alanları alt alta sıralamak, ne ile uğraşırken kendimizi mutlu hissediyorduk anımsamaya çalışmak, yenilgi ve ödüllerimiz bize ipucu verebilir. Kendimizi daha profesyonelce analiz etmek için denenebilecek farklı bir yol da deneyimli bir kariyer danışmanının yardımını almaktır. Yine bir uzmanın yardımı ile uygulanacak rahatlama teknikleri yoluyla da kişiler kendileri ile ilgili farkındalıklarını arttırabilirler.
İlgi alanları, zevk alınan uğraşlar, yetenekler ve isteklerin bir liste halinde dökümünü yapmak yararlı olur.
Hayal: Kişiler yukarıda bahsedilenler paralelinde, mutlu çalışabileceği bir iş ortamı hayal ederken korkusuzca davranmalıdır. Sonuçta bu yalnızca hayaldir. Örneğin ofis düzenini hayal etmekle işe başlanabilir. Akla gelecek olanlar büro eşyaları, kalabalık bir açık ofis mi, yoksa özel bir odamı olduğu, etrafa hakim olan renkler, çalışan profilleri vs. konusundaki görüntüler olacaktır. Elbette ki herkesin hayalindeki iş ortamı bir ofis olmak zorunda değildir. Bazılarımız bir bahçe ya da bir küçük bir dükkan da hayal edebilecektir. Kendisini konumlandırdığı ve huzurlu hissettiği yer neresi ise kişiler bunu keşfetmeye çalışacaklardır.
Yöntem: Hayalini kurduğumuz ortamı hayata geçirmek için neye ihtiyacımız vardır? Nasıl bir beceriye sahip olmalı, ya da bu beceriyi elde etmek için ne yapmalıdır? Ne öğrenmeli, ne okumalı, kimlerle iletişime geçmelidir? Kişi kendisini nasıl disipline ederse istediği ortama kavuşabilir? Yöntem aşamasında uygun seçeneğe karar vermenin yolu bu soruları akılcılıkla yanıtlamaktan geçer. Kaldı ki yaşanan ülkedeki çalışma şartları, maddi koşullar, üyesi olunan çevreler değerlendirilecek konular arasındadır. Yöntem belirlerken o güne dek yapılan işler artıları ve eksileri ile gözden geçirilmeli ve bugün yeniden bir şans verilecek olsa daha iyi bir sonuç için neyi, nasıl yapmak gerektiği düşünülmelidir.
Engel: Sosyal bir varlık olmamızdan ötürü, hayatımızda bir yenilik yapacağımız zaman bu kararımızı yakın çevremizle paylaşmak isteriz. Etrafımızda bizi destekleyenler olabileceği gibi iyi niyetle de olsa hevesimizi kıracak yakınlarımız olabilir. Hayal gördüğümüzü öne sürebilirler. Ancak başarılı kişiler beklenti ve hedeflerini yüksekte tutanlar arasından çıkar. Dolayısı ile en azından “hayal kurma ve düşünme” aşamasında kişiler özgür düşünmelerini engelleyici fikirlerden etkilenmemelidir.
Bilinçli olmak ve harekete geçmek: Bir kişi yeni bir kariyer istiyor ve kişisel mutluluğu için bunu kaçınılmaz görüyorsa bu konuda değişiklik yapmaktan korkmamalıdır. Bu kararına odaklanmalı ve yeni bir kariyer ya da iş için bilinçli bir şekilde plan yapmalıdır. Tabiidir ki söz konusu plan aşamasında gerçekçi olmalıdır. Girişim yapacağı alan ve geçmeyi düşündüğü iş kolu ile ilgili piyasa koşullarını detaylıca araştırmalıdır. Kendisinin maddi koşulları ve risklerini de bu safha da dikkatle gözden geçirmelidir. Herhangi bir başarısızlık ihtimali doğduğunda atacağı geri adımın kendisine getireceği maliyeti iyi ölçmelidir.
Kariyerini değiştirmeye karar vermiş durumdayken artık tereddütlerini bir kenara bırakmalı sadece bilinçli olmalı ve risklerini hesaplamalıdır. Organize olmalı ve harekete geçmelidir.
Esneklik: Çözümler genellikle “tek” değildir. Farklı bir kariyer yolunda ilerlerken alternatif çözümler de düşünülmelidir. A planını yedekleyen bir B planı daima olmalıdır. Koşullar değişecek olursa buna uygun dinamik çözümler önceden bilinmelidir.
Güven: Harekete geçtikten sonra kişiler amaçlarına ulaşacakları konusunda kendilerine güvenmelidirler. Mutlu sonu hayal etmeli, kendilerinin her an şimdikinden daha mutlu hissedecekleri bir iş ortamına ulaşacaklarını hatırlamalıdır.
Değişim süreçleri genellikle kolay olmaz. Ancak bu amacı taşıyan kişi karşılaşabileceği zorlukları bir sınav olarak görebilir ve her birinden ayrı bir ders çıkararak tecrübeye dönüştürebilir.
Son söz: Elbette ki her şeyde olduğu gibi kariyer değişikliği yaparken de bir miktar şans gereklidir.
Mutlu K. Eroğlu Kimdir?
1995 Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Sırasıyla 1996 –1997 yılları arasında Nergis Holding İç Denetim,1997-2000 yıllarında Alcatel Cable Bütçe ve Mali Kontrol Departman’larında görev yaptı. Reel sektör tecrübelerini takiben 2000 yılı ortalarında hizmet sektörüne geçerek, Arthur Andersen Yönetici Seçme ve Değerlendirme Danışmanları arasındaki yerini aldı. Halen Ernst & Young İnsan Kaynakları çatısı altında, çeşitli işe alım projelerine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
www.insankaynaklari.com