Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Verimliliği artırmanın 10 yolu

Active ImageVerimlilik her sektörde, her büyüklükteki şirket için önem kazanan bir değer haline geldi. Verimliliği sağlamanın yolu şirketlere ve sektörlere bağlı olarak değişiyor. Teknolojik gelişmeler şirketlerinin iş süreçlerini kontrol altına alarak verimliliğin artırılmasına yardımcı oluyor. Bunun için şirketlerin de üzerine düşen bazı görevler var.

Verimlilik artışı, sadece Türkiye'deki işletmeler için değil, tüm dünyada, özellikle küçük ve orta boy işletmelerin giderek daha büyük önem kazandığı Avrupa Birliği ülkelerindeki şirketler için de vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Şirketlerin daha rekabetçi bir yapıya kavuşmasında maliyet kontrolünün ve verimlilik artışının büyük önemi var. Tüm Avrupa, Orta Asya ve Afrika bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli şirketler arasında gerçekleştirilen bir araştırma bu şirketlerin en çok rekabetçi yapıya kavuşmayı arzuladıklarını gösteriyor. Bunu, şirketlerin kendi organizasyonlarına uygun bir IT yapısı ihtiyacı izliyor. Tüm EMEA (Europe, Middle East, Africa-Avrupa, Orta Asya, Afrika) bölgesinde faaliyet göstermekte olan küçük ve orta boy işletmelerin en fazla gereksindikleri konu başlıklarını sayfamızdaki tabloda görebilirsiniz.

İhtiyaçlar heryerde aynı

Görüldüğü üzere, tüm bu şirketler ile Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin talepleri ve ihtiyaçları arasında pek de büyük bir fark yok. Aynı şeylere gereksinim duyuyorlar; kendilerine uygun yapılar istiyorlar. Dolayısıyla çözüm önerileri de birbirine yakın. Yine aynı bölgede yapılan bir çalışmada küçük ve orta ölçekli işletmelere verimliliği artırmaları yönünde, çözüm sayılabilecek 10 adımlı bir uygulama planı sunuluyor. Buna göre KOBİ'lerin verimliliği artırmak için aşağıdaki çözüm planına uygun hareket etmesi gerekiyor:

Değerlendirme:

Öncelikle şirketinizin içinde bulunduğu durumu tüm detaylarıyla değerlendirin. Ayrıca, belli bir zaman zarfı içinde bulunmak istediğiniz konumu da belirleyip ona göre bir strateji geliştirin. Bunu yaparken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

1- İş süreçlerinizi güncelleyin
2- Olmak istediğiniz yeri belirleyin. Maliyetlerinizi, marjalarınızı ve operasyon sermayenizi buna uygun olarak geliştirin.

Entegrasyon
Bu süreci tamamladıktan sonra şirketinizin belirlediğiniz hedeflere ulaşması için gerekli olan enstrümanları bünyenize entegrasyon süreci başlıyor. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
3- Maliyetlerinizi kontrol altına almanıza ve düşürmenize yarayacak olan enstrümanları tamamlayın.
4- Şirket içinde ve dışında belirlediğiniz yön doğrultusunda bir iletişim stratejisi geliştirin.

Eylem planı
Tüm bu hazırlıkların tamamlanmasının ardından konuya ilişkin eylem planınızı hayata geçirebilirsiniz. Bununla ilgili olarak da şu adımları izleyebilirsiniz:
5- Şirket içinde ve dış ilişkilerde süreç geliştirme planlaması oluşturun.
6- Bu sürecin şirketin tamamında uygulanmasına ve herkesin benimsemesine özen gösterin.
7- Belirlediğiniz hedefle ilgili olarak şirket içi iletişimi güçlendirin, çalışanınızı bilgilendirin.
8- İçeriden ve dışarıdan gelecek tekliflere, işbirliklerine açık olun.
9- İş maliyet seçeneklerini dikkate alın.
10- KOBİ'lere odaklanan kurum ve kuruluşların hizmetlerinden faydalanın

Berna Özkay Kaynak: Girişim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir