Finans, Muhasebe, Vergi...
Yönetim ve Organizasyon

Şirket Birlşemelerinde Tehlikeler

Birleşmelerde, alıcı firmalar için iki büyük tehlike bulunuyor:
 

  • Alıcı şirketin vereceği fiyatın, hedef şirketin gerçek fiyatından fazla olması ve bu yüzden alıcı şirketin servetinin hedef şirketin hissedarlarına aktarılması ihtimali,
  • Hisse vermek suretiyle yapılan birleşmelerde, alıcı şirketin, kendi hisse senetlerini birleşmek için hedef şirkete vermesi ve hedef şirket hissedarlarının, alıcı şirketin hisselerini gerçek değerinden düşük değerlendirmesi.

Birleşmeler, ortakların haklarının daha az korunmasına neden olabiliyor. Ancak büyük, istikrarlı bir şirket ile küçük, karlı, istikrarlı bir başka şirketin bir araya gelmesi ekonomik ve/veya yönetsel olarak iflas olasılıklarını azaltıp şirketlerin piyasa değerlerinin artması ihtimalini güçlendiriyor.

Şirket birleşmelerinde sinerji kavramı sürekli vurgulanıyor ve sinerji oluşumunun sağlanması şirket birleşmelerinde hedeflenen bir durum. Buna göre birleşme sonucunda oluşacak yeni şirket yapısının kendisini oluşturan şirketlerin matematiksel toplamından öteye geçmesi ve matematiksel toplamdan öte avantajlara ulaşmak amaçlanıyor. Yani 2+2=5 ideal şirket birleşmesi durumu. Ancak mevcut örnekler ideal durum ile gerçekler arasında büyük farkların olduğunu gösteriyor. Yapılan araştırmalar şirket birleşmelerinin yüzde 60 oranında başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. A.T.Kearney Danışmanlık Şirketi’nin 1990’lı yıllarda yapılan 115 şirket birleşmesini 24 aylık bir dönemde ele alan araştırmasında hisse değer kayıpları yanı sıra örneklerin yüzde 57’sinde karlılığın da azaldığı, örneklerin yüzde 14’ünde ise herhangi bir değişimin yaşanmadığı saptandı. Araştırmadan elde edilen verilere göre maliyet avantajı sağlamak ve kısa dönemde gelir artışı elde etmek amaçlı yapılan şirket birleşmeleri genellikle başarısız olurken, daha uzun soluklu ve ileri görüşlülükle saptanmış bir strateji doğrultusunda yapılan birleşmeler başarıyı getirebiliyor. Kısacası özensiz ve bilinçsizce yapılmış bir birleşme ile değil sinerji oluşturarak 2+2=5’e ulaşmak, 2+2=3 ile karşılaşmak daha sık rastlanılır bir sonucu ifade ediyor.

Kaynak: www.cvtr.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir