Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Soykırım Yasasının İş Dünyasına Etkileri

 Değişen müşteri ihtiyaçları, çevre şartları ve politik koşulların işletmelerin başarıları üzerindeki etkileri çok büyüktür. Son günlerdeki gelişmeler baktığımızda politik gelişmelerin iş dünyasındaki bazı firmaları ne kadar tedirgin ettiğini görüyoruz. Fransa'daki Ermeni Soykırımı konusundaki yasa bu konuya verilebilecek en iyi örneklerden birisi. Fransa'nın, soykırım yasa tasarısını tartışmasının, Türkiye'de, özellikle Fransa imalatı otomobil satan bayileri endişelendirdiği bildirildi.

Fransa'nın, ''Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı'' iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını tartışmasının, Türkiye'de, Fransa imalatı otomobil satan bayileri endişelendirdiği bildirildi.

Türkiye'de otomotiv pazarının ortalama yüzde 23.6'sını elinde bulunduran Oyak-Renault, Citroen ve Peugeot otomobillerin satış ve servis hizmetlerini veren bayiler, Fransız malları boykot edildiği takdirde zarar göreceklerini savunuyor.

Adana'da Peugeot otomobillerin satış ve pazarlamasını yapan Dörtler Plaza Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peugeot'un Türkiye'deki pazar payının yüzde 9'dan yüzde 6,5'a gerilediğini anımsatarak, ''Türk halkı milliyetçidir. Fransa, Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını kanunlaştırırsa mutlaka satış sıkıntısı yaşarız. Ancak, geçici olmasını ümit ediyoruz'' dedi.

Fransa'nın daha önce de Ermeni soykırımı iddialarını gündeme getirdiğini ve bunun satışlarını olumsuz etkilediğini anımsatan Değirmenci, şunları söyledi:

''Fransa, ürettiği otomobilleri distribütörlük aracılığıyla değil, bizzat kendi satış ekibiyle pazarlıyor. Ermeni soykırımı iddialarından dolayı daha önce otomobil alımı için işlemlerini başlatan birçok müşterimiz talebini geri çekti, ardından da bu tepkisinin Fransız yetkililerine iletilmesini istedi. Aynı sorun yine gündeme gelecek.''

Değirmenci, yaşadıkları tedirginliği Fransız satış sorumlularıyla görüştüklerini belirterek, ''Kendileri (Biz bütün Avrupa'da otomobil satıyoruz. Bu tür olaylar olur, daha önce de yaşadık. Peugeot, Türkiye'de otomotiv pazarında yüzde 9'luk paya sahipken, bu yüzde 6,5'a kadar geriledi ancak, bu durum Türk halkının ekonomik durumunun gerilemesinden kaynaklandı. Türk halkı milliyetçidir ancak, bu öfke uzun sürmez, paniğe gerek yok) şeklinde tahminde bulunuyorlar'' dedi.

Citroen marka otomobillerin satış ve servis hizmetini veren Tekbaş Otomotiv Şirket Müdürü Faruk Sakar ise Fransa'da yaşanan gelişmeleri hem bir Türk olarak hem de Fransız imalatı otomobil satan bir bayi olarak kaygıyla izlediklerini söyledi.

Fransa'nın bu konudaki tutumunun doğru olmadığını savunan Sakar, ''Fransa, Türk halkını tanıyor, geri adım atmalı. Aksi takdirde yapılacak bir boykot her iki ülke ekonomisine zarar verir. Bunun örnekleri daha önce de yaşandı. İtalyan ürünleri boykot edildiğinde bu ülkenin uğradığı ekonomik kaybı herkes biliyor. Bu nedenle, Fransa'nın geç kalmadan hatadan döneceğini ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Sakar, Citroen marka otomobillerin Türkiye'deki pazar payını yüzde 2,1'den ilk etapta yüzde 5'e çekme çabasının bulunduğunu, ortaya atılan iddiaların tüm planları altüst edebileceğini kaydetti.

Renault yetili servisi İsotlar A.Ş İşletme Müdürü Gazi Osman Okçu da, Renault'un binek otomobilde Türkiye'deki pazar payının yüzde 18 gibi önemli bir rakamda olduğunu söyledi.

Okçu, daha önceki boykotta satışların etkilendiğini ifade ederek, ''Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili haberler ve boykot durunca satışlarımız eskisine döndü ancak, bu kez ortada bir kanun çıkarma çabası var. Bu kanun çıkarsa telafisi de mümkün olmaz. Türkiye ekonomisinden çok Fransa ekonomisi bu durumdan daha fazla etkilenir. Çünkü, Fransız otomotiv şirketleri için Türkiye büyük bir pazar'' dedi.

AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir