Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

Temsa Mısır’da

 Sabancı Grubu’nun otomotiv sektöründeki amiral gemisi Temsa, 20 milyon Euro’luk yatırımla mart ayında Mısır’da otobüs ve midibüs üretimine hazırlanıyor.

Temsa global marka olmak için devlerin Türkiye taktiğini Mısır’da uygulayacak, ülkeyi üretim ve ihracat üssü yapacak.

SABANCI Grubu’nun otomotiv sektöründeki amiral gemisi Temsa, bir taraftan Türkiye’de yeni model yatırımlarını artırırken diğer taraftan global marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 20 milyon Euro’luk yatırımla mart ayında Mısır’da otobüs ve midibüs üretimine hazırlanan Temsa, global otomotiv devlerinin yöntemini kullanarak Mısır’ı üretim ve ihracat üssü yapmaya hazırlanıyor. Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, Avrupalı otomotiv firmalarının Türkiye’de uyguladığı yöntemi Mısır’da uygulayacaklarını belirterek, "Mısır’ın bölge ülkeleriyle Avrupa Birliği’nde olduğu gibi gümrük anlaşmaları var. Biz Mısır’da bunun avantajını yakaladık" dedi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI: Buldurgan, Temsa’nın yeni Prestij modelinin Bodrum’da gerçekleşen tanıtımında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mısır’ın Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması olduğunu kaydeden Buldurgan, "Global otomotiv üreticileri nasıl Türkiye’yi üretim ve ihracat üssü yaptıysa, biz de Mısır’ı üretim ve ihracat üssü yapacağız. Yani söylenildiği gibi biz Türkiye’deki fabrikamızı Mısır’a taşımıyoruz. Bölgesel güç olmak için Mısır’ı kullanıyoruz" dedi. Buldurgan, Mısır’da geçen yıl kasım ayında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı tarafından temelleri atılan fabrikada üretilecek otobüs ve midibüslerin Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Ürdün, Lübnan, Sudan, Libya, Tunus, Cezayir ve Suudi Arabistan gibi Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine satılacağını belirtti.

500 OTOBÜS 500 MİDİBÜS: Buldurgan şöyle konuştu: "Mısır tesisiyle birlikte Temsa’nın üretim kapasitesi yüzde 50 artarken, otobüs üretimi bin adetten bin 500’e, midibüs üretimi ise 2 bin adetten 2 bin 500’e çıkacak. İlk etapta 30 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 80 bin metrekare üzerine kurulacak olan Temsa Mısır fabrikası, bu etap tam faaliyete geçtiğinde yaklaşık 750 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Fabrika, 500 otobüs ve 500 midibüs üretim kapasitesine sahip olacak."

BASAMAKLARI TIRMANIYORUZ: Mehmet Buldurgan, 2001 yılında başlattıkları global marka olma yolundaki hedeflerini adım adım gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Biz 7 yılda basamakları tırmanıyoruz. Otobüs ve midibüste marka yaratacağız dedik, yarattık. Avrupa otobüs pazarında global marka olmak istiyorduk, bu hedefimize de ulaştık. Şu anda Fransa’da yüzde 10’un üzerinde bir pazar payımız var. Avrupa ortalamamız ise yüzde 7.5. Çok kısa bir sürede Avrupa’daki pazar payımızı yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Global bir marka yolunda bölgesel güç olmak gerektiğini gördük. Bu hedefle ilk yurtdışı yatırımımızı Mısır’da gerçekleştirdik."

Yan sanayi şirketlerine çöpçatanlık yapacağız

MEHMET Buldurgan, Temsa’nın Mısır’daki varlığının milli göreve dönüştüğünü belirterek, "Türkiye’deki tedarikçilerimiz bizimle Mısır’a gelip orada yatırım yapmak istiyor. Biz de 11 Eylül’de DEİK ve TAYSAD’la birlikte Mısır’da bir toplantı düzenleyeceğiz. Yaklaşık 35-40 kişilik bir yan sanayi ekibini götüreceğiz. Türk yan sanayicileriyle Mısırlı yatırımcıları bir araya getireceğiz. Yani başka bir değişle çöpçatanlık toplantısı düzenleyeceğiz" diye konuştu.

Özdemir Sabancı’nın isim babası olduğu Prestij yenilendi

TEMSA, kısa ve orta mesafe taşımacılık sektöründe tercih edilen Prestij midibüsü yeniledi. 1992 yılında Temsa mühendisleri tarafından geliştirilen ve üretimine başlanan Prestij, konforu ve modern dış tasarımıyla dikkat çekiyor. Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, 15 yıl önce isim babalığını Özdemir Sabancı’nın yaptığı Prestij’in ismini değiştirmeden yenilediklerini söyledi. Prestij’in 2001 yılında global marka çalışmalarından önce başlayan bir proje olduğunu anlatan Buldurgan, Prestij isminin bir marka haline geldiğini kaydetti. Buldurgan, Prestij isminin hikayesini şöyle anlattı: "Özdemir Sabancı’nın ilk prototipi gördüğünde, bu araca Prestij ismini verdi. Daha sonra Sakıp Sabancı, Özdemir beyin isim babası olduğunu öğrenince çok beğendi. Hayırlı uğurlu olsun dedi. Bu sınıfta Temsa bayrağı dalgalanacak, yüzde 30-35 olan pazar payımızı yeni modelimizle daha yukarılara taşıyacağız."

Her açıdan büyüdü

TEMSA, Yeni Prestij Super Deluxe’yi, mevcut Prestij modelinin yakıt ekonomisi ve güçlü performans üstünlüklerini koruyarak yeniden tasarladı. 27+1+1 kapasiteli araç, daha geniş gövdesi, kapı girişleri ve bagaj alanları ile kullanıcılara daha konforlu yolculuklar vadediyor. Araç, 7168 milimetrelik boyu ile sınıfının en uzun otobüsü oluyor. Aracın uzun olması, koltuk-diz mesafelerini genişletiyor. Aracın 2107 milimetrelik iç genişliği ile koridorun daha geniş ve koltukların daha konforlu olmasını sağlıyor. 1930 milimetrelik iç yükseklik ise uzun boylu yolcuların dahi araç içinde rahatlıkla hareket etmelerine imkan veriyor. Sınıfında ilki temsil eden açılıp kapanabilen ön ve arka çamurlukları, karlı havalarda kolayca zincir takılıp çıkarılabilmesini sağlıyor.

Kamyon üretimi  için kapımız tekliflere açık

TEMSA öte yandan, kamyon üretimi için de kolları sıvadı. Askam’la ortaklık için görüşen ancak sonuç alamayan Temsa, şimdi bir taraftan Gebze’de kurduğu Ar-Ge merkezinde kamyon üretimi konusunda çalışıyor, diğer taraftan da uluslararası işbirlikleri için fırsat kolluyor. Mehmet Buldurgan, "Biz kamyon üretmek istiyoruz. Kapılarımız tekliflere açık. Bu işi ya bir ortakla ya da kendi bünyemizde yapacağız" dedi.

Kaynak: Hürriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir