Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Türkiye Savunma Sanayisi Rakiplerini Solladı

 Türkiye, savunma sanayisinde son dönemlerde geliştirdiği projeler sayesinde en hızlı gelişen ülkelerden biri haline geldi. 

 

Türk savunma sanayisi, dünyanın "en hızlı gelişen ve dış pazarlara açılan'' savunma sanayileri arasında yer alıyor. Yapılan hesaplamalara göre Türk savunma sanayisinin yıllık ihracatı, üç yıl içinde 1.5 milyar dolar düzeyine ulaşacak.

 

Aviation Weekly, Jane's Defence Weekly ve Defense News gibi yabancı savunma sanayisi kaynaklarına göre, Türkiye, son yıllarda, savunma sanayisi ihracat pazarını, Ortadoğu'dan, Afrika'ya Avrupa'dan da Uzakdoğu'ya doğru genişletiyor.

Savunma sanayisinde, eskiden ağırlıklı olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı portföyündeki kuruluşlar ihracat gerçekleştirirken son yıllarda, savunma sanayisindeki milli katılımın teşvik edilmesiyle de özel şirketler, yurtdışına özgün savunma sanayisi ürünleri ihraç etmeye başladılar. Türk savunma sanayisinde, kara ve hava araçlarında 7, deniz araçlarında 4, roket-füze alanında 7, elektronik askeri yazılımda 15 ve bilişim alanında 7 şirket faaliyette bulunuyor.

ASELSAN, kaideye monteli Stinger, 9600 frekans atlamalı telsiz; ROKETSAN 122 mm'lik çok namlulu roketatar, YONCA-ONUK ani müdahale botu, HAVELSAN simülatör ve elektronik harp test ve eğitim sahası, OTOKAR ise Cobra gibi belli başlı ihraç ürünleriyle tanınıyorlar.

İzlenen politika çerçevesinde savunma sanayisindeki yerli firma sayısı 200'ü geçmiş durumda ve bu firmaların yıllık cirosu da 3-4 milyar dolar civarında bulunuyor. Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), 250 çeşit askeri ürünle TSK'nin silah ve mühimmat ihtiyacının büyük bölümünü (yüzde 84 oranında) yerli katkıyla karşılıyor ve 40 ülkeye ihracat yapıyor.

Başta milli görev bilgisayarıyla füze güdüm mekanizmaları gibi son teknolojik harp gereçleri de üreten ASELSAN, Türkiye'nin önde gelen savunma sanayisi ihracatçısı firmaların başında yer alıyor.

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TAI), mevcut deneyimi; F-16 savaşan şahinler, CN-235 hafif nakliye/deniz karakol/gözetleme uçakları, SF-260D eğitim uçakları, hedef uçağı ve zirai ilaçlama uçağı gibi ürün geliştirme programlarını kapsıyor.

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) ise F-16 uçaklarının motorlarını üreterek elde ettiği tecrübeyi, 17 değişik motor programına ait 363 değişik konfigürasyonlu uçak/helikopter motor ve gaz türbin parçası üretiyor. TAI, milli sanayi kuruluşu olarak Airbus Military SL'ye de ortak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından hazırlanan yeni stratejik planda, NATO savunma projelerinde Türk savunma sanayisinin halen yüzde 4 olan payının, 2011 sonuna kadar yüzde 20'ye çıkarılması hedeflendi. Halen NATO içinde savunma sanayisi projelerinde Türk savunma sanayisinin payı yüzde 4 oranında bulunurken Türkiye'yi aynı oranla İspanya izliyor. Yunanistan'ın yüzde 5, İngiltere'nin yüzde 8, Fransa'nın yüzde 9, İtalya'nın yüzde 11, ABD'nin yüzde 15, Almanya'nın ise yüzde 26 payı bulunuyor.

Türkiye, savunma harcamaları açısından, Ortadoğu'daki 10 ülke arasında dördüncü, Avrupa ülkeleri arasında da beşinci sırada bulunuyor. Avrupa'da silahlı kuvvetler mevcudu açısından birinci sırada yer alan Türkiye, savunma harcamaları açısından ise 5. sırada bulunuyor. Avrupa'da en çok savunma harcamasını İngiltere yaparken bu ülkeyi Fransa, Almanya ve İtalya izliyor.

Kaynak: Cumhuriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir