Finans, Muhasebe, Vergi...
İletişim

Yazı Daha Mı Etkili Bir İletişim Kanalıdır?

 Bir iş ortamında konuşamadıysanız, başka nasıl iletişim kurabilirsiniz? Bunun yanıtı büyük olasılıkla “yazı” ile’dir. Peki, yazma ile konuşma arasındaki fark nedir?

En büyük fark konuşmacıların dinleyicileri görebilmeleridir. Yazarken sizi göremem, ama bu bölümü okumaya devam mı edi­yorsunuz, yoksa bunu atlayıp sonraki bölümlere mi geçtiniz me­rak ederim. Konuşmacılar dinleyicilerini görebildikleri için onla­ra tepki verebilirler. Okuduğunuz bir şeye katılmadığınızda ben size tepki veremem. Sizi ikna etmek için birkaç örnek daha suna­mam, başka savunular geliştiremem.

Okuyucular yazarın mesajını kendi hızlarına sadık kalarak özümseme serbestisine sahip olsalar, karmaşık bölümleri bir ke­re daha okuyabilseler bile, yazarın kelimeleri okuyucunun gereksinimini karşılayacak şekilde değiştirilemez… Oysa· konuşmacı farklı dinleyiciler karşısında mesajını değiştirme ve çeşitlendirme esnekliğine sahiptir. Karmaşık fikirler başka sözcükler ya da. de­yişler kullanılarak yeniden açıklanabilir. Bir önerinin avantajları ya da dezavantajları çeşitli örneklerle tekrarlanabilir; konuşmacının tezi dinleyicinin deneyimleri ile desteklenebilir.

Oysa yazdığınız not yanlış anlaşılabilir; satış mektubunuz çöp sepetine gidebilir; raporunuzdaki tavsiyeler, görmezden gelinebi­lir. Ama aynı mesajı yüz yüze verirseniz, anlaşıldığını, değerlen­dirildiğini, kullanıldığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Kaynak: Cristina Stuart’ın "Başarıya Giden Yolda Etkili Konuşma Yöntemleri" kitabı 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir