İktisat, bir insan topluluğunda veya bir ülkedeki üretim, dağıtım ve servetlerin tüketim durumuyla ilgili olguların tümüdür. İktisat'ı tam olarak anlayabilmemiz için hangi sorulara cevap verebildiğine bakmamız gerekir:
- Ne üretilecek?
- Ülke bazında: Kısıtlı kaynaklar haberleşme uydularının üretimine mi yoksa hastanelerin geliştirilmesine mi kullanılmalı?
- Firma bazında: Kısıtlı kaynakları yeni bir model buzdolabı mı yoksa bilgisayar üretmek için mi kullanmalı?
- Kişi bazında: Hangi işte çalışmalı (veya hangi bölümde okumalı)? Kısıtlı malzeme (ve zaman) ile pasta mı yoksa börek mi yapmalı?
- Nasıl üretilecek?
- Ülke bazında: Belli ürünler sadece kamu tarafından mı üretilmeli yoksa bu mallar özel sektör tarafından mı üretilmeli?
- Firma bazında: Üretilecek ürün çok işçi gerektiren eski bir teknoloji ile mi üretilmeli yoksa az işçi gerektiren yeni bir teknoloji mi kullanılmalı?
- Kişi bazında: Seçtiğin bölüme girmek için (veya girdikten sonra) ne kadar çalışmalı? Pastayı nasıl yapmalı?
- Nasıl paylaştırılacak?
- Ülke bazında: Kamu sektörü tarafından üretilen mal ve servislerden gelen kazanç ve toplanan vergiler nasıl kullanılmalı?
- Firma bazında: İki firmanın ortaklaşa ürettiği bir maldan elde edilen kazanç nasıl paylaştırılmalı?
- Kişi bazında: İki kişinin ortaklaşa kurduğu bir firmanın iflası sonrasında firmanın varlıkları nasıl paylaştırılmalı? Üniversite sınavı sonunda öğrenciler bölümlere nasıl yerleştirilmeli?
Peki iktisat niçin önemlidir?: İktisat, kişilerin, firmaların, kurumların ve hükümetlerin aldıkları kararları daha iyi anlamamıza, yorumlamamıza ve eleştirebilmemize yardımcı olur. Var olan kısıtları ve ihtiyaçları daha iyi görebilmemizi, seçenekleri buna göre değerlendirebilmemizi sağlar. Kısacası iktisadi kararlar hayatımızın önemli bir kısmını kapsamaktadır. İktisat bunun için önemlidir.
İktisat normal olarak diğer bilim alanları ile de ilişki içerisinde bulunmaktadır. Sadece böyle bir bütün içerisinde zaten iktisat tam anlamını kazanabilir. Bu alanlara örnek olarak; nedeniyle sosyoloji, tarih, felsefe, siyaset bilimi, hukuk, ve uluslararası ilişkiler alanları ,kullanılan yöntemlerden dolayı ise matematik ve istatistik alanlarını verebiliriz.