Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Ticari ünvanınızı ya da markanızın ismini koymanın 5 kuralı

 Ticari çalışmalarınızı yürütebilmeniz için ürünlerinizi ve hizmetlerinizi içine alan bir ticari ünvan veya marka adı koymak kaçınılmazdır. Bu üretimdeki kalite kadar önemli bir unsurdur. Firmaların başarılı olmasında ünvan ya da marka yaratmadaki çalışmalarının payı da büyüktür. İyi bir isim yaratamayan firmaların ticari hayatları boyunca başarısızlıklarla karşılaşma ihtimalleri çok yüksektir.
Peki bu ismi nasıl yaratacağız? 

İsmin yaratılmasındaki aşamalarda kişisel çalışmalardan çok
ekip çalışmalara yönelmek daha doğru olacaktır. Bu ekip profesyonel olacağı gibi çevrenizde
ailenizen olan insanlardan da oluşmalıdır. Bu firmanıza canlılık katabilir. Şimdi bu
çalışmaları yürütürken dikkat etmemiz gereken önemli kurallardan beşine göz atalım:

1-İsim (Ünvan) akılda kalır olmalı. (Aynı zamanda okunması da kolay olmalı.)

Kolay akılda kalan ve hatırlanan isimler müşterilerinizin sizi bulmasını ve tekrar tercih etmesini kolaylaşıtıracaktır.

 E-kolay'ın ilk televizyon reklamlarını hatırlayalım. Kemal Sunalı kullanan E-kolay onun replikleriyle E-kolay adını hafızamıza kazımaya çalışmıştır. E-kolay isim seçerken de akılda kolay kalır olmasına önem göstermiştir. Repliklerin kullanılma amacı ise bunu pekiştirmektir. Bunların hepsi internet adreslerinin ziyaret edilmesinde olağanüstü bir başarı getirmiştir.

2-İsminizin görsel bir elemana ihtiyacı olabilir.
Bazen bir firmanın adını duyduğumuzda onunla özdeşleşmiş görsel bir eleman da aklımıza gelir. Bu tüketicinin sizi hafızasına almanızda büyük fayda sağlayacaktır. Örnek vermemiz gerekirse:

 BEKO markasını duyduğumuzda kulağımızda yer edinmiş sloganıyla (Bir dünya markası.) beraber aklımıza reklamlarından hafızamızda kalan uzay ve uzaydan dünyanın görünüşü aklımıza gelir. Bu görsel elemanlar mavi renkle pekiştirilmiştir. Beko'nun internet sayfasına girdiğimizde bu rengin hakimiyeti gözümüze hemen çarpıyor.

3-İsim pozitif bir imaya ve anlama sahip olmalıdır.
Ünvanızın ya da markanız pozitif soyut veya somut bir anlama sahip olabilir. Mesela bir bisküvi reklamında "Annenizin elinden" demek,  "Dünyanın en güzel bisküvilerini yapan kadının elinden" demekten çok çok ötedir. "Anne" kelimesi herkese daha sıcak bir somut ve soyut bir çağrışım yaşatmaktadır.

4-İsminiz yaptığınız iş hakkında bilgi verir nitelikte olmalıdır.
İsminiz yaptığınıziş veya verdiğiniz hizmet konusunda tüketiciye ipuçları sunar nitelikte olmalıdır. Buda tüketicini sizi bulması ve tekrar hatırlamasında büyük faydalar sağlayacaktır. Örnek olarak:

Volkswagen alman otomobil markasıdır. Almancada Volkswagen "halk arabası" anlamına gelir. Volkswagen böylece yaptığı iş konusunda markasıyla birlikte bir bilgi vermektedir. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olması artık insanların hafızasında yeteri kadar yer edinmesini zaten sağlamıştır.

Nescafe de bu bölüme verilecek en güzel örneklerden biridir. Kahve konusundaki tecrübesini markasıyla da göstermektedir.

5-İyi bir isim yeterli derecede, anlamını kaybetmememek kaydıyla kısa olmalıdır.
Potansiyel müşterilerinizin sizi bulabilmesi ve terar hatırlayabilmleri için isminiz akılda kalır nitelikte olmalıdır. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri de isminizin kısa olması. Fakat kısa isim bulacağım derken diğer kuralları gözardı etmek , kimliğinizden uzak bir isim yaratmak da çok tehlikeli olabilir. Günümüzde kısa isim önemi daha da fazla. Örnek olarak kısa bir isimle firma internet adresinin de kısa olmasını sağlayabilir. Bu firmanın daha verimli bir internet sitesine sahip olmasını sağlar. Örnek olarak:

Türkiye'nin yeni yeni sanayileşmeye başladığı 1950'li yıllarda, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç, Türkiye'ye döviz kazandıracak bir ürün arayışındaydı. O yıllardaki ülke koşulları çerçevesinde, bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için bu alanda tecrübe sahibi olan Bejerano ile ortaklık kurdu. 1954'te kurulan şirketin ismi, Bejerano'nun ve Koç'un ilk iki harflerinin birleşmesiyle Beko olarak tescil edildi. (www.beko.com.tr)

Ticari ünvanınızı ya da markanızı seçerken renklere de büyük önem vermelisiniz. Ve bu
renkleri işinizle özdeşleştirerek tüketicilerle aranzda soyut bir bağ oluşturabilirsiniz.
Renklerin anlamlarını da dikkata almanızda fayda olabilir. Mesela kırmızı agresif bir
kimliği ön plana çıkarır; hızı, heyecanı ve tutkuyu ifade eder. Yeşil ise daha sakin bir
renktir. Yeşil büyüme , yenilik ve doğa gibi kavramları çağrıştırır. Ticari bir ünvan yada
marka yaratırken dikkatli olmanız gerekn diğer bir noktada seçeceğiniz ismin önceden tescil
edilmiş olma ihtimalidir. Bu nedenle en az 2 genelde 3 isim yaratıp daha sonra bunların
tescil durumunu araştırmak daha mantıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir