HSBC GENEL MÜDÜRÜ ANTİKA
Bundan sonra Türkiye’nin büyümesi, iç tasarrufların arttırılması ile olmalıdır.
Son yaşanan krizle birlikte Türkiye’de de dış finansmana dayalı büyüme modeli döneminin bittiğini belirten HSBC Genel Müdürü Piraye Antika, “Bundan sonra Türkiye, iç tasarrufların arttırılmasına dayanan rekabetçi-sürdürülebilir bir büyüme modelini seçmelidir” dedi.
Bunun için yapısal önlemlere de devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Antika, bir yandan iç tasarrufları arttırırken bir yandan iç talebi dengeli olarak yükseltmenin oldukça güç olduğuna dikkat çekti. Piraye Antika, basınla sohbet toplantısında özetle şunları vurguladı:
Alfabe unutulmuştu
* Dünya krizi bilinen nedenlerle ortaya çıktı. Anlaşılıyor ki, önce mevduatın toplanması sonra kredilerin verilmesi temeline dayanan bankacılığın alfabesi unutulmuştu. Şimdi yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Ülkelerin buna nasıl uyum sağlayacağını zaman gösterecek. HSBC olarak biz, bu ortamda Türkiye’nin bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyoruz.
* Diğer ülkelere oranla Türkiye’de kriz iyi yönetildi. 2001 krizinde ev ödevini iyi yapmamız, hane halkı borçlanmasının diğerlerine oranla çok düşük kalması, bankacılığın tedbirli davranması, BDDK’nin sektörü mükemmel yönetmesi, özellikle gelişen bankalarda sermaye yeterlilik oranını yüzde 12’de tutma konusundaki ısrarı çok yararlı oldu. Bugün bütün bunların faydasını görüyoruz.
* Şimdiye kadar sistem iyi çalıştı; 3 Ekim’i bu krizin miladı (başlangıç noktası) kabul edersek, o tarihten bugüne TL bazlı kredilerde 17.7 milyar TL’lik azalma, TL mevduatta 23 milyar TL’lik artma, döviz cinsi kredilerde 5.7 milyar dolarlık daralma ve yabancı para mevduatta 15.2 milyar TL’lik azalma kaydedildi.
Buna karşılık menkul kıymetlerde 33 milyar TL’lik artış oldu. Bu tablo gösteriyor ki, bankalar, azalan kredi talebine karşılık devlet kâğıtlarına (devlete borç vermeye) yönelmişler, yabancıların satıp çıktığı 15 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senetlerinin açığını da kapatmışlardır.
Riskimiz özel sektör borcu
* Şu anda bankacılık sektörünün en önemli “dolaylı” riski, özel sektörün pozisyon açığıdır. Bu yıl kamu borcu dahil Türkiye’nin çevrilmesi gereken borcu 47 milyar dolar. IMF ile yapılacak bir anlaşma ile bunun 25-30 milyar dolarlık kısmı karşılanabilir ama.. bu bir politik tercihtir ve olmayabilir. Buna karşılık gelecek yıl için karşılanması gereken açık miktarı 27 milyar dolara düşüyor.
HSBC’nin büyüme arzusu
* Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de 100’ün üzerinde şube açma planımız vardı. 2008’de bunu tamamladık. Açıkçası şimdi beklemedeyiz. Şube sayısını arttırmak yerine bu yıl, çalışanların eğitimine, müşteri sayısını çoğaltmaya yoğunlaşacağız. Ancak grubun Türkiye’de büyüme arzusu devam ediyor.
* Kredilerde herhangi bir kesinti kararımız yok. Ama kredi talebinde bir daralma var. Genelde sağlıklı firmalar, yeni kredi yerine mevcut kredilerini kapatmayı tercih ediyorlar.
Kaynak: Cumhuriyet