Çalışanlarınızın yeteneklerini belirleyecek ve herkes tarafından doldurulacak bir form geliştirin. Elinizdeki yetenekleri tam olarak değerlendirin. Okuduklarınızı görünce şaşıracaksınız. Matbaa sektöründeki bir firmada çalışırken gördük ki, baskının başındaki kişi aynı zanda makine teknisyeni ve çalıştığı makineleri tamir etmeyi de biliyor. Bakımdan sorumlu kişi işten çıkarıldı ve bu kişinin maaşına yüzde 20 zam yapılarak ikinci görevi ona verildi. Alan memnun satan memnun. Firmaya karı nette senelik 12.000 dolar olmuştur. Bu yaklaşımınıza tepki gelebilir. Bunu nasıl aşarsınız? İnsanların değişime karşı tepkileri doğaldır. Üst yönetim bile görev değişiminden rahatsız olur. Başka iş, başka ofis, başka insanlar… Değişimden kaynaklanacak problemleri en aza indirmek için:
>>Psikolojiyi anlayın. Şu konular değişimi tehdit olarak anlamalarını sağlar. Kişiler değişimi şöyle görürler: Sürpriz, gasp edilmek ve kayıp olmak.
>>Çoğunluğun değişim kelimesinden anladığı hakkında uyanık olun. İşimi kaybedecek miyim? Yeni işi başarabilecek miyim? İş yapış şeklimi değiştirecek miyim? İlerlemem ve terfiim ne olacak? Daha çok mu çalışacağım? Tüm bunlara baştan cevap verirseniz sorunsuz bir değişim yaparsınız. Değişimin yer alması için planınızı adım adım uygulayın. Bunun için aşağıdakileri uygulayın:
>>Kooperasyon yapın.
>>Baştan anons yapın. Ne yapılacak ve neden?
>>Katılımı sağlayın. Bunun için değişimin nasıl uygulanacağına ilişkin ‘Ne önerirsiniz?’ diye sorun.
>>Kabul etmelerini sağlayın. Bunun için olumsuz etkileri en aza indirin.
>>Deneme olarak yapın.
>>Kontrol. İşleri ve sonuçları kontrol edin ve feedback verin.
>>Değişim planının işleyip işlemediğini kontrol edin. Gerektiğinde geri adım atabilirsiniz.
Tüm departmanlara bu konuda gizli bir yazı yazın. Acaba kendi departmanlarında daha verimli ve karlı olabilecek birileri var mı? Tam tersini de sorun. Acaba başka departmanlarda çalışıp, kendi departmanlarında daha faydalı olabilecek kişiler kimler. Sonra bunun üzerine gerekli değişim aksiyonlarını alın.
Kaynak: Koray Tulgar’ın “Kâr Arttırma Yöntemleri” adlı kitabından alınmıştır.