Açık hava reklamcılığının gücünü keşfeden şirketler, pekçok bölgede çatı ve totem tabelalar da yasaklanınca, şirket önlerinde büyük direklere bayrak çekmeye başladı. Hem şirket bayrakları hem de Türk bayrağına olan ilginin son 2 yılda iki katına çıktığı hesaplanıyor
Koç Holding’in Boğaz köprüleri yakınına astırdığı 40 metre direkli bayrakların ilgiyi artırdığı söyleniyor.
TÜM dünyada bayrağı ile en güçlü duygusal ilişkiyi kuran Türkler, son iki yılda şirket önlerinde hem Türk bayrağı hem de şirket bayraklarına verdikleri yeri artırmaya başladılar. Daha önce 5-15 metre büyüklüğünde bayrak direkleri yaygınken, artık 70 metre yüksekliğinde bayrak direkleri bile yapılmaya başladı. Son iki yılda bayrak direği sayısının iki katına ulaştığı da tahmin ediliyor. Türk bayraklarının artmasında milli duyguların kabarması; şirket bayraklarında ise açık hava reklamcılığın gücünün keşfedilmesi ve pekçok bölgede çatı ve totem tabelaların yasaklanması gösteriliyor.
BÜYÜK DİREĞE İLGİ: Platina Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Selim Arslan, bayrak direği pazarının 4 milyon YTL’lik bir büyüklüğe ulaştığını, 6-7 kadar bayrak direği ve 100’ün üzerinde bayrak üreten firma olduğunu söyledi. Bayrak direği pazarından yüzde 80 pay aldıklarına işaret eden Arslan, 5-70 metre arasında değişen büyüklüklüklerde bayrak direği ürettiklerini kaydetti. Arslan şunları söyledi: "Daha önce protokol direkleri 5-15 metre arasında değişirken, hem daha çok dikkat çekmek hem de milli hissiyatı canlı tutmak maksadıyla 30, 45 ve 50 metre yüksekliğindeki direkler tercih ediliyor."
EN YÜKSEK BAYRAK: Bugüne kadar Türkiye’de yapılan en yüksek bayrak direği 60 metre. İstanbul Birinci Ordu Selimiye Kışlası ve Ankara’da bulunan 60 metre bayrakların yanı sıra, Zeytinburnu Belediyesi ve Keçiören Belediyesi 70 metre yüksekliğinde Türkiye’nin en yüksek bayrak direğini sipariş ettiler. Yüksek bayrak direklerine olan ilgi Boğaziçi ve Fatih sultan Mehmet Köprüleri yakınlarına Koç Holding’in diktirdiği 40 metre direk yüksekliğine sahip Türk bayraklarının ardından arttığı da söyleniyor. Şu anda dünyadaki en yüksek bayrak direği 120 metre boyunda. Abu Dabi’deki direği Amerikalılar yaptırdı.
ARTIŞIN KAYNAĞI: Platina Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Selim Arslan, yüksek direkli bayraklara ilginin önce özel sektörde daha sonra ise kamuda başladığını belirterek şöyle konuştu: "Bayrak talebi özel sektörde Tüpraş’daki dev bayrakla başladı, Uşak ile Gebze organiza sanayi bölgeleriyle devam etti. Şu anda Gebze Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’de en çok bayrak olan yer. Totem tabelalar yasaklanınca şirketler bayraklara döndü. Böylece şirketler kendi reklamlarını yapıyorlar. Şirketler büyüklüğünü bayrak ile göstermek istiyor. Ayrıca 2006 Nevruz Bayramı’nda Türk bayrağının yakılması Türk bayrağına olan talepte patlama yarattı. Bir uykudan uyanırcasına ülkemizi ve milletimizi temsil eden bayrağımızın eksikliğini hissettiler. Bu uyanışla birlikte bayrağa ve dolayısıyla bayrak direğine olan ilgi inanılmaz arttı."
Görülmemiş ilgi
BEŞİKTAŞ’ın yüzüncü yılı için yaptığı 2 kilometre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Deniz Bayrak’ın sahibi Musa Başoğlu, bayrak ve direk imalatında son yıllarda tüketimin arttığına dikkat çekerek "Partilerin seçim hazırlığı, spor kulüpleri bayrak satışlarını artırıyor. Bayrak yakma eyleminin ardından milli bayrağımıza olan ilgi görülmediği kadar arttı. Göndere çekilen bayrakları ve direkleri en çok talep edenler ise şirketler" dedi.
Talep de firma da arttı
ARMALI Bayrak’ın patronu Mehmet Ali Yılmaz, sektörde yaşanan artışı yakından takip edenlerden. 10-20 ve 30 metre yüksekliğindeki bayrak direklerine yoğun talep olduğuna dikkat çeken Yılmaz "Boğaz’daki köprülere dikilen bayraklar ilgiyi artırdı. Belediyeler de çok talep ediyor. Biraz gelişen firmalar kendi reklamlarını da yapan bayrakları fabrika ya da ofis önlerine dikmeye başladı. Bu reklam alanını keşfettiler. Türk bayrağına da ilgi çok yüksek" şeklinde konuştu.
Kaynak: Hürriyet