Varlık ve tesis yönetimi kavramı, kullandıkları donanımların etkinliğini ve güvenilirliğini artırmak isteyen üretim ya da hizmet sektörü şirketleri tarafından kullanılmaktadır. Şirketlerin bakım ve tesis yönetimi bölümleri, üst yönetim tarafından genellikle ve ne yazık ki, masraf merkezleri olarak görülmektedir. Bu yaklaşım kesinlikle yanlıştır! Bir şirketin bakım bölümü masraf merkezi değil, esasında kar merkezidir. Bakım masrafı yalnızca bakım bölümüne ait olmamalıdır; bu masraf aynı zamanda üretim bölümüne de aittir.
İş dünyasının şu andaki en büyük sıkıntılarından biri de, bakım masraflarının tam ve detaylı olarak raporlanması ve analizi konusudur. Belli bir montaj hattındaki ya da tam işlevli bir hattaki servis, yedek parça masrafları ve benzeri kalemlerin, dahili ve harici masraflarının tüm boyutları ile görülebilmesi buna bir örnektir. Bir diğer önemli konu da, bakım süreçlerinin yönetimi ve geçmişe ait verilerin saklanması, korunması ve bunlara bağlı tanılayıcı faaliyetler yürütebilme yeteneğidir. Günümüzdeki yazılım çözümleri sayesinde tüm bunları ve daha fazlasını gerçekleştirmek mümkündür.
Geçtiğimiz 20 yılda bakım yönetimi yazılımları birkaç aşama birden atlamıştır. Bugün artık planlı bakım, duruma bağlı bakım, koruyucu bakım, Toplam Verimli Bakım Yönetimi (TPM) ve benzeri her tür bakım faaliyeti, çoğunluğu web tabanlı olan ve güçlü analiz özelliklerine sahip yazılımlar tarafından desteklenmektedir.