Hükümet, ekonomide devrim yaratacak yeni yol haritasını netleştirdi. Söz konusu adımlar milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiriyor.
1- Türkiye’den ev alan yabancıya önce oturum izni sonra vatandaşlık: Türkiye’ye gelip belirli bir rakamın üzerinde konut alan yabancıya derhal, sınırsız şekilde oturum izni, talep etmesi durumunda da en kısa sürede vatandaşlık verilecek.
2- Kıdemde sıfır mağduriyet: Şirketler üzerinde biriken mevcut kıdemler fona devredilecek. Devlet devreye girip, firmalara ödeme planı konusunda kolaylık sağlayacak. Bir formülle özel sektör desteklenecek. Kıdemde 30 gün esası korunacak.
3- Turizm de ihracat sayılıyor: Turizmin ihracat sayılması, ihracat kapsamına alınması için çalışmalar devam ediyor. Otele gelen bir yabancıya satılmış olan bir turizm hizmeti faturadan sayılacak, aynı uygulama sağlık turizmi için de geçerli olacak.
4- Kritik sektörlerde “kişiye özel teşvik” veriliyor: Yerli yabancı ayırımı yapılmadan ‘kişiye özel teşvik’ verilecek.
5- Bölgesel değil noktasal destekler geliyor: Devlet, bölgesel teşviklerden ziyade daha çok noktasal, kişiye özel teşvikler verecek. Gerekiyorsa Bakanlar Kurulu kararıyla şirkete özel iş verilecek.
6- Stratejik sektörlere “ilelebet vergi tatili”: Demir-çelikte önümüzdeki 15-20 senelik ihtiyaç belirlendikten sonra yapılması gerekenler ortaya konulacak. Hurdaya değil, cevhere dayalı üretim yapılacak. Devlet arazi, enerjide fiyat garantisi, ulaşım, liman her türlü kolaylığı ortaya koyacak. Söz konusu sektörde üretim yapıldığı sürece ya 10-20 yıl ya da ilelebet vergi tatili olacak. Yıl sonuna kadar stratejik alanlardaki çalışmalar tamamlanmış olacak.
7- Teknolojik yatırımlarda mühendisin yükü devletin olacak: İletişim, bilgisayar, elektronik yatırımları konusunda devlet çalışma yapacak. İhracat dahil bölgesel pazarlara bakıp kapasitelerini belirleyecek. Burada teşvik söz konusu olacak. Gerekirse projeye ilişkin çalıştırılan tüm elektrik-elektronik mühendislerine destek verilecek.
8- Devlet birçok sektördeki rolünü özel sektöre devredecek: Gelişmiş ülkelerde kamunun hemen hemen bütün hizmetleri özel sektör eliyle yapılıyor. Vergi bile özel sektör eliyle toplanıyor. Türkiye de bu modeli benimseyerek, özel sektör eliyle daha çok üreterek, ihracat yaparak büyüyecek. Kamu altyapı yatırımları dışındaki hizmetler, özel sektör eliyle yapılacak.
9- Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı da kredilendirecek: Eximbank yeniden yapılandırılacak ve dünyadaki örnekler gibi çalışacak. Yurtdışındaki alıcılar kredilendirilecek. Yurtdışında yatırım yapan firmalara ilgili ülke Hazine garantisi veriyorsa, Eximbank da düşük faizli kredi verecek.
10- Gümrük Birliği’nde revizyon 2017’de tamamlanacak.