Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Turist Alışkanlıkları

Ipsos-KMG araştırma firmasınca hazırlanan "Yazlık alan yerinde tüketim" raporu, Ege'den Akdeniz'e sahil şeridindeki konaklama mekanları ve restoranlar ile turistlerin tercihlerini belirledi. 

Ipsos-KMG'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki yazlık alanlarda tüketici ve tüketim alışkanlıklarındaki değişimlere paralel olarak gelişen yerinde tüketim noktalarının sayıları, özellikleri ve tüketim değerlerini tespit etmek amacıyla bir rapor hazırlandı.

 

Altınoluk'tan Alanya'ya kadar sahil şeridinde Antalya, Muğla, Aydın, Balıkesir illerine bağlı 26 ilçe ve 74 belediyede tespit ve görüşmelerin yapıldığı çalışmayla, konaklama mekanları dahilinde tüm tatil köyleri, 1-5 yıldızlı oteller, butik oteller, motel ve pansiyonlar ile fast food, yiyecek büfesi, restoran, eğlence mekanları, kafe ve pastane, kahvehane ve çay bahçeleri tarandı.

Tarama sonucunda Ege'den Akdeniz'e tüm sahil şeridinde 3 bin 390 adet konaklama ve 4 bin 265 yeme-içme mekanı tespit edildi. Sahil şeridindeki 57 tatil köyü ile 2 bin 161 otelden oluşan konaklama tesislerinin yüzde 24,5'i Batı Akdeniz, yüzde 20,9'u Doğu Akdeniz, yüzde 20,8'i Orta Akdeniz, yüzde 17,1'inin Kuzey Ege, yüzde 16,7'sinin ise Güney Ege'de bulunduğu belirlendi.

Toplam 2 bin 161 otelden bin 108'ini 1-5 yıldızlı, 310'unu özel belgeli, 111'ini butik, 632'sini apart oteller oluştururken, söz konusu bölgede ayrıca 517 motel, 635 pansiyon, 20 kampingde de konaklama sağlanıyor.

 

Ege, alkolsüz geleneksel restoranlar açısından Akdeniz'den daha fazla mekana sahip

Çalışmanın sonuçlarına göre, yeme-içme mekanlarının bulunurluğu açısından Ege ile Akdeniz bölgeleri kıyı şeritleri hemen hemen aynı öneme sahip iken Ege Bölgesi özellikle alkolsüz geleneksel restoranlar açısından Akdeniz Bölgesi'nden daha fazla mekana sahip. Aynı şekilde gerek alkollü içki verilen, gerekse verilmeyen kafeler açısından da Ege Bölgesi Akdeniz'e göre daha zengin.

Yeme-içme mekanlarının yüzde 24,2'si Kuzey Ege, yüzde 20,9'uu Güney Ege, yüzde 21'i Batı Akdeniz, yüzde 12,5'i Orta Akdeniz ve yüzde 21,5'i Doğu Akdeniz bölgesinde bulunuyor.

Buna göre, toplam 4 bin 265 yeme-içme mekanından bin 957'sinin geleneksel restoran, bin 30'unun kafe ve pastane, 550'sinin eğlence mekanı, 441'inin modern restoran, 182'sinin çay bahçesi ve kahvehane, 96'sının ise fast food restoran ve yiyecek büfesi olduğu belirlendi.

Akdeniz ve Ege sahillerinde yer alan ve çalışma kapsamına giren konaklama işletmelerinin ortalama yaşı 11 olarak tespit edildi. En eski işletmelerin tatil köyleri, 4 ve 5 yıldızlı oteller ve butik otellerin ise en yeni işletmeler olduğu görüldü.

 

 

Konaklama tesislerinde kalan yabancı turist oranı yüzde 40'lar seviyesinde iken Ege ve Akdeniz bölgelerini ziyaret eden turistlerin tatil köyünden çok, otelleri tercih ettiği ortaya çıktı.

Rapora göre, sezon müşteri sayısı tatil köylerinde ortalama 78 bin, 4 ve 5 yıldızlı otellerde 56 bin civarında. Yabancı turist oranlarının ise 1-3 yıldızlı otellerde daha fazla olması dikkati çekti.

Akdeniz ve Ege sahillerinde yer alan yeme-içme mekanlarının ortalama yaşı ise 9 olarak belirlendi.

En eski işletmelerin çay bahçeleri ve kahvehaneler, en yeni işletmelerin ise daha geç ortaya çıkan yeme-içme formatı olan fast food zincirleri olduğu görüldü.

Fast food restoranları en çok günlük müşteriyi çekerken, restoranları ise en çok yabancı turistlerin tercih ettiği belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir