FAO’nun “Gıda Görünümü” raporuna göre, buğday ve diğer gıda ürünlerinin fiyatları geçen yıl “korkutucu” şekilde yükseldi, gelecek yıl temel gıda ürünlerinin üretimi önemli oranda yükselmezse fiyatlardaki yükseliş çok daha fazla olacak.
Uluslararası gıda ithalatının faturasının 2010 yılında 1 trilyon doları aşabileceği işaret edilen raporda, ”Dünyada birçok emtia fiyatı üzerindeki baskı azalmadığı için uluslararası toplum 2011 yılında daha fazla arz şokuna karşı ihtiyatlı ve hazırlıklı olmaya devam etmeli” denildi.
Temel gıda ürünleri arzının bol olmasının, bir gıda krizi riskini azalttığı vurgulanan raporda, ”dünyada fiyatların korkutucu ve 2007-2008 yıllarına göre daha hızlı seviyede arttığı” uyarısı yapıldı. Dünya tahıl üretiminin yüzde 2 azalacağını, sonuç olarak tahıl stoklarının hızla düşmesinin beklendiğini belirten FAO, tahıl üretiminin, tüketimi karşılaması ve stoklardaki düşüşü dengelemesi için artması gerektiğini, sadece pirinç rezervlerinin arttığını kaydetti.
Son altı ayda, birçok tarım ürününde fiyatların, kötü hava koşulları, döviz piyasalarındaki dalgalanmalar ve diğer unsurlar yüzünden yükseldiğini bildiren FAO, Rusya’nın yüksek sıcaklıkların hububat üretimini olumsuz etkilemesi üzerine buğday ihracatını yasaklama kararından sonra ağustos ayında fiyatların hızla yükseldiğini hatırlattı.
Daha fazla fiyat artışı olmaması için özellikle buğday, mısır ve soya fasulyesi olmak üzere tarım ürünlerinde üretimin artması gerektiğini vurgulayan FAO, fiyatların normal seviyelerine dönmesi için gelecek yılın mahsulünün miktarının önemli olduğunu bildirdi. FAO, özellikle Pakistan olmak üzere Asya’da sel sularının ekili alanlara verdiği zarara rağmen, küresel pirinç üretiminin rekor seviyelere ulaşmasının beklendiğini belirtti.
FAO’nun son tahminine göre 2010 yılında buğday üretimi 648 milyon tonu bulacak.