Finans, Muhasebe, Vergi...
Marketing

E- Pazarlama

Genel olarak pazarlama; malı satmak için müşterilerle iletişime geçmek ve onlara ürünü satmaya çalışmak olarak tanımlanabilir. Geleneksel olarak bir şirket müşterilerine; yüz-yüze görüşme, posta veya telefonla görüşme yöntemleriyle ulaşır. Satış kanalı olarak adlandırılan bu değişik yöntemler, müşterilere ihtiyaçları olan ürünleri veya servisleri sunmayı amaçlar. İnternetin yaygınlaşması ve iş hayatında kullanılmaya başlanması, birçok iş alanının geleneksel yöntemlerini değiştirdi ve e-business denilen terim ortaya çıktı. Elektronik ortamlarda alışveriş geleneksel yöntemlere göre çok daha popüler hale geldi. İnternet üzerinde iş yapmak; 

  • Çok daha büyük bir kitleye ulaşabilme imkanı,
  • Müşteriyle daha yakın ilişki kurabilme,
  • Masraflarda azalma,
  • Zamandan kazanç sağlamak gibi avantajları ortaya çıkardı.

İnternet, içerisinde milyonlarca kullanıcı bulunan büyük bir topluluk. Bu büyük topluluk, internet üzerinde ticaret yapmayı tasarlayan bir iş alanı için çok cazip bir müşteri potansiyeli anlamına geliyor. Bu kadar büyük bir hacime, geleneksel satış kanallarıyla ulaşabilmek mümkün değil. Modern dünyada internet, iş alanının yeni kanalı haline geldi. İnternetle beraber değişen iş yapma yöntemi, beraberinde diğer alanlarda da bazı değişiklikleri yarattı. İnternet üzerinde pazarlama da internet dünyasında ticaret yapmaktan doğan bir ihtiyaç haline geldi. Artık, ‘Pazarlamacılar interneti kullanmalı mı?’ yerine ‘Pazarlamacılar interneti nasıl kullanmalı?’ sorusunun yanıtı daha çok önem taşıyor.

 

Neden E- Pazarlama 

Pazarlama, müşterilere veya potansiyel müşterilere ulaşarak onlara şirket, marka, ürün ve servisler hakkında bilgi vermek için yapılan bir faaliyettir. Bu ayrıca müşterilerin veya potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve ona göre geleceğe yönelik kararlar alabilmeyi de kapsar.

Bilgi çağı öncesi toplumlarda pazarlama, çoğu zaman müşterilerle birebir iletişimi gerektirirdi. Bu tip aktiviteler belirli bir yatırımı (insan gücü, reklam harcamaları vb.)  zorunlu kılar. Bilgi toplumunda ise her şey bilgi çağı öncesi toplumlara göre çok daha hızlıdır. İnternette pazarlama daha hızlı, daha ucuz ve daha doğru sonuçlar verebilme özelliklerine sahip. Genel olarak internet üzerinde bir iş alanı kendisini duyurabilmek için aşağıdaki yöntemleri kullanır:

  • Banner gibi internet reklamları
  • Arama motorları
  • Tartışma grupları

Bu yaklaşımdaki problem, iş alanının ulaşabileceği müşteri potansiyelinin sadece müşterilere bağlı olmasıdır. Hatta, bir müşterinin  internet sayfalarında dolaşırken bir iş alanıyla ilgili reklamı görmesi şansa bağlıdır.

e-Posta İle Pazarlama
E-posta insanlara ulaşabilmek için kullanılan en iyi yöntemdir. Her gün, milyonlarca internet kullanıcısı milyonlarca e-posta okuyor, bunları yanıtlıyor ya da siliyor. Bir zamanlar telefonun olduğu gibi, günümüz dünyasının da en önemli iletişim aracı e-posta'dır. E-posta ile pazarlama da bu aracı kullanarak pazarlama yapma yöntemidir. E-posta ile pazarlamada amaç müşteriyi beklemek yerine ona doğrudan ulaşabilmek. Böyle bir pazarlama ile birçok avantaj elde ediliyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Müşteri isteklerini anlayabilmek
  • Mal veya servis hakkında müşteri memnuniyetini ve kaliteyi anlayabilmek.
  • Müşteri davranışlarını anlayabilmek ve sınıflandırabilmek.
  • Yeni stratejiler belirleyebilmek. 

Bu tip verilerle, bir iş alanı kendisiyle ilgili aşağıdaki analizleri yapabilir:

  • Müşterileri istek ve ilgilerine göre sınıflandırabilme.
  • Ürünlerin değerini anlayabilme ve rakiplerle karşılaştırabilme.
  • Ürünler hakkında karar verebilme.
  • Ürünlerin özelliklerini değiştirebilme.
  • Geleceğe yönelik planlar yapabilme 

Bunlarla beraber e-posta ile pazarlama tüm bu sonuçlara hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlar. En basit olarak, e-posta ile pazarlamada müşteri kendisinin ilgilendiği bir konuyla ilgili bir e-posta alır. Bu kişi e-postayı gönderen iş alanı tarafından bilinen bir müşteri olabileceği gibi kendisi hakkında hiçbir şey bilinmeyen biri de olabilir. Bu e-postaya müşterinin göstereceği tepki, pazarlamanın başarısını belirler. Bu noktada bazı unsurların göz önüne alınması gerekir. Bir kişiye e-posta göndermek o kişinin bu postayı okuyacağı anlamına gelmez. Her gün, binlerce mail hiç okunmadan siliniyor. Daha önemlisi bazı e-postalar, mail sunucuları tarafından analiz ediliyor ve uygun görülmeyenler tamamen reddediliyor. Dolayısıyla her ne kadar e-posta ile pazarlama bir çok avantaja sahipse de yalnızca kurallarına uyularak yapılan bir pazarlama başarılı olabilir.
 

Geleneksel Pazarlama İle e-Posta İle Pazarlama Arasındaki Farklar
Geleneksel posta ile pazarlama, pahalı bir yöntem ve gönderilen postaların yüzde 3 veya 4'üne yanıt alınırsa bu başarı sayılır. Oysa e-posta ile pazarlamada yüzde 15-30 arasında değişen bir yanıt alabilme oranı mevcut.
A
yrıca :

  • E-postaya yanıt vermek normal bir postaya yanıt vermekten çok daha kolay
  • E-posta ile pazarlama, eğer doğru yapılırsa , hedef müşteri kitlesiyle birebir ilişkiyi sağlar.  

e-Pazarlamanın Kuralları
E-pazarlama eğer doğru kullanılırsa önemli bir pazarlama gücü. Eğer kurallarına uyulmazsa kolaylıkla spam (alıcıların bilgi ve onayı olmadan gönderilen ticari amaçlı e-posta) olarak değerlendirilebilinir.

Bir kişinin e-posta adresini bilmek, ona pazarlama amaçlı e-posta atabilmek için yeterli değildir. Aşağıdaki durumlarda da kişiye pazarlama postası göndermek için yeterli şartlar yoktur:

  • Bir mail adresini web sitesinde görmek.
  • Bir forum içerisinde kişinin ilgi  alanlarını açıkladığı bir e-postasını görmek.
  • Tartışma gruplarından e-posta adresi toplamak.
  • Hedef kitlenin e-posta adreslerini  satın almak.

Bütün bu durumlar, e-postanın sahibinin izni olmadığı için e-posta ile pazarlama için yeterli değildir. E-posta sahibi gönderilecek e-postayla ilgili hiçbir şey bilmemekte, tamamen istemi dışında e-posta almaktadır. Bununla beraber, e-posta sahibi eğer servis aldığı şirketle e-posta sayısına göre bir ücretlendirmeyle anlaşmışsa, gönderilen pazarlama amaçlı e-postalar e-posta sahibinin para harcamasına da neden olur.

E-posta ile pazarlamanın başarı olabilmesi için 2 unsur vardır:

  • Pazarlama amaçlı e-posta gönderebilmek için e-posta sahibinin izni.
  • Bir e-postaya sahip olmak.

Kişilere pazarlama amaçlı e-postalar gönderirken, herhangi bir anda bu tip e-postalar almayı engelleyici olanaklarında e-posta sahiplerine tanınması gereklidir. Böylelikle, e-posta sahipleri istedikleri zaman kendilerini pazarlama sisteminin dışına çıkarabilirler.

Neden Hedef Posta?
Hedef posta yazılımı web tabanlı olarak geliştirilmiş olup günümüzün web browserları ile çalışıyor. Yazılım istenirse tek başına kullanılabilir veya bir ASP (uygulama sunucusu sağlayıcısı) içerisinden kullanılabilir. Geliştirilen yazılım, bir iş alanının pazarlama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmıştır. Kullandığı ileri altyapı sayesinde üyelerine istedikleri zaman ilgi alanlarını değiştirebilme ve istediği zaman sistemden kolayca çıkabilme olanağı sağlar.

Hedef postanın yüksek kapasiteli e-posta gönderim motoru ile kendi kurumunuzun gönderi işlemlerinin sorunsuz olarak yapabilirsiniz.

Şirketinizin ölçeğine ya da stratejisine göre isterseniz ürünü kiralar, hiçbir yatırım yapmak zorunda kalmazsınız; isterseniz ürünü satın alarak kendi sunucu altyapınızda bulundurabilirsiniz.

 

E-Pazarlama İçin İpuçları Ve Tüyolar

Eğer e-posta adreslerini izinli olarak toplamıyorsanız, (ki bu web sitenizin anasayfasında veya herhangi bir yerinde de olabilir) web sayfanızı bir kere ziyaret eden kişileri en iyi müşteriniz yapabilme sansını kaçırıyorsunuz demektir. Sizi nasıl buldukları hiç fark etmez; belki 1-2 reklam verdiniz veya e-kart gönderdiniz, eğer ziyaretçilerinizin ilgi alanlarını ileride kullanmak üzere kayıt etmezseniz sitenizi tanıtmak için yaptığınız çalışmaların hiçbir anlamı olmaz, bir kere işe yararlar.

Kendi izinli pazarlama listenizi oluşturabilmeniz için ziyaretçiye her seferinde e-posta adresini sorun:

Şirketinizin web sitesinde,
Misafir kitapçığında,
Müşteri servis hizmeti veya destek aramalarda,
Faturalarda, broşürlerde, müşteri anketlerinde, feedback’lerde,
Tüm etkinliklerde.

Kayıt kutucuğunu ana sayfanızın görünen bir yerine koyun. Başka sayfaların üstüne de koyabilirsiniz; ‘haberler' veya ‘bizimle iletişim kurun’ gibi… Nereye koyarsanız koyun sakın saklamayın, kolayca görülebilir bir yerde olsun.

Aynı şeyi misafir kullanıcılarınız için de yapın, göze çarpan şekilde yerleştirin.

Bu işlerden sorumlu, birlikte çalıştığınız kişiler müşterilere devamlı olarak soru sorsunlar, sizinle ilgili haberler almak isterler mi, özel promosyonları bildirmeniz hoşlarına gider mi, özel indirimler veya etkinliklerden haberdar olmak isterler mi?

Hızlı ve zararsız yapın. Başlangıç için yalnızca e-posta adreslerini hazırlayın. Ziyaretçilerinizin veya müşterilerinizin güvenini mutlaka kazanmalısınız ve bu da yalnızca zamanla olur.

Gizlilik politikasını ise en baştan belirlemeniz gerekli. Onların şunu anladığından emin olun; e-posta adreslerini nasıl kullanacaksınız, adresler asla başka bir yere kiralanmayacak veya satılmayacak ve istedikleri an üyelikten kolayca çıkabilecekler.

Teşvik Edici/Özendirici bir şeyler yaratın. Eğer özel indirimler veya promosyonlar yeterli değilse, başka birtakım teşvik edici şeyler yapmalısınız. Ancak şundan emin olmalısınız ki, yaptığınız teşvik edici programlar ürününüz ve servisin amacı ile doğru orantılı olmalı. Böylece ziyaretçileriniz sizinle ilgilenir, yalnızca son çıkanlarla, en yenilerle değil.

Ne çeşit bir işletme olduğu veya işletmenin büyüklüğü hiç fark etmez, belirlediğiniz amaç her zaman en fazla müşteri-ziyaretçi kazanmak olmalı ve site trafiğini kendi e-posta listenizi kendi müşteri ziyaretçilerinizle oluşturmak için kullanın…

Kaynak: www.hedefposta.com, kobifinans

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir