Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Turizm enflasyonun kıskacında

Çıkarılması düşünülen konaklama vergisi ile işletmeler altından kalkamayacakları yüklerle karşı karşıya

Türkiye’ye önemli oranda döviz girdisi sağlayan turizm son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Turist sayısı artarken işletmelerin gelirleri her geçen gün düşüyor.

Türkiyede yatırımlar için en gözde sektörlerden biri olan turizmde son yıllarda işletmelerin gelirlerinin azalması, girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte sıkıntılı günler başladı. Turizm Yatırımcıları Derneğine (TYD) göre 2007de 23.3 milyon yabancı turist Türkiyeyi ziyaret ederken turizm geliri, beklentilerin altında kaldı. Gelirdeki bu düşş, YTLnin değer kazanması ve girdi maliyetlerindeki artışla bir araya geldiğinde, sektörün gelir gider dengesinin açık vermesine neden oldu. 

Dünyadaki turizm trendlerine paralel olarak geceleme sayıları düşerken bu da kişi başı gelir rakamının düşmesini beraberinde getirdi. Türkiyede turizm sektörünün en önemli sorunlarından birinin de aşırı değerli YTL olduğunu belirten TYD, Turizm sektörünün geliri büyük ölçüde döviz, gideriyse YTLdir. Türk Lirasının değer kazanmasıyla bir yandan YTL bazında gelir düşerken diğer yandan artan enflasyon nedeniyle maliyetler yükselmektedir. Sektör bu iki olumsuzluğun kıskacındadır. Maliyetlerini kısmaya çalışan tesisler, kalite ve müşteri memnuniyetinden ödün vermek tehlikesiyle karşı karşıyadır. Buysa Türk turizminin geleceği açısından çok olumsuz bir gelişmedirdeğerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Anadolunun turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilmediğine işaret eden TYD, oysa Anadolunun iyi planlanmış ve özel teşviklerle desteklenen daha büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu açıkladı. TYD değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi Turizmi tüm ülke sathına ve 12 aya yaymanın yolu turizm yatırımlarını Anadoluya yönlendirmekten geçmektedir. Turizmde bölge bazlı yatırım teşviklerine ivedilikle ihtiyaç vardır.

Kaynak: Cumhuriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir