Geleceğe ilişkin bir vizyonunuz var mı? Yoksa zamanınızı şimdi ve burada, sorun çözmek ve işlerinizi tamamlamak için harcamayı mı tercih ediyorsunuz? İstenen geleceğin hayalini kurmak ile günlük gerçeğin içinde yaşamak arasındaki dengeyi kurmak güç iştir. çoğumuz bu iki durumdan birine yöneliriz. Çok azımız dengeyi bulur ve sürdürür. Günlük gerçeklerle başa çıkma gereği ile kim olmak,ne yapmak ve neye sahip olmak istediğimize ilişkin anlamlı bir vizyon geliştirmek arasında bitmeyen bir savaş sürer gider.
Varolan Gerçekliğin İçinde Kaybolmadan Birey Olmak
Aşağıdaki beş aşamadan oluşan egzersiz böyle bir dengeyi kurabilmenizde size yardımcı olacaktır.
1. Gevşeyin: Rahatsız edilmeyeceğiniz sakin bir yer bulun. Birkaç kağıt ile bir kalem alarak oraya çekilin. Rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın. Birkaç kez derin soluklar alıp verin ve tüm gerginliklerinizden kurtulun.
2. Bir başlama noktası seçin: Eğer günlük gerçek içinde yaşamayı tercih ediyorsanız işe oradan başlayın. Kendinize sorun: Hangi konularda kontrol bende ve neleri değiştirmek isterdim? Bu soruyu, yaşamınızın tüm yönleri için sormaya devam edin: aile, kariyer, sağlık, ev, para, mal varlığınız, hobileriniz, ilgi alanlarınız, manevi.gelişme ve toplumsal ilişkiler.
Eğer vizyon geliştirme yaklaşımını tercih ediyorsanız kendinizi bugünden beş yıl sonraki durumunuzda hayal edin ve yaşamınızın tüm yönlerinin uyum içinde olduğu kusursuz bir günün nasıl olabileceğini gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Sabah yatağınızdan kalkarken yaşamın tüm yönlerinin gün boyunca en çok istediğiniz biçimde akıp gideceğini bildiğinizi ve gece yatarken de yaşadığınız güzellikler için minnettar olacağınızı düşleyin. Bunları sanki şu anda yaşıyormuşsunuz gibi hayal edin ve tanımlamak için de şimdiki zaman ifadeleri kullanın.
Şimdi de yazmaya başlayın! Vizyonunuzu ya da günlük gerçeğinizi sözcüklere dökmeye çalışın.
3. Önceliklerinizi belirleyin: İster günlük gerçeğinizle ilgileniyor ve onu değiştirmeye çalışıyor olun, ister yeni bir gelecek düşleyin, önceliklerinizi belirlemek zorundasınız. Yaşamınızın her bir yönünü diğer yönleri ile karşılaştırın ve bir seçim yapın. Sizin için A; B, C, ya da D'den daha mı önemli? Tüm bunları gözden geçirin ve öncelikli alanlarınızın bir listesini çıkarın. Öncelik sıralamanızda aşağılarda yer alan bir alan ile hemen değil, daha soma ilgilenebilirsiniz.
4. Plan yapın ve harekete geçin: Listenizdeki ilk maddeyi ele alın ve o konuda bir plan geliştirin. Eğer söz konusu madde para ise, bir finans danışmanıyla görüşün. Konu kariyeriniz ise güvendiğiniz bir arkadaşınız ya da sizin kariyer hedeflerinizi anlayan biriyle konuşun. Konu ne olursa olsun o alanda uzman bir danışman, akıl hocası ya da profesyonelle konuşun. Kitapları ve eğitim programlarını araştırın ve bunlardan yararlanın. Her ne yapacaksanız başlayın. Planınızı geliştirir ve uygularken yaşamınızın diğer yönlerinin de işin içine gireceğini göreceksiniz. Bu diğer alanlar üzerinde çalışırken, önceliklerinize odaklanmayı sürdürün.
5. Gözden geçirin ve gerekli değişiklikleri yapın: Planınızı düzenli olarak gözden geçirin, yaşamınızın diğer yönleriyle yavaş yavaş bütünleşmesini sağlayın. Planınız ile planınıza bağlı olarak giriştiğiniz hareketler zaman içinde birbiriyle bütünleşecek ve yaşamınızın pek çok yönünü bir arada yansıtacaktır. Yılda en az bir kez olmak üzere planınızı bütün olarak gözden geçirin ve önceliklerinizde gerekli ayarlamaları yapın. Bunu yaparken hem yaşamınızın gerekli noktalarına daha iyi odaklanacak hem de bu dünyanın karmaşık sorunlarını daha iyi anlayacaksınız.
Hayallerin çoğu hayal olarak kalır. Oysa birtakım somut hedefler belirlemek ve harekete geçmek hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağlar. Hedef, ciddiye aldığımız bir hayaldir. Kişisel vizyonunuzu gerçekleştirmek herkesin sahip olamadığı bir azim ile hedeflerinizi gerçekleştirme kararlılığını gerektirir.
Kaynak: Excellence – Kasım 2004