GVK'nun 40/3. maddesinde, işle ilgili olmak şartı ile sözleşmeye, ilama veya kanun emrine dayanarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar safi kazancın tesbitinde indirilmesi gereken giderler olarak belirtilmiştir.
Bunlarla ilgili harcamaların gider yazılabilmesi için önce işle ilgili olmaları, daha sonra bir sözleşmeye, ilama ve kanun hükmüne dayandırılmış olmaları gerekmektedir.
İşle ilgili olması, o harcamanın işletme ile ilgisinin açık ve belirgin olması anlamındadır. Bunun yanında yapılan harcamanın işletme sahibinin kusurundan kaynaklanmış olmaması veya GVK'nun 41. maddesinde belirtilen diğer kanunen kabul edilmeyen giderlerden olmaması gerekir.
İşletme sahibi zarar, ziyan veya tazmini gerektirecek olayın doğmaması için kendisine düşen gerekli tedbirleri almış olmalıdır. Sözleşmede ceza şartı olarak konulan tazminatlar işletme sahibinin kusurlu olup olmadığına bakılmadan gidere yazılır.
Danıştay 4. Dairesinin 1972 ve 1973 yıllarında aldığı kararlarda sulh yoluyla ödenen tazminatın gider kaydının mümkün olmadığı belirtilmiştir.