Ram Charan büyümeyle ilgili iki çok önemli kitaba imza atan bir isim. Dünyanın en önemli strateji düşünürleri arasında yer sayılıyor.
‘’Every Businness is Growth Business: How Your Company Can Prosper Year AfterYear’’ (Her iş büyüyebilir: Şirketiniz Sürekli Büyümeyi Nasıl Yakalayabilir?) adlı ilk kitabı, stratejik yönetim ve büyüme konusunda en önemli kaynaklar arasında gösteriliyor.
İş yaşamına, ailesinin Hindistan’daki küçük ayakkabı dükkanında başlayan, şimdi ise Ford gibi dünya çapında şirketlere danışmanlık veren Charan, son kitabında da yöneticilere çok önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte Charan’ın tavsiyelerinden bazıları:
Büyüme Herkesin İşi Olmalı
Şirkette büyüme sadece üst düzey yöneticilerin işi değildir. Nasıl ki tasarruf tedbirleri aldığınızda herkesi işin içine katıyorsanız büyürken de aynı şeyi yapmalısınız.
Küçük Değişimler de Yeter
Birçok yönetici büyümenin çok büyük değişimlerle geleceğine inanıyor. Kafalardaki soru hep aynı: Bundan sonra sektörü değiştirecek yeni buluş ne olacak? Hangi ürün ya da hizmet piyasadaki dengeleri değiştirecek? Büyük projeler yerine şirkette küçük de olsa yeni gelir getirecek projelere odaklanılmalı.
100 Gün Metodunu Uygulayın
100 gün metodu şirketleri karlı büyümeye götürecek adımları özetliyor. Temel felsefesi şu: Şirket içerisinde büyüme ile ilgili departmanlardan kişileri bir araya getirin. Eğer mümkünse bu ‘büyüme grubu’nun içerisine potansiyel müşteri olabilecek bir kişiyi de dahil edin. Bu grubu geliştirdikleri gelir getirici projesinden bir sonuç alabilmeleri için 100 gün süre verin. Böyle bir tarih ortaya koymak çok önemli.
Farklılaşmaya Her Zaman Fırsat Var
Emtialaşma gerçek değil. Yani piyasada çok sayıda aynı özellikte ürünün olduğu ve tek farkın fiyat olduğu bir ortam tek anlamıyla gerçek değil. Ürünler arasında hala farklar var. Ancak bu farklar giderek azalıyor. Farklılık neredeyse jilet kadar ince hale geldi. Bu nedenle siz de kendi ürününüzü her zaman farklılaştırma şansına sahipsiniz.
‘‘Yaratıcı Olun’’ Demek Yetmez
Birçok yönetici şirket içerisinde yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için benzer yöntemler deniyor. Çalışanlar bir araya getirilip, beyin fırtınası yapılıyor, danışmanlar tutularak farklı düşünme konusunda eğitimler veriliyor. Ancak sonunda o istenen, şirkette farklılık yaratacak fikirler bir türlü çıkmıyor. Yaratıcı fikirler tartışmalar sonucu birdenbire değil, gündelik ayrıntılara dikkat ederek, zaman içerisinde ortaya çıkar. Yöneticinin görevi bu düşünce sistematiğini sağlamak, büyüme konusunda bir sistem oluşturmaktadır.
Şirketteki Büyüme Düşmanı Siz Olmayın
Bir liderin en önemli görevi şirketteki yanlış inançları bulup ortadan kaldırabilmesidir. Bulunduğunuz sektör büyümediği için ya da başka bir nedenle büyüme konusunda bir gündeminiz yoksa siz de efsanelere inanıyorsunuz demektir. Büyüme her zaman mümkündür.
Çarpraz Satarken Müşterinizden Olmayın
Çarpraz satış iş hayatında en yanlış kullanılan konseptler arasında. Çünkü yöneticilerin kafasında ‘müşterime başka ne satabilirim?’ düşüncesi var. Oysa tam tersi ‘Müşterim başka neye ihtiyaç duyabilir, onlara değer yaratacak ne önerebilirim? Şeklinde düşünebiliriz.
Kaynak: Ekonomist Dergisi, "Yönetimde Son Trendler’’ eki