Finans, Muhasebe, Vergi...
Yönetim ve Organizasyon

Acil İşler ve Önemli İşler

Acil İşler Mi?, Önemli İşler Mi?

Dr. Yılmaz ARGÜDEN
ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı 

Hayatınızı önünüze gelen acil işlerle meşgul olarak mı geçiriyorsunuz? Yoksa, sizin için önemli olan öncelikleri belirleyip, zamanınızı bu konular üzerindeki çalışmalar için mi kullanıyorsunuz? 

Acil işlerle ilgilenmek insanların kendilerini değerli hissetmelerine, adrenalin salgılayarak motive olmalarına ve başarıyı hemen görerek tatmin olmalarına neden oluyor. Bu nedenle, acil işleri yapmayı tercih ediyor ve bu konuda kendimizi geliştiriyoruz. Ancak, acil işler aynı zamanda insanlara stres yüklüyor ve zamanında yetiştirilemediğinde işlerin altında ezilme duygusunu getiriyor.

Acil işlerin bazıları aynı zamanda önemli. Örneğin, evi yanan bir insan için bu yangını söndürmek hem acil, hem de önemli bir iş. Önemli bir problemi çözmek, son andaki bir çaba ile bir hedefi yakalamak elbette insanın haklı olarak başarılı ve mutlu hissetmesini sağlıyor.

Dolayısıyla aciliyet, işlerin önceliklerini belirlemede en çok kullandığımız kriter haline geliyor. Bu nedenle, kolaylıkla pek de önemi olmayan acil işlere zaman ayırmayı alışkanlık haline getirebiliyoruz. Örneğin, önemli bir rapor yazarken gelen cep telefonuna cevap vermek, başka birisinin acil bir işini tamamlayabilmek için son anda yardım istemesi gibi durumlar aciliyet kriterinin önem kriterinin önüne geçtiği örneklerdir.

Ancak, en önemli konu önemli olup da acil olmayan konulara yeterince zaman ayırmamamız. Bu nedenle acil olmayan birçok konu maalesef acil hale geliyor. Bu bireysel olarak geçerli olduğu gibi ülkemiz için de geçerli. Bu nedenle bu konuda ciddi bir anlayış değişikliğine gidebilmek, yaşam kalitemizi artırmamızı sağlayacaktır. Örneğin, birçok öğrencinin sınavlara hazırlanmak için son günü beklemesi hem hazırlığın, hem de sonucun kalitesini olumsuz olarak etkiliyor.

Önem insanın ve/veya kurumun hedeflerine göre değişir. Ancak, yapılan araştırmalar birçok insanın önemli olarak nitelendirdiği fakat acil olmaması nedeniyle yeterince öncelik vermediğini kabul ettiği yedi konu olduğunu ortaya koyuyor:

1) Hazırlık Yapmak:
Gerçekten de ‘Şans hazırlıklı olanlara güler.’ Bu nedenle hazırlıklarını önceden yapabilenler daha başarılı oluyor.

2) Planlama Yapmak, Organize Olmak:
Planlama, fikri hazırlıktır. Zamanında iyi planlama yapmak düşünce kalitesini geliştirir. İşlerini, dosyalarını zamanında organize edebilenler, zamanlarını da daha etkin kullanıp, zor durumda kalma olasılıklarını azaltırlar.

3) Problemlere Değil, Fırsatlara Odaklanmak:
Gerçek başarı, gecikmenizde dolayı ortaya çıkan veya başkalarının önünüze koyduğu problemleri çözerek değil, fırsatların farkına vararak onları değerlendirmekten geçiyor. Ancak, fırsatlardan faydalanmak inisiyatif almayı, önemli işlere öncelik vermeyi gerektirir.

4) Kişisel Gelişim:
Bilgi çağında başarının sırrı sürekli öğrenmekten geçiyor. Bu sürekli öğrenmeye ve yetkinlik geliştirmeye öncelik vermeyenler güncel ve değerli olabilme fırsatını kaçırmış oluyorlar.

5) Sosyal Etkileşim:
Çevresiyle düzenli ve olumlu bir ilişki kurabilen insanlar hem daha geniş kaynakları kendi öncelikleri doğrultusunda harekete geçirebiliyor, hem de güç konumda kaldıklarında insan ilişikleri için yaptıkları yatırımlar kendilerine destek olarak dönebiliyor. Bu nedenle, çevreyle yakın ilişki kurmaya öncelik vermek önemli bir değer yaratıyor.

6) Takımın Gelişmesi İçin Sorumluluk Almak:
İster aile bireyleri, ister işteki çalışma arkadaşları, isterse de toplumsal gelişim için planlama ve yönlendirmeye öncelik vermek insanın parçası olduğu değer zincirinin daha güçlü olmasını sağlıyor.

7) Sağlığına Dikkat Etmek:
Her gün dişini fırçalayan, düzenli spor yapan, sağlık kontollerini aksatmayan insanların yaşam kalitesi daha yüksek oluyor.

Başarılı insanların bu önemli, ancak acil olmayan konulara zamanlarının %65’ini ayırdıklarını gösteriyor. Yaşam kalitemizi geliştirmek için, daha etkin bir insan olabilmek için atabileceğimiz en önemli adım bu önemli konuları önceliklerimiz arasına alıp, zaman kullanımımızda özdisiplin göstermek olacaktır.

Kaynak: www.arge.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir