Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

Mısır’a mı taşınsak?

Brisa’da işçilik maliyeti 50 bin dolara çıkınca Sabancı Grubu yeni arayışlara girdi

Bir süre önce Mısır’da fabrika açan Sabancı Grubu şirketi Temsa’nın ardından Brisa’ya da yol gözüktü. Grev sonrası ücretlerin çok yükseldiğini düşünen Güler Sabancı, rakiplerin Romanya ve Polonya’ya gittiğini, kendilerinin de yeni yatırım için Mısır’ı düşündüklerini açıkladı.

http://www.sabanci.com/images/fotograflar/Fabrika/brisa.jpg

 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, lastik sektöründe ücretlerin yüksekliği yüzünden Brisanın bundan sonraki yatırımlarının bir başka ülkede yapılması için değerlendirme yaptıklarını, hatta bu yolda Japon ortaklarına telkinde bulunduklarını açıkladı. Önceki gün düzenlenen basınla sohbet toplantısında Brisa’da geçen günlerde yaşanan grevin hatırlatılması üzerine Güler Sabancı, sektördeki oyuncuların haklı olarak maliyetlerden şikâyet ettikleri içinPolonya ve Romanya gibi ülkelerde büyümeyi tercih ettiğini belirterek O yatırımlar Türkiye’ye gelebilseydi bugün daha büyük bir lastik sektörü olabilirdik, olamıyoruz. Tabii demokratik haklara da saygı duyuyoruzdedi. Sektörde güçlü bir sendikacılığın bulunduğunu ve Sakıp Beyin (Sabancı) Bu sektörün naturası böyle kurulmuş dediğini belirten Güler Sabancı, Gidilebilecek Mısır var. Bu konu gündemimizde dedi.

Toplantıdan sonra holdingden yapılan açıklamaya göre Türkiyede lastik sektöründeki yıllık işçilik maliyetleri 2008 yılında 50 bin doları buldu. Bu rakam Polonya, Arjantin, Meksika gibi ülkelerde 10 bin doların üzerinde, G. Afrika, Mısır, Romanya, Endonezya ve Çinde 5 bin doların altında seyrediyor. Grup şirketi Temsa da bir süre önce Mısırda fabrika açmıştı.

Nükleer güç santralı ihalesinde süre uzatımı talep eden kuruluşlardan birinin kendileri olduğunu da açıklayan ve içerikte de bazı konulara açıklık getirilmesinibeklediklerini kaydeden Sabancı, özetle şunları söyledi:

* Ekonomik büyümede ilk 6 ayda yüzde 6.6 gibi bir veri çıktı ama yılın tamamı için beklentimiz yüzde 3.4 – 4 aralığında. Bu bile Avrupaya göre çok da kötü sayılmaz. Enflasyon ilk 6 ayda yüzde 12’leri buldu gibi gözüküyor. Bir de tabii cari açık meselesi var; 55-60 milyar doları bulacağını GSMHnin yüzde 6.5-7si gibi yüksek bir rakama çıkacağını tahmin ediyoruz. Bunlar olumsuz.

* AKPnin kapatılma davası gibi önemli belirsizlikler yaşadık ama piyasalardan Rusyadakine benzer çok büyük bir yabancı çıkışı olmadı. İkinci 6 ay Avrupa etkisiyle yavaşlaması beklense de ihracat rekor düzeyde devam ediyor. Sosyal güvenlik paketi, GAP paketi, istihdam paketi ve bir dizi olumlu düzenleme de yapıldı. Bunlar da olumlu yanı.

* Buna karşılık hükümetten özelleştirmeleri sürdürmesini, yeni Türk Ticaret Kanununun çıkarılmasını, AB uyum sürecinin sürdürülmesini bekliyoruz.

 

Kaynak: Cumhuriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir